Παρελάσεις με δανεικά ανταλλακτικά

Περιοχή συζήτησης για τα Αμυντικά Σώματα της Ελλάδας

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36874
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Παρελάσεις με δανεικά ανταλλακτικά

Δημοσίευση από Anzac »

Παρελάσεις με δανεικά ανταλλακτικά
Προβληματικό το αξιόμαχο σε καίρια όπλα, ενώ δρομολογούνται και νέοι εξοπλισμοί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ήταν Μάρτιος του 2007 όταν οι γερανοί άρχισαν να κατεβάζουν από πλοία στην Ελευσίνα 12 ολοκαίνουργια επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Το τιμολόγιο που τα συνόδευε έγραφε αξία 660 εκατ. δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή 2 ολόκληρα χρόνια μετά, ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης υπέγραψε την τελευταία 4η τροποποίηση και τα 12 Απάτσι αποκτούν επιτέλους ελληνική... υπηκοότητα. Ύστερα από δύο χρόνια κλεισμένα σε αποθήκες στα Μέγαρα μάλλον το... δικαιούνται αυτοδικαίως!

Αν σκαλίσει κανείς λίγο τη μνήμη του, εύκολα θα διαπιστώσει ότι τα 12 Απάτσι δεν είναι τα μόνα καινούργια όπλα που μένουν αποθηκευμένα ή αναξιοποίητα με διάφορες δικαιολογίες. Όπως πολλές είναι και οι κατηγορίες όπλων που τμήμα τους μένει αναξιοποίητο λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών ή πυρομαχικών. Οι ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων ανησυχούν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Η επίσημη εξήγηση για τα πρώτα είναι συνήθως η ύπαρξη «τεχνικών προβλημάτων». Για τα δεύτερα, λένε ότι φταίει ο νέος νόμος περί προμηθειών. Ωστόσο, οι υποψιασμένοι είναι βέβαιοι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πραγματικοί λόγοι είναι οι περιορισμοί (πλαφόν) στις εκταμιεύσεις, τοπιθανόν όχι τυχαία- δυσκίνητο τεχνικό εφοδιαστικό και νομικό σύστημα, οι διαχειριστικές αδυναμίες και η πολιτική βούληση. Ο κυριότερος όμως είναι η «δημιουργική λογιστική», δηλαδή το τρικ στα δημοσιονομικά με το οποίο μεθοδεύονται έτσι οι παραλαβές όπλων κατ΄ έτος ώστε να κρατείται χαμηλά το έλλειμμα. Όπως είναι γνωστό, με βάση τις οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), μετά τη γαλάζια απογραφή το κόστος της κάθε αγοράς όπλων εγγράφεται στο έλλειμμα κάθε χώρας κατά το έτος παραλαβής του υλικού. Αν οι παραλαβές γίνονταν στη φυσιολογική ώρα, τότε το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το τεθέν όριο. Πριν έγερνε, τώρα κάνει... θόρυβο!
Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί νέους εξοπλισμούς ύψους πολλών δισ. ευρώ (την περασμένη εβδομάδα βγήκε στον αέρα διεθνής διαγωνισμός για 5+1 αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ύψους 249 εκατ. ευρώ), στη Γαλλία είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα τα 6 πρώτα από τα 20 μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90. Στο Κίελο της Γερμανίας βρίσκεται το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έγερνε, μετά... ίσιωσε και τώρα κάνει... θόρυβο. Παρόμοια τακτική είχε τηρηθεί για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 και τα μαχητικά Μιράζ 2000-5, τα τανκς Leopard 2 Ηell κ.ο.κ. Με το «κράτημα της μπάλας», η κατανομή των εγγραφών στο έλλειμμα γίνεται με ρέγουλα και η κυβέρνηση είναι ήσυχη.

Αλλά και σε μια σειρά καίριων όπλων όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, οι διαθεσιμότητες δεν είναι αυτές που θα έκαναν τους αρμόδιους να εφησυχάζουν- το αντίθετο! Σε ανάλογο βαθμό αυτό ισχύει και για τα πολεμικά πλοία, ορισμένα από τα οποία κρατούνται σε οριακή διαθεσιμότητα με δανεικά ανταλλακτικά από άλλα ή σχεδιάζεται ο κανιβαλισμός για να βρεθούν ανταλλακτικά για τα εναπομείναντα. Το ίδιο, κατά την αντιπολίτευση, ισχύει και για τα τανκς, εκ των οποίων μάλιστα τα Leo 2 είναι σχεδόν άσφαιρα. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τις προάλλες ότι άρχισε η διάθεση στολών και αρβυλών από τα... πολεμικά αποθέματα!

«Δημιουργική λογιστική»
Οι Κέρβεροι τήρησης των οικονομικών του «Πενταγώνου» κ. Επαμεινώνδας Καλίρης και η αναπληρώτριά του κ. Αγγελική Πανάγαινα υποστηρίζουν ότι δεν ισχύουν τα περί «δημιουργικής λογιστικής» και πως οι παραλαβές γίνονται όταν οι αρμόδιες επιτροπές αξιωματικών δώσουν το πράσινο φως ότι είναι όλα ΟΚ. Επίσης, οι οικονομικοί εγκέφαλοι του υπουργείου Άμυνας ρίχνουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις ατελείς, όπως λένε, συμβάσεις επί ΠΑΣΟΚ. Παραδέχονται βεβαίως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως και το πρόσφατο ψαλίδι 10%. Για να είμαστε ακριβείς, από τα εμφανιζόμενα προβλήματα κάποια είναι και υπαρκτά και σοβαρά (π.χ. η αρχική κλίση του υποβρυχίου, οι ρωγμές στα τανκς κ.ά.), ωστόσο ειδικοί λένε ότι ο χρόνος με το πηγαινέλα για τη λύση τους είναι υπερβολικός και η καθυστέρηση πολλές φορές τεχνητή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε με τη Μόσχα συμφωνία υποστήριξης των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών ΤΟR-Μ1, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Για τα επίσης ρωσικά χόβερκραφτ Ζubr του ΓΕΝ η αντίστοιχη σύμβαση αργεί, με αποτέλεσμα τα μισά να μένουν στην ακρογιαλιά...


Φθηνές δικαιολογίες

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες και ότι με εξορθολογισμό των δαπανών και αλλαγή της δομής θα βρίσκονταν χρήματα και δεν θα έμεναν αναξιοποίητα καινούργια όπλα από έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Για την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση μερικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων από ελλείψεις ανταλλακτικών είναι ενήμερος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα τις προάλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου σε κλειστή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ελλείψεις ανταλλακτικών. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Άμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου έχει αναδείξει το θέμα αυτό πολλές φορές στη Βουλή, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι την ώρα που δρομολογείται η αγορά 17 ελικοπτέρων Super Ρuma έρευναςδιάσωσης ναυαγών μένουν στα αζήτητα σε βάση του ΓΕΝ 6 ελικόπτερα έρευνας - διάσωσης του Λιμενικού που αγοράστηκαν το 2004, ενώ χρησιμοποιούνται ελάχιστα από την Πυροσβεστική δύο Super Ρuma που δώρισαν ιδιώτες.


Ειρωνικά συγχαρητήρια Μιλοσόσκι για την 25η Μαρτίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

ΜΑΘΗΜΑΤΑ την ημέρα της ανεξαρτησίας δίνουν τώρα τα Σκόπια, καθώς χθες ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι έστειλε μήνυμα για την 25η Μαρτίου συγχαίροντας την Ελλάδα για την ανεξαρτησία της, ενώ δήλωσε ειρωνικά πως καλό θα ήταν η Ελλάδα να σέβεται την εθνική ταυτότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ!

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες για την ημέρα ανεξαρτησίας εκ μέρους του μακεδονικού λαού. Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για την εθνική τους ταυτότητα και ανεξαρτησία και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τον ίδιο σεβασμό προς τη δική μας εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία», δήλωσε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, ενώ επανέλαβε την πρότασή του περί δημιουργίας κοινής επιτροπής Αθήνας- Σκοπίων για την Εκπαίδευση και την Ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι εν λόγω δηλώσεις και οι αντίστοιχες επιστολές εντάσσονται στην παρελκυστική τακτική των Σκοπιανών, που προσπαθούν από τη μια να «θολώσουν» το τοπίο, για να μη μιλήσουν για το ζήτημα της ονομασίας, κι από την άλλη να εξασφαλίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του προς την Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε τη σύναψη συμφώνου φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Εκπαίδευση και την Ιστορία, καθώς κι ένα πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση των διμερών σχέσεων. Χθες, μάλιστα, επανέλαβε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «θα συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση και την εξάλειψη συγκεκριμένων παρεξηγήσεων στο μέλλον. Επομένως, θα μπορούσε να ανοίξει ένα πρόσθετο κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο ειδικών». Ο Μιλοσόσκι πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει αποστείλει πρόταση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία ενός μεικτού συμβουλίου των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών, με στόχο την πρόληψη «συμβάντων» ανάμεσα σε Έλληνες και Σκοπιανούς πολίτες.

● Στην επιστολή του Αντόνιο Μιλοσόσκι θα υπάρξει απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία θα υπογραμμίζεται ότι η μόνη εκκρεμής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι αυτή της ονομασίας, καθώς και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραβιάζεται η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&a ... 08907&ct=1
e-HAF Admin
P.Grigorakis
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 30 Μαρ 2004, 15:32

Δημοσίευση από P.Grigorakis »

Καλα, δεν ειναι και τιποτα καινουργιο. Εδω και δεκαετιες, οποτε μια πολεμικη μοιρα περναει απο ΝΑΤΟικη αξιολογηση, κοσμος μεταφερεται απο αλλες μοιρες για να δειξουμε οτι δεν εχουμε προβληματα προσωπικου, υλικα ερχονται απο οοοολη την Ελλαδα για να δειξουμε οτι δεν εχουμε ελλειψεις κ.ο.κ. Οι Τουρκοι απο την αλλη καναν το αντιθετο. Κρυβαν υλικα ωστε να τους δωσει και αλλα το ΝΑΤΟ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36874
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Γιατί τζάμπα τα δίνανε ;
e-HAF Admin
gerodinis
Δημοσιεύσεις: 2063
Εγγραφή: 11 Αύγ 2007, 17:28

Δημοσίευση από gerodinis »

Anzac έγραψε:Γιατί τζάμπα τα δίνανε ;
Αν ναι, καλή φάση. Να το κάνουμε κι εμείς.
Windows: A 32 bit extension and graphical shell,
for a 16 bit patch to an 8 bit operating system, originally
coded for a 4 bit microprocessor, written by a 2 bit
company, that can't stand 1 bit of competition. Good thing
there's not any.
Απάντηση