ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ JET LAG

Θέματα που δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Διαχείριση

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36874
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ JET LAG

Δημοσίευση από Anzac »

Πηγή : HafCommand
Link : http://www.hafcommand.com/newspaper/jetlang.htm

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ JET LAG

Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ασθένεια, αλλά όσοι υποφέρουν από jet lag δηλώνουν ότι αισθάνονται τόσο άσχημα ύστερα από ένα υπερπόντιο ταξίδι όσο και όταν ασθενούν πραγματικά. ΤΑ συμπτώμτα του συνδρόμου, η συχνότητα εμφάνισης του οποίου αυξάνεται συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια, περιλαμβάνουν τάσεις υπνηλίας, αυξανόμενη κούραση, η οποία φτάνει στα όρια της εξάντλησης, δυσκολία συγκέντρωσης και εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο για τη νύχτα, παρ΄ όλο που θα ήλπιζε κανείς ότι η κουραστική μέρα θα οδηγούσε σε έναν καλό ύπνο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: όσοι υποφέρουν από τζετ λαγκ δεν μπορούν να κοιμηθούν και αν τελικά αποκοιμηθούν κάποια στιγμή, ο ύπνος τους είναι πολύ ανήσυχος.
Στο τεύχος της επιθεώρησης "British Medical Journal", οι συγγραφείς του υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο έχει αγνοηθεί από την ιατρική κοινότητα, αλλά πολλά είναι αυτά που θα μπορούσε να κάνει κανείς για το προλάβει και να το αντιμετωπίσει.
Σύμφωνα με το άρθρο "το τζετ λαγκ οφείλεται στον αποσυγχρονισμό διαφόρων ρυθμών του οργανισμού και των περιβαλλοντικών ρυθμών. Ο ρυθμός ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο είναι ο κύκλος του ύπνου και της δραστηριότητας, με τις σχετιζόμενες με αυτόν αλλαγές στις φυσικές και πνευματικές λειτουργίες".
Οι ρυθμοί του ανθρώπινου οργανισμού ελέγχονται τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν και στο φυσικό περιβάλλον του καθενός από εμάς οι ρυθμοί είναι συγχρονισμένοι. Έτσι, για την πλειονότητα των ανθρώπων ο κύκλος του ύπνου και της δραστηριότητας είναι συγχρονισμένος με τον ρυθμό της ημέρας-νύχτας στο γεωγραφικό σημείο όπου ζουν και εργάζονται. Η μετάβαση ενός ατόμου σε γεωγραφικό σημείο στο οποίο οι εξωτερικοί ρυθμοί βρίσκονται σε διαφορά φάσης με τους εσωτερικούς ρυθμούς του, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων που ορίζουν το τζετ λαγκ. Ο χρόνος που απαιτείται για τον επανασυγχρονισμό των εξωτερικών και εσωτερικών ρυθμών, καθορίζει και τον χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων. Ποικίλλει δε, από άτομο σε άτομο όπως άλλωστε ποικίλλει και η σφοδρότητα των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "το σημαντικότερο από όλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι το φως: ύστερα από μια πτήση προς τα δυτικά, μείνετε ξύπνιοι όσο υπάρχει φως και προσπαθήστε να κοιμηθείτε όταν πέσει το σκοτάδι. Ύστερα από μια πτήση προς τα ανατολικά, προκειμένου να διατηρηθείτε ξύπνιοι αποφύγετε το έντονο φως, αλλά μείνετε σε εξωτερικούς χώρους όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του απογεύματος".
Εκτός από το φως, η διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει, αν και δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες επ΄ αυτού. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώει κανείς ελαφρά στις ώρες οι οποίες αντιστοιχούν με εκείνες των γευμάτων στον τόπου που διαμένει. Σε ότι αφορά τα υπνωτικά σκευάσματα, οι συγγραφείς του άρθρου είναι κατηγορηματικοί: αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα της έλλειψης ύπνου, αλλά δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στην προσαρμογή.
e-HAF Admin
Κλειδωμένο