Aναλογική τηλεόραση τέλος

Θέματα που δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Aναλογική τηλεόραση τέλος

Δημοσίευση από Anzac »

Aναλογική τηλεόραση τέλος για 40.000 σπίτια
Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται να σταματήσει η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από την Αίγινα και το λόφο του Φιλίππειου στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει πως περίπου 40.000 καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές για να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση.
Ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης συζήτησε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της DIGEA που έχει αναλάβει τη μετάβαση στη ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια σχετικά με την πορεία της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως για τα κρατικά κανάλια την μετάβαση έχει αναλάβει η ΕΡΤ για αυτό και οι αποκωδικοποιητές που κυκλοφορούν ήδη και αφορούν στα κανάλια της ΕΡΤ δεν θα είναι συμβατοί με τα ιδιωτικά κανάλια. Αντίθετα οι αποκωδικοποιητές των ιδιωτικών καναλιών είναι συμβατοί με το πρότυπο ΜPEG2 που αφορά στα κρατικά κανάλια.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή θα ξεκινήσει από το Κέντρο εκπομπής στο Ξυλόκαστρο και σταδιακά θα προχωρήσει σε όλη τη χώρα. Με δηλώσεις του στο τέλος της συνάντησης ο Κ.Χατζηδάκης επεσήμανε πώς μέχρι το 2015 όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος.

Επίσης δήλωσε πως τα αναλογικά προγράμματα πρέπει να σταματήσουν έως το τέλος του 2012 καθώς και ότι “λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου. Έτσι, λοιπόν, περίπου 40.000 καταναλωτές θα χρειαστούν, άμεσα, την προμήθεια αποκωδικοποιητών, προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση”.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται από έντυπα που θα κυκλοφορήσουν στα ΚΕΠ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ενώ οι 40.000 που τους αφορά άμεσα το θέμα θα ενημερωθούν και μέσω τον λογαριασμών της ΔΕΗ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=85567
e-HAF Admin
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Ψηφιακή μετάβαση
Σταματά η μετάδοση αναλογικής TV σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Associated Press
Όλες οι αναλογικές μεταδόσεις προβλέπονται να έχουν σταματήσει στα τέλη του 2012
Αθήνα




Περίπου 40.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από τους πομπούς της Αίγινας και του λόφου του Φιλίππειου στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να προμηθευτούν άμεσα αποκωδικοποιητές ενόψει της διακοπής των αναλογικών μεταδόσεων εντός του 2009, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης, ο φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση είναι η ΕΡΤ, ενώ τις ψηφιακές εκπομπές για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ, Star) αναλαμβάνει η εταιρεία Digea.

«Σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), έως το 2015 όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012» υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης πραγματοποίησε την Πέμπτη σύσκεψη για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, κατά την οποία τέθηκαν κυρίως θέματα προστασίας του καταναλωτή. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Digea, oi γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής.

Έλλειψη συχνοτήτων

«Λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα ακόμη και μέσα στο 2009. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης

«Το κράτος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με έντυπο ενημερωτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την DIGEA και το οποίο θα διατίθεται στα ΚΕΠ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα» υποσχέθηκε.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες εξήγησε ο γ.γ. Βιομηχανίας Γ.Αναστασόπουλος: «Το μόνο που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 -το πρότυπο που έχει επιλέξει η Digea- ο οποίος είναι συμβατός και με το πρότυπο MPEG2, που έχει επιλέξει η ΕΡΤ. Ο καταναλωτής, απλά, προμηθεύεται τον αποκωδικοποιητή από τα εμπορικά καταστήματα [...] Οι νέες τηλεοράσεις ως επί το πλείστον είναι συμβατές με το νέο ψηφιακό σήμα».

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση, στις αρχές του 2010 οι ψηφιακές μεταδόσεις θα έχουν επεκταθεί στις αρχές στο 60% του ελληνικού πληθυσμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
e-HAF Admin
teo
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 04 Ιαν 2009, 13:00

Δημοσίευση από teo »

Ούι ανάθεμα...
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

άντε ξυλοθείτε....απο 50€ και πάνω οι αποκωδικοποιητές :idea:
e-HAF Admin
Cipher
Δημοσιεύσεις: 1771
Εγγραφή: 29 Δεκ 2008, 16:01
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Cipher »

Sugarmate για ξεκίνα να φτιάχνεις αποκωδικοποιητές plz :P
Sugarmate
Δημοσιεύσεις: 2039
Εγγραφή: 14 Σεπ 2007, 23:29
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Sugarmate »

Πάρτε κόκπιτ - δε θα ξαναδείτε ποτέ τηλεόραση! ;)
Sierraxray
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2005, 13:56

Δημοσίευση από Sierraxray »

Πολλές τηλεοράσεις έχουν αποκωδικοποιητές απάνω (Mpeg4 πρέπει να είναι για να βλέπονται όλα). Οπότε οι περισσότεροι θα καταλήξουν να πούνε: "Ε δέν αλλάζω και την τηλεόραση να πάρω μία HD..."
Και παρατηρήστε ότι ώς δια μαγείας, εξαφανίστηκαν από την αγορά όλες οι φτηνές τηλεοράσεις σε αναλογία 4:3 και έχουν μείνει μόνο οι Widescreen.

Επιπλέον, όσοι κάναμε το λάθος και πήραμε το JAGA, το είχαμε σε σχετική αχρηστία για τόσο καιρό και ακόμα να βάλουν τα κανάλια μέσα. Αμα είναι να πάρω widescreen 32ρα με αποκωδικοποιητή, να δώ τί θα το κάνω το JAGA.

H ΕΡΤ θα εκπέμπει σε Mpeg2. Αυτό σημαίνει ότι θα βλέπουμε σποράκια σε μιά τηλεόραση HD? Ξέρει κανένας?
Εικόνα
raptor
Δημοσιεύσεις: 4943
Εγγραφή: 31 Μαρ 2004, 09:00
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

Sugarmate έγραψε: Πάρτε κόκπιτ - δε θα ξαναδείτε ποτέ τηλεόραση! ;)

+1 :twisted:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Διαφημίζουν αυτές τις μέρες ένα site στην TV που αφορά την Ψηφιακή Τηλεόραση και το ψηφιακό σήμα. Το site είναι το http://www.digea.gr/ αλλά είναι για τα μπάζα.

Αν σας φορτώσει, να μου πείτε....

Σε εμένα πάντως δεν φορτώνει.
e-HAF Admin
MicaGR
Δημοσιεύσεις: 646
Εγγραφή: 28 Δεκ 2006, 14:37
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ - ΒΠ

Δημοσίευση από MicaGR »

Εμένα φορτώνει κανονικά...
Έχει αρκετές πληροφορίες, συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις καθώς και κάτι σαν manual του αποκωδικοποιητή κτλ...

Επίσης έχει το πρόγραμμα πότε θα περάσει η Θεσσαλονίκη χάρτη κάλυψης κτλ...

Εικόνα


"Αμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρρονες"
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

σε εμένα δεν γουστάρει να ανοίξει....έκανα μια αλλαγή αυτές τις μέρες στον router μου, έβαλα του ΟΤΕ ενα THOMSON TG585 v7

Να φταίει αυτό ;
e-HAF Admin
Rambo
Δημοσιεύσεις: 903
Εγγραφή: 02 Αύγ 2006, 13:28
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Rambo »

Υπαρχουν και τηλεωρασεις με common interface επανω τους και μπορεις με μια καρτουλα να εχεις mpeg4 επανω χωρις να χρειαζεσε εξτρα κουτακι. Να δουμε τι θα τους κανουμε τους αναλογικους dvd-recorder.
Εικόνα

ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Eλευθεροτυπία, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Τι αλλάζει με την ψηφιακή TV
Του ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε στις μικρές μας οθόνες ενημερωτικά σποτάκια, με κινούμενα σχέδια, που αναφέρονται στη νέα ψηφιακή εποχή που έρχεται στον χώρο της τηλεόρασης.

Είναι η μοναδική ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής για την περιβόητη ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. Η «οικογένεια Κλικλίκου» συμμετέχει στο τηλεοπτικό κουίζ σόου «Let's Get Digital» κι αρχίζει να ζει την ψηφιακή μετάβαση όπως θα τη ζήσει προσεχώς το ελληνικό κοινό.

Επειτα από την πιλοτική εφαρμογή στον Κορινθιακό κόλπο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Digea (Ντίτζια) -στην οποία ανήκει η καμπάνια- προχώρησε σε ψηφιακές εκπομπές και στη Θεσσαλονίκη. Την άνοιξη αναμένεται ν' αρχίσει η παράλληλη εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αττική κι ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα. Τι είναι τελικά αυτό που έρχεται; Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση; Ποιος το αποφάσισε και πόσο θα μας κοστίσει; Τι αλλάζει και πώς θα προετοιμαστούμε; Τι πρέπει να κάνουμε και πότε; Είναι υποχρεωτικό ή καθένας μπορεί να επιλέξει το σήμα που θα λαμβάνει; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με την ψηφιακή τηλεόραση επιχειρεί η «Ε» να δώσει απαντήσεις.

Η αλλαγή

Η απόφαση ανήκει στην Παγκόσμια Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) που υποχρεώνει όλες τις χώρες παγκοσμίως έως το 2015 να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με οδηγία της έχει ζητήσει οι χώρες-μέλη της να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της ITU.

DVB-Τ και HDTV

Η DVB-Τ είναι πρότυπο μετάδοσης ψηφιακού σήματος τηλεόρασης. Η HDTV (High Definition Television) είναι πρότυπο για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Η ψηφιακή τηλεόραση (DVB-Τ) μπορεί να είναι και HDTV (καλύτερη ποιότητα), εφόσον υποστηρίζεται. Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται ακόμα από τον νόμο εκπομπή ψηφιακού σήματος υψηλής ευκρίνειας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά προσεχώς δεν αποκλείεται.

Η μετάβαση

Ονομάζεται ουσιαστικά το μεσοδιάστημα μέχρι και το 2012 που επιτρέπεται η παράλληλη μετάδοση αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής, η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί και θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα. Συνεπώς δεν είναι προσωπική επιλογή (όπως η συνδρομητική ψηφιακή, η καλωδιακή κ.ά.), αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο σύστημα εκπομπής-λήψης.

Η Digea

Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, ALTER, STAR, ΣΚΑΪ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) για να διαχειριστεί τις συχνότητες και την εκπομπή του ψηφιακού σήματος τόσο των προαναφερόμενων τηλεοπτικών σταθμών όσο και όσων ζητήσουν τις υπηρεσίες της. Η Digea έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης και πολυπλεξίας (multiplexing), άλλα και τη συστηματική ενημέρωση του κοινού και τον συντονισμό της αγοράς.

Νέα τεχνολογία

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DVB-Τ) αποτελεί νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική που ξέραμε μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, η πρώτη μεγάλη πόλη ουσιαστικά που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ψηφιακό σήμα είναι η Θεσσαλονίκη από τις 14 Ιανουαρίου, ενώ η Digea ξεκίνησε τις πιλοτικές εφαρμογές της τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Κορινθιακό κόλπο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, οι παράλληλες ψηφιακές εκπομπές στην Αττική αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τον Απρίλιο, ενώ ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα ακολουθήσουν Λάρισα και Πάτρα.

Τα προβλήματα

Σε αυτή τη φάση της παράλληλης μετάδοσης αρκετά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το σήμα ανάλογα με το σημείο απ' όπου το λαμβάνουν. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη το αναλογικό σήμα κόπηκε οριστικά από το Φιλίππειο, οπότε όσοι είχαν σήμα αποκλειστικά από εκεί έπρεπε απαραίτητα να εφοδιαστούν με αποκωδικοποιητές (ψηφιακοί δέκτες που λαμβάνουν και αναλύουν το σήμα). Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τις εκπομπές στην Αττική. Οι αναλογικές εκπομπές από την Αίγινα θα σταματήσουν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όσοι λαμβάνουν σήμα αποκλειστικά από εκεί (κάτοικοι στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Υμηττού). Η Digea έχει υπολογίσει ότι σε Θεσσαλονίκη και Αττική συνολικά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λήψης περίπου 40.000 νοικοκυριά.

Τα πλεονεκτήματα

Η ψηφιακή εκπομπή και λήψη προσφέρει καλύτερη ποιότητα σήματος που σημαίνει άριστη εικόνα και ήχο χωρίς χιόνια, παρεμβολές, είδωλα. Το ψηφιακό σήμα ή λαμβάνεται και αποκωδικοποιείται ή δεν λαμβάνεται καθόλου. Παρατηρούνται πάντως ορισμένα ζητήματα, οι χαρακτηριζόμενοι «λόξυγγες» κατά τη μετάδοση-λήψη του σήματος. Για να μπορεί να δει κάποιος ψηφιακά χρειάζεται να αγοράσει αποκωδικοποιητή είτε να διαθέτει (ή να πάρει) τηλεοπτική συσκευή που να τον έχει ενσωματωμένο.

Ο αποκωδικοποιητής

Προσοχή χρειάζεται στην αγορά αποκωδικοποιητή ή τηλεοπτικής συσκευής. Το σύστημα που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια είναι το MPEG-4 ή Η.264 (πρωτόκολλο κωδικοποίησης) ενώ η ΕΡΤ το MPEG-2, το οποίο δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει το σήμα του πρώτου. Η δημόσια τηλεόραση θα προχωρήσει σύντομα, όπως λέγεται, σε μετατροπή του συστήματός της σε MPEG-4.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πιο σύγχρονο, θεωρείται ότι παρέχει κατά περίπου 40% καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, κυρίως όμως δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης (διάσπασης) του φάσματος και αυτό επιλέγουν οι περισσότερες χώρες που επιχειρούν μετάβαση μετά το 2006. Οσοι πάντως διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 θα κληθούν προσεχώς να αγοράσουν άλλον αποκωδικοποιητή.

Προσοχή απαιτείται και στις αγορές τηλεοπτικών συσκευών. Στην αγορά εμφανίζονται τηλεοράσεις σχετικά σύγχρονης τεχνολογίας σε τιμή ευκαιρίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να ρωτούν αν η συγκεκριμένη τηλεόραση διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4 (και όχι MPEG-2) ώστε να μην αγοράσουν προϊόν που σύντομα δεν θα είναι λειτουργικό. Σημαντικό πλεονέκτημα των αποκωδικοποιητών είναι ότι διαθέτουν σκληρούς δίσκους όπου μπορούν να γίνουν εγγραφές προγραμμάτων κ.ά.

Συνδρομές και μέλλον

Σε πρώτη φάση τα κανάλια θα εκπέμπουν ψηφιακά το ήδη υπάρχον αναλογικό τους πρόγραμμα και συνεπώς οι τηλεθεατές δεν θα χρειάζεται να καταβάλλουν συνδρομές. Τα σημερινά αναλογικά κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους δωρεάν, αλλά στο μέλλον αναμένεται να δημιουργηθούν και ειδικά ψηφιακά κανάλια που θα παρέχονται σε μπουκέτα με συνδρομή. Μία από τις εξελίξεις που θα φέρει η ψηφιακή στην Ελλάδα προσεχώς είναι μια σειρά από διαδραστικές υπηρεσίες και πιθανότατα η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV).

Ηλεκτρονική «πλοήγηση»

Μελλοντικά, η ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει και την υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Πρόκειται για σύστημα ηλεκτρονικής «πλοήγησης» που παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα κάθε καναλιού, γι' αυτά που ακολουθούν, περιλήψεις κ.ά., ενώ δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε και εγγραφές.

Τα κανάλια

Οσοι αγοράσουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κοντρόλ της τηλεόρασης θα είναι χρήσιμο μόνο για να την ανοιγοκλείνουν, να ρυθμίσουν ήχο ή άλλες παραμέτρους και όχι για να αλλάζουν κανάλια. Αυτό θα γίνεται πλέον από το κοντρόλ του αποκωδικοποιητή. Θα χρειαστεί λοιπόν επανασυντονισμός καναλιών μέσω του αποκωδικοποιητή ο οποίος δίνει, μόλις τεθεί σε λειτουργία, οδηγίες χρήσης και ενεργοποίησης του αυτόματου συντονισμού.*

Τι να προσέξετε

1. Σε αγορά αποκωδικοποιητή ή τηλεοπτικής συσκευής που διαθέτει ενσωματωμένο (ανάλογα τι θα επιλέξει καθένας) προχωρούμε μόνον όταν ανακοινωθεί ότι η περιοχή μας θα καλύπτεται από ψηφιακή εκπομπή.

2. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε κεραίες αλλά ίσως να είναι απαραίτητο να διορθωθεί η κατεύθυνσή της όπως και να αφαιρεθεί ο ενισχυτής που τυχόν έχει πάνω.

3. Αποκωδικοποιητές πωλούνται σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Καλό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς καθώς οι τιμές για αποκωδικοποιητή ξεκινούν από 50 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη και τις δυνατότητες του ψηφιακού δέκτη που θα αγοράσετε (χωρητικότητα σκληρού δίσκου, λήψη δορυφορικών ή άλλων εξειδικευμένων προγραμμάτων κ.ά.).

4. Η σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την κεραία και την τηλεόραση είναι σχετικά εύκολη, όπως παλιότερα συνδέαμε το βίντεο ή το dvd. Ο αποκωδικοποιητής παρεμβάλλεται μεταξύ κεραίας και τηλεόρασης. Η κεραία συνδέεται με τον αποκωδικοποιητή κι αυτός με την τηλεόραση. Ενδεικτικός τρόπος σύνδεσης παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Digea (www.digea.gr.)

5. Για κάθε αναλογική τηλεοπτική συσκευή απαιτείται ξεχωριστός αποκωδικοποιητής. Αν δηλαδή έχετε τηλεόρασεις (χωρίς ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή) σε δύο χώρους πρέπει να αγοράσετε ισάριθμους αποκωδικοποιητές για να βλέπετε παντού τα κανάλια ψηφιακά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη (dvd εγγραφής, video).
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&dat ... &id=128109
e-HAF Admin
gerodinis
Δημοσιεύσεις: 2063
Εγγραφή: 11 Αύγ 2007, 17:28

Δημοσίευση από gerodinis »

Rambo έγραψε:Υπαρχουν και τηλεωρασεις με common interface επανω τους και μπορεις με μια καρτουλα να εχεις mpeg4 επανω χωρις να χρειαζεσε εξτρα κουτακι. Να δουμε τι θα τους κανουμε τους αναλογικους dvd-recorder.
Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το "common interface", πληζ. Με ενδιαφέρει.

Επίσης σχετικά με τα DVD πλέϊερ εγγραφής, δε μπορούν να συνδεθούν με τον αποκωδικοποιητή και να πάρουν έτσι αναλογικό σήμα;
Windows: A 32 bit extension and graphical shell,
for a 16 bit patch to an 8 bit operating system, originally
coded for a 4 bit microprocessor, written by a 2 bit
company, that can't stand 1 bit of competition. Good thing
there's not any.
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Nομίζω πως εννοεί τις εισόδους PCMCIA

Ναι ναι , έχουν και οι τηλεοράσεις τέτοιο interface
e-HAF Admin
Απάντηση