2η στον κόσμο η Ελλάδα σε δαπάνες για όπλα

Θέματα που δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

2η στον κόσμο η Ελλάδα σε δαπάνες για όπλα

Δημοσίευση από Anzac »

2η στον κόσμο η Ελλάδα σε δαπάνες για όπλα

--------------------------------------------------------------------------------

Για μία ακόμα φορά στο κέντρο του εξοπλιστικού κυκλώνα θα βρεθεί η χώρα μας το 2007. Η έγκριση του πενταετούς - δεκαετούς προγράμματος 2006-2015, συνολικού προϋπολογισμού 26,7 δισ. ευρώ, τον περασμένο Ιούλιο, άνοιξε την αυλαία των εν Αθήναις εξοπλιστικών καλλιστείων.

Από τα σχεδόν 200 εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου αυτής ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 12 (βλ. διπλανό πίνακα) ύψους 8 δισ., για τα οποία αναμένεται να βγάλει φωτιές η εξοπλιστική πασαρέλα!

Η διεθνής συγκυρία ευνοεί τη λεγόμενη αμυντική διπλωματία. Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, σε συνάρτηση με τη μείωση των εξοπλισμών ανά τον κόσμο, και κυρίως η κοινή αμυντική πολιτική των χωρών μελών της Ε.Ε. θέτουν την Ελλάδα στο σταυρόνημα των ενδιαφερομένων για τους εξοπλισμούς.

Μπάσιμο Ρώσων

Το 2006 ήταν αναμφισβήτητα το έτος των Ρώσων, αφού μέσα στο τελευταίο τετράμηνο τέσσερις αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να προωθήσουν, εκτός των άλλων διμερών θεμάτων συνεργασίας, και την πώληση ρωσικών οπλικών συστημάτων στη χώρα μας. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος κ. Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ ο ρωσικός κύκλος έκλεισε, προς το παρόν, με τον πιθανό διάδοχό του στην προεδρία, υπουργό Αμυνας κ. Ιβανόφ, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ρωσική πλευρά προωθεί κατά προτεραιότητα τα τεθωρακισμένα οχήματα «ΒΜΡ-3», τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου «ΒΟΟΚ», ταχύπλοα τύπου «ZUBR», ενώ θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή στην αξιολόγηση για το μαχητικό 4ης γενιάς «SUKOI».

Το μαχητικό

Τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν οι Γερμανοί, που ανέλαβαν την προεδρία της Ε.Ε. Ηδη, από την εκλογή της Μέρκελ, πριν από ενάμιση χρόνο, οι σχετικές πιέσεις εντάθηκαν. Το ότι η υπόθεση Eurofighter φαίνεται να χάνει τη μάχη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου (Τουρκία) οδηγεί τους Γερμανούς να θέτουν πολύ ψηλά στην ατζέντα την προμήθειά του από την Ελλάδα. Η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών (ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ), που εάν πραγματοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας μας, αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Η εγγραφή στο τρέχον εξοπλιστικό (ΕΜΠΑΕ) μόνο 1 δισ. ευρώ και η αντιπαράθεση, με ανταγωνιστές Γάλλους με το «RAFALE» και Αμερικανούς με το «JSF», αναμένεται να καθυστερήσουν τις όποιες εξελίξεις και αποφάσεις για μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, η γερμανική πλευρά προωθεί και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα φρεγατών, αν και έχει αδύναμη θέση έως ότου ξεπεραστούν τα προβλήματα με το υποβρύχιο.

Οι Αμερικανοί

Ομως, από το 2007, η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά στο στόχαστρο των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, ακόμα και αυτών που δεν είχαν ώς τώρα παρουσία στη χώρα μας. Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που αναμένεται να φτάσει στο σημείο - ρεκόρ των 663 δισ. δολαρίων το 2007, θα υποστεί ανακατανομές και ίσως περικοπές τα επόμενα χρόνια, καθώς ο έλεγχος από τους Δημοκρατικούς των δύο νομοθετικών σωμάτων -Γερουσίας και Κογκρέσου- σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ εν όψει και της αποχώρησης Μπους το 2008, θα οδηγήσει σε δραστική επανεξέταση προγραμμάτων και δαπανών.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμάται ότι δεν θα προωθήσουν σε πρώτη φάση περικοπές, αλλά θα επιδιώξουν την ενίσχυση των δαπανών για το προσωπικό και τις επιχειρησιακές ανάγκες, μειώνοντας τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Dynamics και η Raytheon, είχαν επικεντρωθεί στα εύκολα συμβόλαια που συνδέονταν με τον πόλεμο στο Ιράκ, αφήνοντας για ένα διάστημα τις διεθνείς αγορές. Αλλωστε σ' αυτό τον πόλεμο φάνηκαν και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία ορισμένων οπλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κληθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες να τα αντιμετωπίσουν κατά προτεραιότητα.

Η τάση αυτή φαίνεται να διαφοροποιείται. Ηδη, από το 2006 οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων ανακάμπτουν, μετά την κάμψη του 2005. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά το 2005 η Ρωσία (7 δισ. $) ξεπέρασε τις ΗΠΑ (6,2 δισ. $) σε εξαγωγές όπλων.

Η νέα επέλαση των αμερικανικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές συνοδεύεται και από πιέσεις που ασκεί το ισχυρό λόμπι των εξοπλισμών για άρση ή μείωση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί αυτοί, που στόχο είχαν τη διατήρηση της τεχνολογικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, δυσκολεύουν πλέον τις αμερικανικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους ανταγωνιστές τους.

Οι ΗΠΑ διατηρούσαν για δεκαετίες το μεγαλύτερο μερίδιο στην εξοπλιστική πίτα της χώρας μας. Προσβλέπουν στη συνέχιση της υπεροχής, πιέζοντας κυρίως για συμμετοχή στο πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους προσφέροντας το «JSF» ή «F-35» και ενδιαμέσως και άλλα F-16. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν για την προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, των τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων.

Ιταλοί, Γάλλοι

Με τον «ευρωπαϊκό αμυντικό προσανατολισμό» ως μπούσουλα και μπαμπούλα κινούνται και οι Ιταλοί, που ευελπιστούν μέσα στον επόμενο χρόνο να καταφέρουν δυναμική εισβολή στα εντός Ελλάδας εξοπλιστικά δρώμενα. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό για δύο λόγους: πρώτος είναι η πολυδιάσπαση των ενδιαφερομένων για τις σχετικές προμήθειες στην Ελλάδα και δεύτερος το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ιταλική κυβέρνηση δείχνει να «επιθυμεί ενεργή ανάμειξη στις εξαγωγές των αμυντικών συστημάτων της χώρας».

Στη γειτονική σε εξοπλιστικό επίπεδο, Γαλλία, οι αμυντικές βιομηχανίες περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών τον Μάιο 2007 για να καθορίσουν και αυτές τη στάση τους σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα επακολουθήσουν. Πιθανή εκλογή του Νικολά Σαρκοζί θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας, επιθετικής λογικής, σε ό,τι αφορά την αμυντική διπλωματία της Γαλλίας. Η εκλογή Σαρκοζί, με τις γνωστές αρνητικές τοποθετήσεις του έναντι της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το υψηλό του ενδιαφέρον για την αμυντική διπλωματία και την ισχυρή στην Ευρώπη προσωπικότητά του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να αναμένουμε μια νέα επίθεση φιλίας από την πλευρά της Γαλλίας. Διπλωματικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα καθώς θα ενδυναμώσουν οι σχέσεις των δυο κρατών, γεγονός που φυσικά θα επηρεάσει και τον προσανατολισμό της Ελλάδας στα εξοπλιστικά.

Οι Βρετανοί

Τέλος, από την πλευρά της Αγγλίας, οι πολιτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθόλου τη μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση στα θέματα του εξοπλισμού.

Διεθνείς αναλυτές που ρωτήθηκαν σχετικά «έκλεισαν» την υπόθεση λέγοντας: «Η αμυντική διπλωματία στη Μεγάλη Βρετανία δεν αλλάζει ούτε διαφοροποιείται στο ελάχιστο με τις όποιες πολιτικές αλλαγές. Είναι σταθερή, έντονη και πιεστική προς τα συμφέροντα των βρετανικών αμυντικών βιομηχανιών».

Το ενδιαφέρον των Βρετανών για την εξοπλιστική πίτα της Ελλάδας είναι το εκπαιδευτικό αεροσκάφος και φυσικά το ευρωμαχητικό (Eurofighter), στο οποίο μετέχουν με ποσοστό 35%.

Ελλάδα - ΗΠΑ, υπερδυνάμεις!

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ικανοποιημένο: το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα που απασχολείται, με κάποια ιδιότητα, στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Συμμαχίας.

Φυσικά, το κόστος που συνεπάγεται για τη χώρα είναι το δεύτερο υψηλότερο στο ΝΑΤΟ, έπειτα από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Κόστος που συνεχίζει να αυξάνεται από το 2004...

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών, το 2006, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 3,3% του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα απασχολείται υπό κάποια ιδιότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη Συμμαχία...

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με ποσοστό 2,2% και ακολουθούν η Γαλλία και η Βουλγαρία (1,6%), η Ιταλία (1,4%) και οι ΗΠΑ (1,3%). Το ποσοστό της χώρας μας είναι σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό των περισσοτέρων συμμάχων, που δεν υπερβαίνει το 1%...

Από πλευράς κόστους αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα αφιερώνει το 3% του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τις ΗΠΑ (3,8%).

Πιο κάτω βρίσκεται η Τουρκία, η οποία αφιερώνει το 2,8% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Γαλλία με 2,4%, ενώ το ποσοστό της Μ. Βρετανίας δεν υπερβαίνει το 2,3%.

Με βάση τα ΝΑΤΟϊκά στοιχεία, παρατηρείται στη χώρα μας μια αισθητή μείωση των αμυντικών δαπανών, της τάξης του 4,8%, κατά την περίοδο 1985-1989. Η μείωση ήταν μικρότερη κατά την περίοδο 1990-1994 (1,1%) και ακολούθησε μια περίοδος αύξησης 6,4% την 4ετία 1994-1999. Κατά την 4ετία 2000-2004 διαπιστώνεται μείωση 9,4% και στη συνέχεια υπάρχει αύξηση 8,8% το 2004, 9% το 2005 και 3,8% το 2006...

Είναι ενδεικτικό ότι, το 73,8% του συνόλου των αμυντικών δαπανών της χώρας αφιερώθηκε στις δαπάνες προσωπικού. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό, μετά το Βέλγιο και την Ιταλία. Το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά εξοπλισμών δεν υπερβαίνει το 14,9%...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2007
http://politicsgr.com/forum/showthread.php?t=1462
Ρεκόρ εξοπλισμών το 2008

Παρά το μικρό μέγεθός της και το φτωχικό ταμείο της η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων πελατών της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, με τις εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών της χώρας μας να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στον κόσμο.


Του Γιώργου Χρηστίδη

Με τις εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως να εκτινάσσονται εν μέσω ύφεσης, το 2008, σε επίπεδα ρεκόρ, οι αμυντικές βιομηχανίες μπορούν δικαίως να πανηγυρίζουν ότι είναι ο μοναδικός, ίσως, κλάδος που έχει μείνει ανεπηρέαστος από την ύφεση που έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Κι αυτό γιατί στο κλασικό οικονομικό δίλημμα “βούτυρο ή όπλα”, πολλές χώρες ψηφίζουν αναφανδόν “όπλα”. Το αποτέλεσμα είναι οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες να καταγράψουν αύξηση 4% το 2008 σε σχέση με το 2007, αγγίζοντας αθροιστικά το 1,5 τρισ. δολ., σύμφωνα με το ινστιτούτο ειρήνης Sipri (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης). Ακόμα πιο ενδεικτική είναι μία σύγκριση με το 1999: οι αμυντικές δαπάνες εμφανίζουν αλματώδη αύξηση κατά 45%!

“Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμα αγγίξει τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες”, αναφέρει στην έκθεσή του το Sipri, σύμφωνα με το οποίο το δικό της “λιθαράκι” έβαλε η μεγάλη αύξηση των ειρηνευτικών αποστολών, που επίσης χρειάζονται όπλα. Συγκεκριμένα οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση 11%, με το εμπλεκόμενο σε αυτές προσωπικό να εκτινάσσεται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ το 2008, προσεγγίζοντας τα 190.000 άτομα.

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ

Όλα αυτά μεταφράζονται σε χρυσές δουλειές για τους κολοσσούς του κλάδου. Οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως κατέγραψαν πωλήσεις ύψους 347 δισ. δολ. το 2007, έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει ο αμερικανικός κολοσσός Boeing, οι πωλήσεις όπλων του οποίου ξεπέρασαν τα 30 δισ. δολ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η βρετανική BAE Systems με πωλήσεις 29,9 δισ. δολ., ενώ τρίτη κατατάσσεται ένα άλλο μεγαθήριο των ΗΠΑ, η Lockheed Martin, με πωλήσεις 29,4 δισ. δολ.

Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς ότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και διογκωμένων ελλειμμάτων, οι κυβερνήσεις θα εμφανίζονταν περισσότερο… εγκρατείς στους εξοπλισμούς. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μακράν τον καλύτερο πελάτη των κατασκευαστών οπλικών συστημάτων. Μόνο το 2008 ξόδεψαν για τις ανάγκες της πολεμικής τους μηχανής σχεδόν 600 δισ. δολ.! Το ποσό αυτό, που είναι υπερδιπλάσιο από το ελληνικό... ΑΕΠ, είναι επίσης μεγαλύτερο από το άθροισμα των αντίστοιχων δαπανών των εννέα χωρών που ακολουθούν στη λίστα. Σε επίπεδο δεκαετίας, το 58% της αύξησης που καταγράφηκε στις αμυντικές δαπάνες οφείλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η Κίνα και η Ρωσία κλείνουν την ψαλίδα: αμφότερες τριπλασίασαν τις αμυντικές τους δαπάνες στο διάστημα αυτό, με το Sipri να επισημαίνει ειδικά για τη Μόσχα ότι “διατηρεί τα σχέδιά της για πρόσθετες αυξήσεις (στις δαπάνες για εξοπλισμούς), παρά τα δριμύτατα οικονομικά προβλήματα”.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ινστιτούτου, όμως, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες έχουν μεγάλο τίμημα, ακόμη και για τις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. “Κατά την οκταετή προεδρία του Τζορτζ Μπους, οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε πραγματικές τιμές, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στην εκτόξευση των ελλειμμάτων”. Κατά τους ίδιους αναλυτές, αυτός ο διαρκής μήνας του μέλιτος που ζουν οι πολεμικές βιομηχανίες ίσως φτάσει σε άδοξο τέλος, εάν οι κυβερνήσεις έρθουν αντιμέτωπες με δυσθεώρητα ελλείμματα.

ΚΑΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική. Παρότι τα ποσά δεν αφορούν εξ ολοκλήρου νέες αγορές, η χώρα μας εκτιμάται ότι δαπάνησε (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ) σχεδόν 7 δισ. ευρώ για την άμυνά της το 2008, ποσό που αντιστοιχεί χοντρικά στο σύνολο των εσόδων του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος!

Παρά το μικρό μέγεθός της και το φτωχικό της ταμείο, λοιπόν, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων πελατών της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, με τις εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών της χώρας μας να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στον κόσμο και να αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου παγκοσμίως (υψηλότερες καταγράφηκαν μόνο στις περιπτώσεις της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Κορέας) την περίοδο 2004-2008. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αμυντικών δαπανών της χώρας (υπολογίζεται σε άνω του 50% του συνόλου), δεν αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, αλλά τις πληρωμές του στρατιωτικού προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα θα έχει ξοδέψει συνολικά περί τα 50 δισ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες την περίοδο 1996-2010, ποσό δυσβάσταχτο δεδομένης της κάκιστης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Μέχρι το 2010 θα πρέπει η χώρα να πληρώσει 9 δισ. ευρώ για αμυντικό εξοπλισμό που έχει ήδη παραληφθεί.



Οι δέκα μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του πλανήτη

Εταιρεία / Χώρα / Πωλήσεις όπλων (σε δισ. δολ.)

Boeing / ΗΠΑ / 30,5

BAE Systems / Βρετανία / 29,9

Lockheed Martin / ΗΠΑ / 29,4

Northrop Grumman / ΗΠΑ / 24,6.

General Dynamics / ΗΠΑ / 21,5.

Raytheon / ΗΠΑ / 19,5.

EADS / Γερμανία-Γαλλία- Ισπανία / 13,1.

L-3 Communications / ΗΠΑ / 11,2.

Finmeccanica / Ιταλία / 9,9

Thales / Γαλλία / 9,4

Πηγή: Sipri, Institute for Strategic Studies



Οι δέκα πρώτες χώρες σε εξοπλιστικές δαπάνες και η Ελλάδα

Χώρα / Αμυντικές δαπάνες (εκατ. δολ.) / Κατά κεφαλήν δαπάνες (δολ.) / % ΑΕΠ

ΗΠΑ / 552.568 / 1.835 / 3,99

Ρωσία / 32.215 / 228 / 1,54

Γαλλία / 60.662 / 993 / 2,37

Γερμανία / 42.108 / 511 / 1,27

Βρετανία / 63.258 / 1.041 / 2,28

Σαουδική Αραβία / 35.446 / 1.284 / 9,40

Ισραήλ / 11.607 / 1.806 / 7,17

Κίνα / 46.174 / 35 / 1,42

Ινδία / 26.513 / 23 / 2,32

Ιαπωνία / 41.039 / 322 / 0,93

Ελλάδα / 7.000 / 636 / 2,9

Πηγή: Sipri, Institute for Strategic Studies



_______________________________________________________________

Απογοητευτική η εικόνα της εγχώριας βιομηχανίας

Το δημοσιονομικό πρόβλημα που προκαλούν οι αμυντικές δαπάνες θα ήταν πολύ μικρότερο ή ακόμη και ανύπαρκτο, εάν η Ελλάδα είχε αναπτύξει κατάλληλα και κατάφερνε να αξιοποιήσει την εγχώρια βιομηχανία όπλων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των εξοπλισμών αποτελούν απευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό.

Όταν μιλάμε για εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, ουσιαστικά εννοούμε τρεις εταιρείες: την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Δυστυχώς, η εικόνα και των τριών εταιρειών είναι μάλλον απογοητευτική.

Η ΕΛΒΟ

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΕΡ Ελλάς, κρατικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 και πέρασε υπό τον έλεγχο του ομίλου Μυτιληναίος έπειτα από διεθνή διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2000 (συγκεκριμένα, πουλήθηκε το 43% του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ). Η ΕΛΒΟ είναι ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικών οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όμως το 2008 έκλεισε με το χαμηλότερο τζίρο της τελευταίας 20ετίας και με σημαντικά διευρυμένες ζημίες ύψους 13,374 εκατ. ευρώ. Αιτία, η έλλειψη ικανών συμβάσεων και έργων, που να εξασφαλίζουν στην εταιρεία και τους 700 εργαζόμενους αντικείμενο δραστηριότητας. Η ΕΛΒΟ τελεί εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για συμβάσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ και σήμερα στις παραγωγικές γραμμές της βρίσκεται μόνο το Leopard 2. Στον ορίζοντα το μόνο που φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για την εταιρεία είναι η συμμετοχή της στην κατασκευή του ρωσικού ΤΟΜΑ, έργο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική στην ΕΛΒΟ.

Η ΕΑΣ

Η ΕΑΣ είναι όμιλος εταιρειών που ιδρύθηκε το 2004 με τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ (ιδρύθηκε το 1874 και για περισσότερα από 130 χρόνια δραστηριοποιείται στην κατασκευή πυρομαχικών μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων) και της ΕΒΟ (ιδρύθηκε το 1977 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή όπλων φορητού οπλισμού, όλμων, οπλικών συστημάτων, προωθητικών πυρίτιδων και γεμισμάτων, καθώς επίσης και πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων). Η ΕΑΣ ανήκει στο δημόσιο και απασχολεί 2.000 άτομα. Όπως και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, το μεγάλο πρόβλημα της ΕΑΣ είναι η έλλειψη έργου, με αποτέλεσμα να υποαπασχολείται το προσωπικό της. Η ΕΑΣ ενέγραψε το 2008 τις μεγαλύτερες ζημίες από κάθε άλλη ελληνική βιομηχανία πλην της ΔΕΗ (133,649 εκατ. ευρώ).

Η ΕΑΒ

Η ΕΑΒ ιδρύθηκε το 1975 και είναι η ισχυρότερη κρατική εταιρεία στον χώρο της άμυνας και αεροδιαστημικής. Η πελατειακή βάση της ΕΑΒ περιλαμβάνει 240 εταιρείες από την εγχώρια και 88 εταιρείες από τη διεθνή αγορά. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αμυντικές και αεροδιαστημικές εταιρείες, όπως η Airbυs France, η Dassault, η ΕADS, η Lockheed Μartin, η Raytheon, η SΝΕCΜΑ, η Boeing, η General Εlectric και άλλες. Παρόλα αυτά και η ΕΑΒ είναι ζημιογόνος, κλείνοντας το 2007 με ζημίες ύψους 14,7 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το ισχύον Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΑΠΕ) της Ελλάδας για τη περίοδο 2006-2010 έχει ύψος 11,4 δισ. ευρώ και θεωρητικά θα έδινε λύσεις στα προβλήματα που συνδέονται με τους εξοπλισμούς. Στόχος είναι η προμήθεια ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων, η σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από πηγές του εξωτερικού με ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την υποστήριξη Ερευνητικών Προγραμμάτων, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των εξοπλιστικών δαπανών σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ.


Ιουν 14, 2009

copyright © 2007
http://www.makthes.gr/index.php?name=Ne ... &sid=40354
e-HAF Admin
Pacman
Δημοσιεύσεις: 422
Εγγραφή: 23 Ιουν 2006, 08:51

Δημοσίευση από Pacman »

Δεύτεροι σε δαπάνες, με ή χωρίς τη μίζα;
Bishop
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: 05 Μάιος 2009, 12:37
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Bishop »

Και εις ανωτερα :?
To predict the behavior of ordinary people in advance, you only have to assume that they will always try to escape a disagreeable situation with the smallest possible expenditure of intelligence
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Σε ότι χειρότερο, κατέχουμε πάντα τις πρώτες θέσεις.
e-HAF Admin
Απάντηση