Motion simulation

Πιλοτήρια για Οικιακή Χρήση<br>
Batteries Not Included !

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Nikolas_A
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: 27 Φεβ 2007, 17:46

Motion simulation

Δημοσίευση από Nikolas_A »

Στην ερώτηση "μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικό home pit με κίνηση;", η απάντηση είναι μάλλον όχι. Μήπως έχετε προσέξει ότι ακόμα και οι πανάκριβοι εξομοιωτές της USAF ή της ΠΑ είναι ακίνητοι; Οι εξομοιωτές με κίνηση αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μεγάλα επιβατικά α/φ. Γιατί;

Πρώτον, το εύρος κίνησης ενός εξομοιωτή είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για τον φάκελο πτήσης π.χ. του Β-737, αλλά για ένα μαχητικό σίγουρα δεν επαρκεί. Επίσης η πτήση με επιβατικό περιλαμβάνει χαμηλές φορτίσεις G. Η υψηλές επιταχύνσεις του μαχητικού είναι πολύ δύσκολο να εξομοιωθούν. Εκεί πρέπει να εξομοιώσουμε όχι την στάση και κίνηση του α/φ αλλά τις δυνάμεις που δέχεται το σώμα.

Ας πούμε π.χ. ότι ξεκινάμε ένα roll με μαχητικό. Αν η πλατφόρμα αρχίσει να κινείται όπως κινείται το α/φ, μόλις φτάσεις στα όρια κίνησης (έστω 30°), θα σταματήσει ενώ το roll θα συνεχίζεται. Αυτό θα γίνει αμέσως αντιληπτό από τον e-πιλότο (=ξενέρωμα). Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι όταν αρχίσουμε δεξιό roll, η πλατφόρμα να γείρει αριστερά! Για σκεφτείτε το, σε ένα δεξί roll ποιο κ@#$μέρι πιέζεται; Ναι, το αριστερό, γιατί το κάθισμα μας "σπρώχνει" δεξιόστροφα... Η κλίση πρέπει να είναι αντίστοιχη των (εικονικών) G.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν λύσουμε το μηχανολογικό πρόβλημα της κίνησης (πνευματικά κλπ) πρέπει να γίνει σοβαρή προγραμματιστική δουλειά για να είναι το αποτέλεσμα σωστό. Αλλιώς αλλού θα μας λένε τα μάτια μας ότι πάμε και αλλού το σώμα.

Δεύτερον, αν φτιάξεις ένα πλήρες, λειτουργικό πιλοτήριο με όλα τα καλούδια, το βάρος θα κάνει μάλλον απαγορευτική την κίνηση. Ειδικά αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε βιντεοπροβολέα (ή βιντεοπροβολείς, το MSFS υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες και το FO έρχεται...) η απαιτούμενη πλατφόρμα αυξάνει όχι μόνο σε βάρος αλλά και σε εμβαδόν. Αυτό γιατί τόσο οι βιντεοπροβολείς όσο και η οθόνες προβολής θα πρέπει να κινούνται μαζί.

Συμπέρασμα: (Όσοι χάθηκαν στο μπλα-μπλα-μπλα μπορούν να συνεχίσουν από δω: ) Η κίνηση είναι τεχνικά εφικτή αλλά ιδιαίτερα δύσκολη. Το "immersion" που προσφέρει σε σχέση με ένα 95% λειτουργικό πιλοτήριο με wide view projection (τουλάχιστον 120°) δεν είναι αρκετό για να αξίζει τον κόπο. Όταν μπαίνεις σε εξομοιωτή με τέτοιο σύστημα προβολής τα μάτια ξεγελούν τον εγκέφαλο και νομίζεις ότι κινείσαι.

Νικόλας
condor
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
Δημοσιεύσεις: 2178
Εγγραφή: 18 Ιαν 2006, 03:06
Τοποθεσία: athens

Re: Motion simulation

Δημοσίευση από condor »

Χάρος έγραψε:Ας πούμε π.χ. ότι ξεκινάμε ένα roll με μαχητικό. Αν η πλατφόρμα αρχίσει να κινείται όπως κινείται το α/φ, μόλις φτάσεις στα όρια κίνησης (έστω 30°), θα σταματήσει ενώ το roll θα συνεχίζεται. Αυτό θα γίνει αμέσως αντιληπτό από τον e-πιλότο (=ξενέρωμα). Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι όταν αρχίσουμε δεξιό roll, η πλατφόρμα να γείρει αριστερά! Για σκεφτείτε το, σε ένα δεξί roll ποιο κ@#$μέρι πιέζεται; Ναι, το αριστερό, γιατί το κάθισμα μας "σπρώχνει" δεξιόστροφα... Η κλίση πρέπει να είναι αντίστοιχη των (εικονικών) G.
Νικόλας
το έχω δει αυτό σε εξομοιωτή για αυτοκίνητα ένα "χέρι" κρατούσε τον εξομοιωτή και έστυβε με υδραυλικά έμβολα... όταν μπορέσω θα ανεβάσω και φωτογραφία
Εικόνα
[marq=left] :C130: 322VTTS :arrow: HAF525[/marq]
panpan
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2016
Εγγραφή: 05 Δεκ 2006, 22:31
Τοποθεσία: Βύρωνας
Επικοινωνία:

Re: Motion simulation

Δημοσίευση από panpan »

Χάρος έγραψε: το FO έρχεται...
Πόσο σίγουρο είναι αυτό? Και πώς μπορούμε να το ξέρουμε, τόσα χρόνια ακούγεται ... Στο forum τους δεν γράφει τίποτα για release date...
Εικόνα
Orion
Δημοσιεύσεις: 520
Εγγραφή: 16 Μαρ 2005, 16:57
Τοποθεσία: Ηράκλειο - Κρήτη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Orion »

Υπάρχει η θεωρία και η πράξη.

Σε θεωρητικό επίπεδο γίνονται πολλά, στο πρακτικό μέρος υπάρχουν πολοί παράμετροι και ένας απο τους κύριους είναι το κόστος.

Υπάρχει και ο παράγων του μεγέθους - βάρους που για ένα τέτοιο σύστημα θα χρειαστείς ολόκληρη αποθήκη για να το στεγάσεις.

Για ένα τέτοιο project χρειάζεται ομαδική δουλειά, γνώσεις και πολλά χρήματα, αυτά είναι γνωστά.

Εάν το δείς επαγγελματικά (να φτιάχνεις τέτοια συστήματα και να τα πουλάς) τότε θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον που έχει γνώσεις ρομποτικής για να κάνει την δουλεια (προγραμματισμός και μηχανισμοί), μιλάμε για εταιρίες που ασχολούνται στον τομέα της Μηχατρονικής.

Για κάποιον που εργάζεται σε μία τέτοια εταιρεία είναι πολύ εύκολα τα πράγματα και η γνώμη μου είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στον χώρο της μηχατρονικής.

Και πάλι όμως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κόστος.

Οι μεγάλοι στρατιωτικοί εξομοιωτές έχουν να κάνουν κυρίως με τις λειτουργίες και τα όργανα των αεροσκαφών και όχι με την πτήση ώς κίνηση, για αυτό τον λόγο πιστεύω πως είναι και στατικοί, μετά έχουμε να κάνουμε και με τις δυνάμεις που ασκούνται, άλλες δυνάμεις ενός commercial και άλλες ενός μαχητικού, (smooth κίνηση, περιοριμένο roll κ.τ.λ).

Ένα πλήρες cocκpit (εν μέρη λειτουργικό, απλά πράγματα) κοστίζει απο 10.000 μέχρι και 30.000 euro, εάν προσθέσεις και την κίνηση τότε μπορούμε να φανταστούμε πού θα φτάσει αυτό το ποσό.

Άρα εάν φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να δείς την εμπορική του χρήση πρώτα απο όλα.

Εάν το δούμε ρεαλιστικά νομίζω πως δέν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για ένα Video game.

Ένα απο τα καλύτερα συστήματα που έχω δεί είναι αυτό

http://www.hanskrohn.com

και αυτά για να δείτε και μερικές τιμούλες αλλα και για να πάρετε ιδέες γενικότερα

http://www.viper-pits.com

http://www.xflight.de

Και ένας στρατιωτικός

http://www.jetfighters.dk/back/F16sim.htm
Nikolas_A
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: 27 Φεβ 2007, 17:46

Δημοσίευση από Nikolas_A »

panpan έγραψε:
Χάρος έγραψε: το FO έρχεται...
Πόσο σίγουρο είναι αυτό? Και πώς μπορούμε να το ξέρουμε, τόσα χρόνια ακούγεται ... Στο forum τους δεν γράφει τίποτα για release date...
Καλά, πες ότι δεν έρχεται. Αλλάζει κάτι σχετικά με το motion simulation;
Orion έγραψε:Υπάρχει η θεωρία και η πράξη...

...
Όπως είδες δεν έπιασα καν το κομμάτι της υλοποίησης (μηχατρονική) που όπως λες οι λύσεις είναι έτοιμες αν και πολύ ακριβές. Αυτό που λέω είναι ότι πριν ακόμα φτάσεις εκεί, υπάρχουν πολλά θέματα να λύσεις ώστε να ξεγελιούνται οι αισθήσεις. Αν δώσεις ένα σωρό λεφτά για να φτιάξεις κινούμενη πλατφόρμα και απλλά ακολουθεί τις κινήσεις του joystick, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό...
Orion έγραψε:Ένα απο τα καλύτερα συστήματα που έχω δεί είναι αυτό

http://www.hanskrohn.com
Μόνο που είναι υβρίδιο (F-16/B737), δεν ψήνομαι...
Orion έγραψε:και αυτά για να δείτε και μερικές τιμούλες αλλα και για να πάρετε ιδέες γενικότερα

http://www.viper-pits.com
Από τους μεγάλους απατεώνες του χώρου, θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται για αγορές να μην πλησιάσει καν
Orion έγραψε:http://www.xflight.de
Η βίβλος του home cockpit builder.

Νικόλας
LantirN
Δημοσιεύσεις: 2734
Εγγραφή: 11 Ιουν 2004, 12:54
Τοποθεσία: 4.7D in SUD 260R

Δημοσίευση από LantirN »

Χαχαχα "απο τους μεγαλους απατεωνες"!! :lol:
Εικόνα
The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
condor
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot
Δημοσιεύσεις: 2178
Εγγραφή: 18 Ιαν 2006, 03:06
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευση από condor »

Χάρος έγραψε:Όπως είδες δεν έπιασα καν το κομμάτι της υλοποίησης (μηχατρονική) που όπως λες οι λύσεις είναι έτοιμες αν και πολύ ακριβές. Αυτό που λέω είναι ότι πριν ακόμα φτάσεις εκεί, υπάρχουν πολλά θέματα να λύσεις ώστε να ξεγελιούνται οι αισθήσεις. Αν δώσεις ένα σωρό λεφτά για να φτιάξεις κινούμενη πλατφόρμα και απλλά ακολουθεί τις κινήσεις του joystick, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό...
ρεαλιστικη κινηση θα εχεις αν βαλεις ενα χ delay στο πιτ ή αν παρεις δεδομενα FFB(force feedback)αλλα αυτο στο Falcon μαλλον δεν γινεται... τωρα αν τυχει καμια φορα να παρει κλιση το ΑΦ χωρις imput(π.χ. unballanced load) τοτε θα πρεπει να εχεις ενα "reset" button standby...
Εικόνα
[marq=left] :C130: 322VTTS :arrow: HAF525[/marq]
MAC
Δημοσιεύσεις: 99
Εγγραφή: 27 Μάιος 2005, 21:50
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη

Δημοσίευση από MAC »

Ο φίλτατος Χάρος έθεσε με μεγάλη σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένας κινούμενος εξομοιωτής πολεμικού αεροσκάφους. Ένας από τους κυριότερους λόγους πράγματι είναι το εύρος κίνησης του εξομοιωτή.
Ο μονός τρόπος που μπόρεσα να σκεφτώ ώστε να μπορείς να κινήσεις ένα κλειστό pit (μεγέθους περίπου όσο ενός περιπτέρου , αν υποθέσουμε ότι έχει καμιά δεκαριά οθόνες μέσα , για βίντεοπροβολέα δεν το συζητώ ) με δυνατότητα κίνησης 360Ο σε τρεις άξονες, είναι να φτιάξεις ένα σύστημα οπός αυτό που στηρίζει τους βραχίονες των πικαπ , με τον εξομοιωτή τοποθετημένο στο κέντρο. Αυτό βεβαία καταλήγει σε μια βαριά μηχανική κατασκευή που πρέπει να κινείτε με μεγάλες ταχύτητες και άρα απαιτεί servoκινητήρες μεγάλης ισχύος .Απαιτούν επίσης ένα σύστημα ελέγχου κινήσεις τριών αξόνων το οποίο να παίρνει πληροφορία για τη θέση του αεροσκάφους στο χώρο και να <<τοποθετεί>> το pit κατάλληλα.
Όσο και να σας φέρνετε περίεργο, τεχνικά είναι πολύ εύκολο να στήσεις ένα τέτοιο σύστημα. Το κόστος του βεβαία είναι απαγορευτικό(λόγω μεγέθους και όχι λόγω τεχνικής δυσκολίας) για κάποιον από εμάς εκτός αν έχει κερδίσει το loto.
Για μια εταιρία ώμος που έχει πελάτες τις πολεμικές αεροπορίες κρατών δεν νομίζω ότι το κόστος κατασκευής είναι πρόβλημα .
Τώρα βέβαια θα μου πείτε <<τότε γιατί δεν το κάνουν;>>
Για να έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρων ένα τέτοιο εγχείρημα , πρέπει να βασιστεί σε μια πλατφόρμα εξομοιωτη που να μπορεί να το υποστηρίξει, (όπως ο MFS για τα πολιτικά αεροσκάφη).Και πιστέψατε με , είναι δεκάδες φορές πιο εύκολο να κινήσεις ένα περίπτερο σε τρεις άξονες από το να φτιάξεις μια πλατφόρμα εξομοίωσης για μαχητικά αντίστοιχη του MFS…..

Ώμος η τεχνολογία δεν σταματά και δίνει λύσεις από κει που δεν το περιμένεις . Για παράδειγμα οι κυρτές οθόνες υγρών κρυστάλλων είναι πια γεγονός και ενδεχομένως τα home pit του μέλλοντος να έχουν οθόνες στο σχήμα της καλύπτρας …..

Ποιος ξέρει … ίσος τα λουναπαρκ του μέλλοντος αντί για συγκρουόμενα να έχουν τέτοιου είδους εξομοιωτες …..
spook
Δημοσιεύσεις: 243
Εγγραφή: 08 Μαρ 2006, 12:38
Τοποθεσία: Π.Φάληρο
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από spook »

Για κάντε έναν έλεγχο εδώ

http://www.motionflightsim.eu.tp/

δεν νομίζω να δυσαρεστούσε κανέναν αυτή η κίνηση στο Falcon 4.
ΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 36880
Εγγραφή: 27 Μαρ 2004, 15:38
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

spook έγραψε:Για κάντε έναν έλεγχο εδώ

http://www.motionflightsim.eu.tp/

δεν νομίζω να δυσαρεστούσε κανέναν αυτή η κίνηση στο Falcon 4.
τον γνωρίζουμε Ανδρέα

έχω ποστάρει και εγώ δικά του βίντεο και νομίζω του έχω ανοίξει και δικό του πόστ

απλά δεν θυμάμαι ποιό και πού
e-HAF Admin
Απάντηση