Δυσαρεστημένη η ΕΕ και η Δύση με την Τουρκία

Γενικά θέματα για το Falcon 4.0

Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36874
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δυσαρεστημένη η ΕΕ και η Δύση με την Τουρκία

Δημοσίευση από Anzac »

18-03-2009 17:31:06
"Απόλυτα δυσαρεστημένοι" εμφανίζονται Ε.Ε. και ΗΠΑ από την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα των αγωγών ΙTGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) και Νabucco. Ειδικά σήμερα, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ στις Βρυξέλλες για την Άγκυρα, καθώς η πολιτική "μεταπράτη" και όχι διαμετακομιστικού κόμβου που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία, έχει φέρει Ε.Ε. και ΗΠΑ στα "πρόθυρα νευρικής κρίσης". 

Πέρα από τα δεδομένα πρόβλήματα εύρεσης φορτίου, ειδικά για το Nabucco, έχουν και την Τουρκία να αρνείται τα αρχικώς συμφωνηθέντα και να θέλει να αγοράζει η ίδια και εν συνεχεία να μεταπωλεί (!) το φυσικό αέριο σε τιμές φυσικά πολύ υψηλότερες. Και όλα αυτά ενώ ο South Stream περνά μέσα στο 2009 σε φάση υλοποίησης.

Κατά την διάρκεια δημόσιας συζήτησης στις Βρυξέλλες με θέμα την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, αρκετοί Eυρωπαίοι ειδικοί προχώρησαν σε συστάσεις στον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Hilmi Guler, όσον αφορά την παρελκυστική πολιτική της χώρας του και την «απελευθέρωση» περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κατίνκα Μπάρις (Katinka Barysch), την υποδιευθύντρια του κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (Center for European Reform) το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο, η Τουρκία «πυροβολεί το ίδιο της το πόδι με το να χρησιμοποιεί το σχέδιο του Νabucco για να ασκήσει πολιτική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ("Turkish government would shoot itself in the foot by using the Nabucco project for political leverage on the European Union").



Είναι γνωστό πως η Άγκυρα όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) ακολουθεί μία εκβιαστική πολιτική τόσο προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θέλει να απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες προς την Ελλάδα όσο και προς την Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο ενοποίησής της με την Ιταλία εάν δεν λυθεί το ζήτημα των τουρκικών απαιτήσεων να πουλάει η ίδια το αέριο, σαν να είναι ο παραγωγός και όχι ο διαμετακομιστής. Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει λόγω των «απαιτήσεων» της Άγκυρας. Ας σημειωθεί πως η Αθήνα στα πλαίσια μίας πολιτικής που ευνοεί τις πολλαπλές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου είχε ζητήσει από το Μπακού την αύξηση της ποσότητας του αερίου το οποίο στέλνει στην Ελλάδα.

Η «εκβιαστική» όμως πολιτική της Άγκυρας δεν έχει να κάνει μόνο με τον TGI και την χώρα μας και την Ιταλία αλλά η ίδια πρακτική ακολουθείται και στο θέμα του Νabucco ο οποίος θα "φεύγει" από την Βουλγαρία προς τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ακόμα και η αμερικανική πλευρά έχει σημειώσει και εκφράσει την βαθιά της ανησυχία, δια του στόματος του Μάθιου Μπράιζα (Matthew Bryza) υπεύθυνου για θέματα ενέργειας και κεντρικής Ασίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διότι η πολιτική της Άγκυρας οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση του όλου σχεδίου της τάξεως των δύο ετών.

Με άλλα λόγια τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν από την Άγκυρα να διευκολύνει την προσπάθεια για την μεγιστοποίησης της επένδυσης του ΙTGI αλλά και του Nabucco διότι στην αντίθετη περίπτωση όλος ο Δυτικός ενεργειακός σχεδιασμός θα καταστραφεί μία ώρα γρηγορότερα μην έχοντας πλέον καμιά πιθανότητα να «αντιμετωπίσει» τον South Stream.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr 
http://www.defencenet.gr/defence/index. ... &Itemid=52
e-HAF Admin
Απάντηση