Οι Τούρκοι αλλάξαν ηγεσία

Περιοχή συζήτησης για τα Αμυντικά Σώματα της Ελλάδας

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Mystic_J
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
Δημοσιεύσεις: 4095
Εγγραφή: 29 Μαρ 2004, 22:44
Τοποθεσία: Bόλος

Οι Τούρκοι αλλάξαν ηγεσία

Δημοσίευση από Mystic_J »

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=245




Αλλαγή φρουράς στην κορυφή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων


Αλλαγές στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, που συνήλθε με αντικείμενο τις ετήσιες κρίσεις των Τούρκων αξιωματικών. Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, του αρχηγούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας.


Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ παραμένει στη θέση του έως του χρόνου, οπότε θα τον διαδεχθεί ο νυν αρχηγός του Στρατού (ΚΚΚ) στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή πέρυσι.


Ο μέχρι σήμερα αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού (TDK), ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ αποστρατεύεται, και τη θέση του αναλαμβάνει ο νυν αρχηγός Στόλου ναύαρχος Γενέρ Καραχάνογλου. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει επικεφαλής της Διοίκησης Νοτίου Θάλασσας με περιοχή ευθύνης το Αιγαίο και τις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.


Την ηγεσία της τουρκικής Αεροπορίας (THK) αναλαμβάνει ο πτέραρχος Φαρούκ Τζομέρτ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διοικητή των Ακαδημιών Πολέμου. Προηγουμένος είχε υπηρετήσει ως διοικητής της 1ης Τακτικής Αεροπορίας (με ζώνη ευθύνης της δυτική Τουρκία και το Αιγαίο) και του 6ου Ενιαίου Συμμαχικού Στρατηγείου (6th CAOC).


Καμία μεταβολή δεν επέρχεται στην ηγεσία της Χωροφυλακής (στην περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί στρατιωτικό σώμα παρ’ όλο που τυπικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών εν καιρώ ειρήνης). Τη θέση αυτή εξακολουθεί να κατέχει ο στρατηγός Φεβζί Τούρκερι.


Άλλες αλλαγές στην κορυφή του τουρκικού στρατεύματος με ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αυτές που αφορούν την 1η Στρατιά και τη Στρατιά του Αιγαίου. Την ηγεσία της 1ης Στρατιά, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναλαμβάνει ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μέχρι σήμερα και με σημαντική προϋπηρεσία σε επιτελικές θέσεις. Επικεφαλής στη Στρατιά του Αιγαίου τοποθετείται ο νυν επιτελάρχης του Στρατού Ξηράς στρατηγός Φετχί Ρεμζί Τουντζέλ, στη θέση του αποχωρούντος στρατηγού Σεμπαχατίν Ισίκ Κοσάνερ, ο οποίος αναλαμβάνει υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.


Η ηγεσία την επόμενη δεκαετία


Έπειτα και από αυτές τις αλλαγές καθίσταται δυνατή η πρόβλεψη των αξιωματικών που θα αναλάβουν τη ηγεσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τηρηθούν τα αυστηρά θέσμια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων: Όσοι ανέρχονται στο ύπατο στρατιωτικό αξίωμα της Τουρκίας ακολουθούν την πορεία 1η Στρατιά-αρχηγός Στρατού-Γενικό Επιτελείο, έχοντας προηγουμένως ακολουθήσει εναλλαγή θητείας μεταξύ επιτελικών και μάχιμων θέσεων (η Στρατιά θεωρείται μάχιμη θέση).


Έτσι μετά την αναμενόμενη αποστράτευση του χρόνου του αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, τη θέση του θα αναλάβει ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγίουκανιτ, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή έως το 2008, προτού αποστρατευτεί και αυτός λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Εάν όλα εξελιχθούν ως είθισται, θα τον διαδεχθεί ο στρατηγός Μπασμπούγ με δυνατότητα να παραμείνει και αυτός στη θέση αυτή επί μία διετία δηλαδή έως το 2010. Η πρόβλεψη για τη συνέχεια δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια, ωστόσο ως ισχυρότερος υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου μετά το 2010 προβάλλει ο στρατηγός Κοσάνερ.


Οι πολιτικές διαστάσεις


Όσον αφορά τις πολιτικές διαστάσεις των αποφάσεων αυτών, άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι η στάση του στρατηγού Μπουγιουκανίτ έναντι των ισλαμιστών όταν αναλάβει αρχηγός Γενικού Επιτελέιου. Ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ θεωρείται πραγματιστής -για άλλους και αμφιλεγόμενος- χωρίς να διστάζει να τοποθετείται δημοσίως σε καθαρά πολιτικά θέματα, που αφορούν την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του σε σχέση με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, ο σημερινός αρχηγός, στρατηγός Οζκιόκ, αποφεύγει να βγαίνει στο προσκήνιο με δημόσιες τοποθετήσεις σε τέτοια θέματα, έχοντας παράλληλα βρει ένα modus vivendi με την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τάση του στρατηγού Μπουγιουκανίτ να αναμειγνύεται σε πολιτικές υποθέσεις ενδέχεται να δικαιώσει εκείνους που προβληματίζονται εν όψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2007.


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η παρουσία του είναι ουσιαστική και ότι η κυβέρνηση έχει λόγο στα του στρατεύματος, φρόντισε να είναι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που θεωρούσαν την όλη διαδικασία εσωτερική υπόθεση των στρατηγών και παρίσταντο για τυπικούς λόγους μόνο στην εναρκτήρια συνεδρίαση.


Από τα ευτράπελα της συνεδρίασης του Συμβουλίου ήταν ο αποκλεισμός της συζύγου του πρωθυπουργού από το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των μελών του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανγκάστηκε να πάει μόνος του στο δείπνο, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που προσήλθαν με τις συζύγους τους, επειδή η δική του ...φορά την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα. Η πρόσκληση που έλαβε απευθυνόταν μόνον στον ίδιο...


Οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα έχουν ισχύ από τις 30 Αυγούστου ημέρα κατά την οποία η Τουρκία γιορτάζει τη νίκη της εναντίον της Ελλάδας στο Μικρασιατικό Πόλεμο
Εικόνα

HAF ACTION - FULL ACTION
FRISKY RADIO
Mystic_J
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
Δημοσιεύσεις: 4095
Εγγραφή: 29 Μαρ 2004, 22:44
Τοποθεσία: Bόλος

Δημοσίευση από Mystic_J »

Nα προσθέσω ότι ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μέχρι σήμερα και με σημαντική προϋπηρεσία σε επιτελικές θέσεις (νυν αρχηγός της 1ης Στρατιάς) είχε δηλώσει στο ετήσιο αμερικανοτουρκικό συνέδριο, ότι υπάρχει θέμα 100 περίπου νησίδων και βραχονησίδων, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία.
Εικόνα

HAF ACTION - FULL ACTION
FRISKY RADIO
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Mystic_J έγραψε:Nα προσθέσω ότι ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μέχρι σήμερα και με σημαντική προϋπηρεσία σε επιτελικές θέσεις (νυν αρχηγός της 1ης Στρατιάς) είχε δηλώσει στο ετήσιο αμερικανοτουρκικό συνέδριο, ότι υπάρχει θέμα 100 περίπου νησίδων και βραχονησίδων, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία.
ρε Νακο...πες του να ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ :!: :twisted:
Απάντηση