Σαν σήμερα ο Γκαγκάριν έγραψε Ιστορία 12-04-11

Πτήσεις χωρίς επιστροφή.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36874
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Σαν σήμερα ο Γκαγκάριν έγραψε Ιστορία 12-04-11

Δημοσίευση από Anzac »


Πριν από 50 χρόνια γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδευε στο Διάστημα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-04-11

Σαν σήμερα ο Γκαγκάριν έγραψε Ιστορία
Πριν από 50 χρόνια γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδευε στο Διάστημα
ΜΟΣΧΑ. Το πρωινό της 12ης Απριλίου 1961, ο γεμάτος αυτοπεποίθηση 27χρονος γιος μαραγκού και υποσμηναγός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν φόρεσε την πορτοκαλί στολή του. Συνοδευόμενος από τον αντικαταστάτη του, τον κοσμοναύτη Γερμάν Τιτόνοφ, ο Γκαγκάριν επιβιβάσθηκε σε λεωφορείο που τον οδήγησε στην εξέδρα αριθμός 1 της τότε βάσης δοκιμών πυραύλων Τιουρατάμ, το σημερινό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη στέπα του Καζαχστάν.

Ο Γκαγκάριν δεν εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία, αποχαιρετώντας απλά τους παρισταμένους προτού δεθεί στον θαλαμίσκο Vostok, στην κορυφή μετασκευασμένου βαλλιστικού πυραύλου R-7, σχεδιασμένου για να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες. Αντίθετα με όσα βλέπουμε στις ταινίες, της εκτόξευσης δεν προηγήθηκε αντίστροφη μέτρηση, με τον επικεφαλής του προγράμματος Σεργκέι Καραλιόφ να πατά το κουμπί και τον Γκαγκάριν να αναφωνεί: «Πάμε!».

Καθώς ο τεράστιος πύραυλος υψωνόταν στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 500 μέτρων το δευτερόλεπτο, ο Καραλιόφ ρώτησε μέσω ασυρμάτου τον Γκαγκάριν: «Πώς αισθάνεσαι;» για να λάβει την απάντηση: «Νιώθω περίφημα. Εσύ;». Ο Γκαγκάριν είχε κάνει το πρώτο διαστημικό αστείο.

Τρία λεπτά αργότερα, το δεύτερο κομμάτι αποκολλήθηκε από το διαστημόπλοιο, που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη έξι λεπτά αργότερα. Τη στιγμή της εισόδου σε τροχιά, το προσωπικό του κέντρου ελέγχου στο Τιουρατάμ ξέσπασε σε ζητωκραυγές. «Βλέπω σύννεφα, βλέπω τα πάντα. Είναι τόσο όμορφα», είπε ο Γκαγκάριν στον ασύρματο. Σαράντα λεπτά αργότερα, το Vostok πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, προτού ο Γκαγκάριν πυροδοτήσει τους πυραύλους πέδησης για να ξεκινήσει η επάνοδος του διαστημοπλοίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η επάνοδος κινδύνευσε, όμως, να μετατραπεί σε τραγωδία. Ιμάντας πρόσδεσης του θαλαμίσκου στο βοηθητικό όχημα δεν αποσυνδέθηκε όπως έπρεπε, προκαλώντας ακανόνιστη κάθοδο της κάψουλας, που παρά λίγο να καεί από την ατμόσφαιρα της Γης. Ο Γκαγκάριν διηγήθηκε πώς κόντεψε να λιποθυμήσει καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θαλαμίσκου αυξήθηκε επικίνδυνα. Δέκα λεπτά αργότερα, ο ιμάντας πρόσδεσης κάηκε, επιτρέποντας στα δύο κομμάτια να χωριστούν. Αμέσως μετά, ο Γκαγκάριν πυροδότησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του και προσγειώθηκε χάρη στο ατομικό του αλεξίπτωτο. Αρχικά, οι σοβιετικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι η προσγείωση του Γκαγκάριν είχε γίνει μέσα στον θαλαμίσκο Vostok, μη θέλοντας να δημιουργηθούν εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα για δυσλειτουργία του πυραύλου.

Η είδηση της αποστολής του Γκαγκάριν έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, ενώ ο πρώτος κοσμοναύτης τιμήθηκε με παρέλαση στη Μόσχα στις 14 Απριλίου 1961. Ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε στις 27 Μαρτίου 1968, καθώς το εκπαιδευτικό-μαχητικό αεροσκάφος MiG-15UTI συνετρίβη κοντά στο Νοβοσιόλοβο της Ρωσίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 011_438594
e-HAF Admin
Απάντηση