3η και η καλύτερη πτήση!!

Θέματα που δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Διαχείριση

manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

LantirN έγραψε:1)Στο πρωτο μου ποστ ελπιζω να ειδες οτι ειχα γραψει "όλα εκτελουνται βάση των ευκολιών που προσφέρει ο κατασκευαστής ανάλογα τους παράγοντες(Βαρος, διαθεσιμος διαδρομος Α/Γ, θερμοκρασια, άνεμος κτλ).Δεν νομιζω να λες κατι διαφορετικο.
Όχι.
3)Θα σου πω οτι οι κινητηρες δεν λειτουργουν στο 100% για τον λογο που είπες, αλλα για λογους συντηρησης κυριως. Ο κινητηρας στο 100% χανει πολλες ωρες ζωης οπως ειπες κ εσυ.Η διαφορα στη καταναλωση δεν ειναι και τοσο μεγαλη..Δεν ειναι διαφορα MIL με AB..ειναι 95% με 100%.Σκεψου το λιγο αυτο..Εν παση περιπτωση το αποτελεσμα ειναι το ιδιο, η καταναλωση ειναι υψηλη οπως και να το κανουμε, δε θα χαλασουμε τις καρδιες μας για μερικες δεκαδες λιβρες διαφορας καυσιμου.
Το ίδιο λέμε. Λάθος το έγραψα.
4)Ειπες οτι θα χρειαστει να βαλεις 100% για να αντισταθμισει. Οχι αυτο δεν ισχυει. Δεν βιαζεσαι να απογειωθεις. Πολυ απλα με 95% οπως ειπες και εσυ θα περιμενεις μεχρι να πιασεις τη ταχυτητα απογειωσης που θελεις.
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις 100% στους αλλους 2, εφοσον ειναι θεμα χρονου να απογειωθει. Ποσο θα κερδισεις με 100% αντι 95%? Αντε να κερδισεις 100ποδια διαδρομο...παραπανω no-way. Οπως ξαναειπα η ωση ειναι αρκετη για απογειωση.
Oπωτε ερχεσαι στα λογια μου παλι.
Δεν βιάζεσαι να απογειωθείς από τον Βενιζέλο που έχει 3χλμ διάδρομο.
Κάνουν όμως την ίδια διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια; Δεν νομίζω.
Στο flameout επίσης χρειάζεται να κατέβει το αεροσκάφος σε χαμηλό υψόμετρο που υπάρχει πιο πυκνός αέρας ώστε να "ανασάνει" και να ξεκινήσει.
Αυτο τι σχεση εχει με τη συζητηση μας?
Lantirn έγραψε:Αυτο επισης γινεται αντιληπτο, εαν σκευτουμε οτι σε διαδικασιες Flameout η ταχυτητα που προτεινει ο κατασκευαστης για glide, ειναι παντα χαμηλη..και συνηθως κοντα στο 200!
Ενας σημαντικος παραγοντας που βγαζει αυτην τη ταχυτητα ειναι η οπισθελκουσα του σβηστου κινητηρα!
Mίλησες για flameout. Kαι συμπλήρωσα ότι εκτός της ταχύτητας θέλει και πυκνότερο αέρα για να ξαναπάρει μπρος ο κινητήρας.Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να τον βάλεις μπροστά στα 30.000 πόδια.
Βρε Manik καθε μερα τα τρωω στη "μαπα" αυτα αν και μου φαινεται οτι αρκετα απο αυτα που ειπα στο συγκεκριμενο κομματι σου ειναι παντελως αγνωστα ή δεν τα καταλαβες οπως θα επρεπε..
1ον εχεις μπερδεψει την εννοια nacelle με την εννοια εισαγωγη.
Το nacelle ειναι το δομικο ατρακτιδιο που κραταει τον κινητηρα στο φτερο, και η εισαγωγη ο "σωληνας" που εισεργεται ο αερας.Επειδη στα μαχητικα ειναι 3 μετρα δεν σημαινει οτι στα πολιτικα πρεπει να ειναι τοσο.Ειναι μισο μετρο στα πολιτικα.Ε και?Εισαγωγη ειναι.. :) Την ιδια δουλεια κανουν.Στα μαχητικα ειναι τοσο μεγαλη για αλλο λογο.Γιατι πρεπει τη ροη που εισερχεται οταν ειναι υπερηχητικη να γινει υποηχητικη.Μην αλλαζουμε θεμα ομως. Αν θελεις το συζηταμε αλλη ωρα αυτο.
Εγω προσωπικα δεν ξερω αεριοστροβιλο κινητηρα που να μην εχει εισαγωγη παντως..αλλα πιστευω οτι μπερδευτικες :wink:
Όπως πολύ σωστά είπα η nacelle είναι είναι η "θήκη", μέσα, και από την οποία, καλύπτεται ο κινητήρας και τα παρελκόμενά του.Το κάλυμμα του δηλαδή.
Εικόνα
Που είδες ότι την ανέφερα ως εισαγωγή;
Δεν το διάβασες καλά.....
Οι 30-40 μοιρες ΑΟΑ δεν ειναι φαινομενο compressor stall, αλλα inlet buzz, και εχει τεραστια διαφορα το ενα απο το αλλο.Και οπως λες αυτο το φαινομενο ειναι μονο στα μαχητικα.Σωστον...Αλλα το inlet buzz..Το οτι το inlet buzz εμμεσως φερνει compressor stall ειναι παλι αλλο θεμα.
Tην ίδια επίδραση δεν έχουν στον κινητήρα;
Πάμε παρακάτω....
Compressor stalls εμφανιζονται συχνα αλλα αναγνωριζονται απο το FADEC νωρίς και το αποτρεπουν. Ας μην ηταν ο FADEC και θα σου ελεγα εγω, με μαννετα μπρος πισω τι θα γινοταν...
Ειπες κατι για compressor stall απο τροφοδοσια καυσιμου..Eνδιαφερον..Βασικες αρχες λειτουργιας του αεριοστροβιλου λενε οτι το καυσιμο εγχαιεται στο θαλαμο καυσης. Το καυσιμο με το συμπιεστη δεν εχουν καμια σχεση... Να μου πεις στροβιλο με συμπιεστη να σου πω οκ.. :?
Άμα δεν παίρνει καύσιμο δεν στολάρει ο κινητήρας;
Tι το μπερδεύεις...
Δεν καταλαβαινω γιατι ομως δεν το πιστευεις το γενικο γεγονος και εισαι τοσο δυσκολοπιστος. Μου εχει φυγει η πιστη να σου εξηγησω βασικα πραγματα για τον κινητηρα και δεν με πιστευεις.Ο raptor επιβεβαιωνει το γεγονος.
OΚ εμένα δεν μου έχει τύχει πάντως αν και έχω πετάξει πάνω από 10 φορές με RJ-100 και από LGAV.
Γνωριζεις οτι ενα πολιτικο πεταει και με εναν κινητηρα ετσι?
Έτσι λέω....
Ας τα πιασουμε ομως καθαρα και ας κοιταξουμε τα συμπερασματα της συζητησης.

Συνοπτικα λεω οτι
1)Αποκλειεται να εχει IDLE τους 2 και μετα να ανεβασει στοιχεια λογω compressor stall.
2)Aρα οι κινητηρες ειναι σβηστοι μεχρι τοτε.
To συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι μιλάμε για μια διαδικασία στο RJ-100 η οποία γίνεται μάλλον κατά βάση στην απογείωση από LGAV.
Εγώ δεν το έχω παρατηρήσει.
Δεν λέω όμως πως δεν γίνεται αφού το επιβεβαιώνετε δύο άτομα.
Αρα αυτο που ακουμε εγω με τον raptor ειναι σιγουρη επαννεκινηση και οχι ανεβασμα στοιχειων.
Eκκίνηση και όχι επαννεκίνηση αφού ο κινητήρας παίρνει μπροστά από off.
:P
:m2k: Eίμαι μόνο Μιραζάκιας :m2k:

Saitek X-52 HOTAS
Saitek Pro Flight Rudder Pedals.
manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

Anzac έγραψε:παρακαλω να μην αναφερετε ονομα της εταιριας παλι
Γιατί τα παίρνεις από την κρατική;

Χαχαχαχ :lol: :em2:
:fapes: Ωχχχ καλά μην βαράς.... :lol:

Saitek X-52 HOTAS
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Δεν βιάζεσαι να απογειωθείς από τον Βενιζέλο που έχει 3χλμ διάδρομο.
Κάνουν όμως την ίδια διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια; Δεν νομίζω.
Eγω και απο LGSA τα ιδια καταλαβα... Εχει μηκος ο διαδρομος δε μπορεις να πεις.
Οχι σε ολα φυσικα.
Mίλησες για flameout. Kαι συμπλήρωσα ότι εκτός της ταχύτητας θέλει και πυκνότερο αέρα για να ξαναπάρει μπρος ο κινητήρας.Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να τον βάλεις μπροστά στα 30.000 πόδια.
Την flameout την εφερα στη συζητηση για να γινει ακομα καλυτερα κατανοητο οτι στις χαμηλες ταχυτητες η οπισθελκουσα των κινητηρων δεν ειναι τοσο υψηλη οσο στις υψηλες ταχυτητες.Παρτο σαν optimum drag μονο και μονο για να καταλαβεις που το παω.
Όπως πολύ σωστά είπα η nacelle είναι είναι η "θήκη", μέσα, και από την οποία, καλύπτεται ο κινητήρας και τα παρελκόμενά του.Το κάλυμμα του δηλαδή.
Εαν εννοεις το καλυμα τοτε κανεις λαθος. Το nacelle ειναι απο την ενωση του φτερου μεχρι και την εξωτερικη θωρακιση.Οτι δεν ειναι κινητηρας δηλαδη. :wink: Γενικα nacelle ειναι μια γενικη εννοια που δεν πρεπει να χρησιμοποιειται οταν μιλας ειδικα. Στη περιπτωση μας λες inlet και καταλαβαινει ο αλλος τι του λες.Δε φταιω εγω που αλλα λες και αλλα εννοεις.
Που είδες ότι την ανέφερα ως εισαγωγή;
Δεν το διάβασες καλά.....
Για δες καλυτερα εδω
Στα πολιτικά (με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά) όπου ο κινητήρας είναι εκτεθειμένος απ' ευθείας στον αέρα μέσα στην nacell του
και δεν διοχετεύεται ο αέρας σε αυτόν μέσω αεραγωγού, τα compressor stalls είναι σπάνια.
Δηλαδη τι εννοεις οταν λες "ο κινητήρας είναι εκτεθειμένος απ' ευθείας στον αέρα μέσα στην nacell του
και δεν διοχετεύεται ο αέρας σε αυτόν μέσω αεραγωγού"
Ξαναδες το λιγο.
Δηλαδη αν δν παει ο αερας μεσω του αεραγωγου πως θα παει για πες μου??? :roll:
Η εισαγωγη-αεραγωγος-intake-inlet πες το οπως θες παντα ειναι μια. Ασε την nacelle υσυχη δεν εχει σχεση για να μη μπερδευομαστε. Το οτι η εισαγωγη ειναι κομματι της nacelle δεν σημαινει οτι επαψε να λεγεται εισαγωγη.Το λεει και η λεξη "αγωγος-αερα".
Εν παση περιπτωση αυτο που λες οτι τα compressor stalls ειναι σπανια στα πολιτικα ειναι λαθος.Ενα compressor stall δεν κρινεται μονο απο την εισαγωγη του κινητηρα.
Tην ίδια επίδραση δεν έχουν στον κινητήρα;
Πάμε παρακάτω....
Οχι κανεις μεγαλο λαθος.
Αλλο το ενα αλλο το αλλο.Απο αλλους παραγοντες δημιουργειται το inlet buzz, και απο αλλους παραγοντες δημιουργειται το compressor stall.
Αλλες συνεπειες εχει το ενα και αλλες το αλλο.
Το οτι ενα inlet buzz ισως φερει compressor stall ειναι μια συνεπεια του inlet buzz.
Inlet buzz οπως ειπες και ο ιδιος δεν παθαινουν τα πολιτικα.
Τι μου το ξανααναφερεις λοιπον και σαν επιχειρημα ? Μιλαμε για πολιτικα νομιζω. :?

Σου υπενθυμιζω τι ειπες στο προιγουμενο σου ποστ.
Δεν πρόκειται να φτάσει το πολιτικό σε γωνία προσβολής 30-40 μοίρες ώστε να μην μπορεί ο κινητήρας να πάρει τον αέρα που χρειάζεται.
Ειναι αυτη αιτιολογηση σωστη οτι δεν παθαινουν compressor stalls τα πολιτικα ?
Απαντησε μου..
Άμα δεν παίρνει καύσιμο δεν στολάρει ο κινητήρας;
Tι το μπερδεύεις...
Δεν μπερδευω τιποτα, και ξερω πολυ καλα τι γραφω..
:)
Τωρα ξερεις τι μου λες ?
Οτι εριξα κατω τη τηλεοραση και κλαιω γιατι εσπασε το τηλεκοντρολ.
Οχι...θα επρεπε να κλαιω γιατι εσπασε η τηλεοραση.

Οταν παθουμε compressor stall, λεμε οτι παθαμε compressor stall.
Οταν σβησει απο καυσιμο, λεμε οτι εσβησε απο καυσιμο.
Δεν ξερω αν με καταλαβαινεις.
Αυτα που λες ειναι εμμεσα γεγονοτα που θα παθει ο κινητηρας τα οποια δε σε νοιαζουν.
Αμα λογω καυσιμου φιλτατε σβησει ο κινητηρας (συγνωμη για την εκφραση που θα ακολουθησει) στα @@ μου το compressor stall που θα παθει. Αυτο που με νοιαζει ειναι να ξαναπαρει ο κινητηρας και οχι γιατι επαθε compressor stall που προκληθηκε επειδη εσβησε ο κινητηρας...
Με την ιδια λογικη σταματησε να γυρναει και ο στροβιλος, τα diffusers βουλωσαν, οι αναφλεκτηρες τα εφτισαν, το AB δε λειτουργει, το ακροφυσιο σταματησε να δουλευει και οτι αλλο σου περναει απο το μυαλο, επειδη δεν τα βλεπεις να λειτουργουν.
Εαν ακομα δεν με καταλαβες, σημασια εχει αρχικα να δεις τι ηταν αυτο που προκαλεσε το γεγονος, και οχι τι γεγονοτα προκληθηκαν βαζοντας παροπιδες..
Δεν ξερω παλι αν με καταλαβαινεις..
:? Το compressor stall στη περιπτωση που αναφερεις δεν παρουσιαστηκε λογω παραγοντων που δημιουργειται κανονικα, αλλα επειδη σταματησε να περιστρεφεται ο συμπιεστης, και πιο "ωμα" επειδη σταματησε ο κινητηρας να παραγει ωση..
Και για να γινω ποιο σαφης, απο καυσιμο οχι δεν παθαινεις compressor stall, γιατι πτερυγια που δεν εχουν τη ταση περιστρεφονται λογω κινησης του αξονα, δεν παραγουν εργο αρα πως θα μπει σε απωλεια στιρηξης αν δεν παραγουν εργο(δηλαδη αντωση..).Οι στροφες εκεινη τη στιγμη ειναι λογω του ram air και οχι λογω αυτονομης περιστροφης του αξονα.

Σε οτι αλλο εγραψα δεν βλεπω να εχεις καποια αντιρρηση οπωτε υποθετω οτι ημουν κατανοητος ? :roll:
Εικόνα
The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
Katsogr

Δημοσίευση από Katsogr »

Παιδες πριν απο μερικες μερες πεταξα με το συγκεκριμενο τυπο απο LGAV για LGIO και 99,9% δουλευαν και οι 4 κινητηρες σε ολες τις φασεις της πτησεις. το κανω συχνα αυτο το ταξιδι και ποτε δεν εχω παρατηρησει αλλο θορυβο εκτος απο το "ντουκ" του συστηματος προσγειωσης και τον ηχο που κανουν τα flaps οταν αλλαζουν θεση.
>>>Proud member of e-HAF <<<
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Mετα απο αρκετες πτησεις σε RJ-100 επιβεβαιωνω οτι ο θορυβος καραμουζας ηταν τα flaps και οχι οι κινητηρες.

Sorry για τη παραπληροφορηση.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

10 Φ
e-HAF Admin
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Anzac έγραψε:10 Φ
10 touch and go σε acmi σου κανουν? :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

και αυτό μου κάνει ναι
e-HAF Admin
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

LantirN έγραψε:Mετα απο αρκετες πτησεις σε RJ-100 επιβεβαιωνω οτι ο θορυβος καραμουζας ηταν τα flaps και οχι οι κινητηρες.

Sorry για τη παραπληροφορηση.

Θυμίστε μου στο επόμενο meeting να έχω φορτώσει το video στο laptop.. :twisted:
Εικόνα
yak167

Δημοσίευση από yak167 »

Χερεται, Χερεται...

Αν ισχύει αυτό με απογείωση με 2 κινητηρες on... τι να πω, αν υπάρχει video δώστε ένα λινκ, σας παρακαλώ...
Τις λεπτομέριες όλες από αεροδυναμική δεν τις θυμάμαι για την κατανάλωση, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση (μπορεί να κάνω λάθος τεσπα...)

Η άποψή μου: [γράφω πριν checkaro ειδικά την απογείωση με 2 κινητήρες, για να την πώ στον εαυτό μου μετά]

Περί οικονομίας καυσίμων... άμα δείτε πιο είναι το ποσοστό καυσίμου που καταναλώνεται σε απογείωση, έιναι της τάξης του 1-3% του συνολικού καυσίμου, αν από αυτό το 1-3% πας να σώσεις ένα 30% λέμε από το να μην βάλεις πρός τους κινητήρες, και το ποσοστό πέφτει από το 3% στο 2.8%, σπουδαία τα λ@χ@ν@..

Επιπλέον: Τετρακινητήριο αεροσκάφος να πεταέι με 3 κινητήρες σε φάση cruise, οκ... no problem, αλλά και πάλι νομίζω ότι κοιτάνε για landing. Με 2 κινητήρες σε cruise... χλωμό... 2 κινητήρες σε take off.... κερνάω μπύρες...

Επώθηκε ότι οι πιό επικίνδυνες φάσεις είναι η απογείωση και η προσγείωση, ψιλό-λάθος.. η πιο επικίνδυνη είναι η απογείωση διότι το άφος δεν έχει ενέργεια (όχι ηλεκτρική... κινητική).
Άνοδο με λιγότερα στοιχεία κινητήρα από αυτά για μέγιστο ρυθμό ανόδου, εφαρμόζεται σε πολλά αεροδρόμια για περιορισμό θορύβου.
Προσγείωση ανεμοπορώντας κάνεις, δείτε περιστατικό με Α330 από καναδά-πορτογαλία, που έμεινε απο κάυσιμα και ανεμοπορούσε εκατοντάδες μίλια, και στο τέλος στο αεροδρόμιο έκανε στροφές για να χέσει ενέργεια...

Επιπλέον νο2: Τα φρένα στο αεροσκάφος δεν διαστασιολογούνται για προσγείωση, αλλά για απογείωση. Υπάρχει μία ταχύτητα, η V1, μετά την οποία απογειώνεσαι ότι και να γίνει, γιατί αλλίως δεν σε σταματάνε τα φρένα. το να μαζέψεις 30 κόμβους παραπάνω πριν το rotate δεν το καταλαβαίνω. Η rotate είναι λίγο μεγαλύτερη από την V1, αν μπορείς να τραβήξεις την rotate όσο θές, δεν ξέρω.. [θέμα prcedure..]

Στο γιατί σβήνουν τα φώτα στην απογείωση, σε καμία περίπτωση δεν είναι για να 'τα δώσει όλα' ο κινητήρας σε άλλα υποσυστήματα και ώση. Είχα διαβάσει ότι γίνεται για να μην πανικοβληθούν οι επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος. Εξηγούμαι: Σε περίπτωση απώλειας ισχύος, τα κύρια φώτα θα σβήσουν και θα μείνουν τα ασφαλείας, αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα απιπλέον πανικό, άρα τα σβήνουν έτσι και αλλιώς και αφήνουν τα ασφαλίας... Έτσι και αλλίως η καμπίνα των πολιτικών αεροσκαφών είναι μία σχεδιαστική κομπίνα, οπότε δεν μου φένεται παράλογο...

Τελευταίο και πιστεύω σημαντικό: Άντε και απογειώνεσαι με 2 κινητήρες, αν δεν πάρει ένας από τους άλλους 2 τι κάνεις? γυρνάς πίσω και πετάς το καύσιμο? €€€$$$$. Πώς ελέγχεις ότι οι κινητήρες είναι ΟΚ στο έδαφος? Τους ανάβεις όλους και μετά τους σβήνεις?

Αυτές οι σκέψεις...
Θα επανέλθω άμα βρώ κάτι official..
Dimi, I love flying bars ... why am building TVs??
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

yak167 έγραψε: Η άποψή μου: [γράφω πριν checkaro ειδικά την απογείωση με 2 κινητήρες, για να την πώ στον εαυτό μου μετά]

Θα χαρούμε πολύ να δείς το video και να μας δώσεις μια εξήγηση μετά 8)

Στα υπόλοιπα συμφωνώ εκτός απο αυτό το 1-3% του total fuel μέχρι την απογείωση.. Νομίζω (χωρίς να είμαι "ειδικός" στα πολιτικά!) οτι πρέπει να είναι πιό πάνω, ίσως και κοντά στο 10%.. Βάλε τουλάχιστον 20 λεπτά σε idle προ τροχοδρόμησης και μετά 4 κινητήρες σε πλήρη ώση.. I am not sure.. :roll:
Εικόνα
yak167

Δημοσίευση από yak167 »

Πραγματικά βάλτε το Online κάπου... Δεν είδα κάτι online σε σύντομο search που έκανα για RJ100 take off με 2 engines...

Αναμένω video...

Cheers
D
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Yak, το θεμα ειναι ληξαν, αποκλειεται να απογειωθηκε με 2.

Ας αφησουμε τα περεταιρω, το θεμα αναλυθηκε διεξοδικα και απο τις 2 πλευρες.
Εικόνα
yak167

Δημοσίευση από yak167 »

raptor έγραψε:
yak167 έγραψε: Η άποψή μου: [γράφω πριν checkaro ειδικά την απογείωση με 2 κινητήρες, για να την πώ στον εαυτό μου μετά]

Θα χαρούμε πολύ να δείς το video και να μας δώσεις μια εξήγηση μετά 8)

Στα υπόλοιπα συμφωνώ εκτός απο αυτό το 1-3% του total fuel μέχρι την απογείωση.. Νομίζω (χωρίς να είμαι "ειδικός" στα πολιτικά!) οτι πρέπει να είναι πιό πάνω, ίσως και κοντά στο 10%.. Βάλε τουλάχιστον 20 λεπτά σε idle προ τροχοδρόμησης και μετά 4 κινητήρες σε πλήρη ώση.. I am not sure.. :roll:
Τα παιδιά λένε οτί έχουν video... ειδικός δεν είμαι, άποψη εξέφρασα, το video να το δούμε πάντως να λυθεί η παρεξήγηση του raptor..
manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

yak167 έγραψε: Επώθηκε ότι οι πιό επικίνδυνες φάσεις είναι η απογείωση και η προσγείωση, ψιλό-λάθος.. η πιο επικίνδυνη είναι η απογείωση διότι το άφος δεν έχει ενέργεια (όχι ηλεκτρική... κινητική).
Άνοδο με λιγότερα στοιχεία κινητήρα από αυτά για μέγιστο ρυθμό ανόδου, εφαρμόζεται σε πολλά αεροδρόμια για περιορισμό θορύβου.
Προσγείωση ανεμοπορώντας κάνεις, δείτε περιστατικό με Α330 από καναδά-πορτογαλία, που έμεινε απο κάυσιμα και ανεμοπορούσε εκατοντάδες μίλια, και στο τέλος στο αεροδρόμιο έκανε στροφές για να χέσει ενέργεια...
Και οι δύο φάσεις είναι εξίσου επικίνδυνες .
Και στην προσγείωση είσαι "βρώμικος" αεροδυναμικά και με στάνταρντ στοιχεία στους κινητήρες και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά
αν σου συμβεί κάτι απρόβλεπτο όπως bird strike στον κινητήρα, απώλεια ισχύος σε κινητήρα κ.λ.π.
Επίσης το RJ-100 δεν είναι Α330 που έχει μεγάλο άνοιγμα φτερών οπότε έτσι και δεν έχει κινητήρες πάει σούμπιτο για βοσκή στο έδαφος.
Στο γιατί σβήνουν τα φώτα στην απογείωση, σε καμία περίπτωση δεν είναι για να 'τα δώσει όλα' ο κινητήρας σε άλλα υποσυστήματα και ώση. Είχα διαβάσει ότι γίνεται για να μην πανικοβληθούν οι επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος. Εξηγούμαι: Σε περίπτωση απώλειας ισχύος, τα κύρια φώτα θα σβήσουν και θα μείνουν τα ασφαλείας, αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα απιπλέον πανικό, άρα τα σβήνουν έτσι και αλλιώς και αφήνουν τα ασφαλίας... Έτσι και αλλίως η καμπίνα των πολιτικών αεροσκαφών είναι μία σχεδιαστική κομπίνα, οπότε δεν μου φένεται παράλογο...
Προσωπικά το είχα ακούσει αλλά μετά από ένα ψάξιμο που έκανα σήμερα είδα ότι όντως το κλείσιμο των φώτων είναι για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα για να συνηθίσει το μάτι των επιβατών στο σκοτάδι και να μπορούν να δουν τα φώτα ασφαλείας στο πάτωμα της καμπίνας.
Επίσης κάτι άλλο που γίνεται είναι τα σκιάδια των παραθύρων να μένουν ανοιχτά ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα κάποια βλάβη και σε ποια μεριά της ατράκτου αυτή είναι.
Και μερικά σχετικά άρθρα:
http://www.usatoday.com/travel/columnis ... tain_x.htm
http://www.airliners.net/discussions/te ... in/141152/
http://www.airliners.net/discussions/ge ... #ID1808749

Saitek X-52 HOTAS
Απάντηση