Ερώτηση νομικής φύσης

Κεντρικό σημείο επικοινωνίας μελών

Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση

Απάντηση
Nikolas_A

Ερώτηση νομικής φύσης

Δημοσίευση από Nikolas_A »

Κυρίως προς το Μύρωνα ή όποιον άλλο έχει σχετικό γνωστικό αντικείμενο.

Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση και με ότι μπορώ να θυμηθώ από το μάθημα του Εμπορικού Δικαίου, αναρωτιέμαι:

Μπορεί μια εταιρία (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τουλάχιστον), να απαγορεύσει τη χρήση ενός "brand name" ακόμα και για άσχετα προϊόντα, ή προϊόντα που δεν παράγει η ίδια;

Απ' όσο γνωρίζω το πνεύμα του νόμου είναι να μην παραπλανείται ο καταναλωτής και αγοράσει το "κλεψίτυπο" προϊόν αντί του αυθεντικού. Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να ρίξω στην αγορά μπισκότα με την επωνυμία "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ". Όμως μπορεί να με αποτρέψει να πουλήσω πορτοκαλάδες "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ";

Επί του προκειμένου, αν κάποιος πουλάει έτοιμους εξομοιωτές του F-16, μπορεί η Lockheed Martin να έχει αξιώσεις; Δεν διαφημίζει ότι πουλάει F-16, αλλά μία συσκευή με την οποία εκπαιδεύεσαι στο F-16. Παρομοίως οφείλουν οι εταιρίες που φτιάχνουν πλαστικά μοντέλα να πληρώνουν δικαιώματα στην κατασκευάστρια του α/φ;

Νικόλας
sjmygian

Re: Ερώτηση νομικής φύσης

Δημοσίευση από sjmygian »

Χάρος έγραψε:Κυρίως προς το Μύρωνα ή όποιον άλλο έχει σχετικό γνωστικό αντικείμενο.

Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση και με ότι μπορώ να θυμηθώ από το μάθημα του Εμπορικού Δικαίου, αναρωτιέμαι:

Μπορεί μια εταιρία (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τουλάχιστον), να απαγορεύσει τη χρήση ενός "brand name" ακόμα και για άσχετα προϊόντα, ή προϊόντα που δεν παράγει η ίδια;

Απ' όσο γνωρίζω το πνεύμα του νόμου είναι να μην παραπλανείται ο καταναλωτής και αγοράσει το "κλεψίτυπο" προϊόν αντί του αυθεντικού. Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να ρίξω στην αγορά μπισκότα με την επωνυμία "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ". Όμως μπορεί να με αποτρέψει να πουλήσω πορτοκαλάδες "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ";

Επί του προκειμένου, αν κάποιος πουλάει έτοιμους εξομοιωτές του F-16, μπορεί η Lockheed Martin να έχει αξιώσεις; Δεν διαφημίζει ότι πουλάει F-16, αλλά μία συσκευή με την οποία εκπαιδεύεσαι στο F-16. Παρομοίως οφείλουν οι εταιρίες που φτιάχνουν πλαστικά μοντέλα να πληρώνουν δικαιώματα στην κατασκευάστρια του α/φ;

Νικόλας
Νικόλα, καλημέρα

Η απάντηση είναι λίγο μπερδεμένη, και δεν έχω τώρα το χρόνο για να την γράψω, καθότι σε 3 ώρες πρέπει να είμαι στο αεροδρόμιο.

Αν δεν έχεις π΄ροβλημα, θα σου απαντήσω την Δευτέρα, που θα έχω περισσότερη ώρα στην διάθεση μου
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

Όχι ρε φίλε, τώρα θα μας απαντήσεις :)
e-HAF Admin
Nikolas_A

Re: Ερώτηση νομικής φύσης

sjmygian έγραψε:Νικόλα, καλημέρα

Η απάντηση είναι λίγο μπερδεμένη, και δεν έχω τώρα το χρόνο για να την γράψω, καθότι σε 3 ώρες πρέπει να είμαι στο αεροδρόμιο.

Αν δεν έχεις π΄ροβλημα, θα σου απαντήσω την Δευτέρα, που θα έχω περισσότερη ώρα στην διάθεση μου
Ντινγκ-ντινγ! Υπενθύμιση!
Sierraxray

Δημοσίευση από Sierraxray »

XAXAAXAXAAXA Φοβερός και ο Τίμος ντυμένος άγριος και η υπενθύμιση του Χάρου... :em2:
Εικόνα
sjmygian

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Χίλια συγγνώμη, είχε φύγει από το κεφάλι μου εντελώς, ότι είχες κάνει την ερώτηση.

Το θέμα που θίγεις είναι πολύ περίπλοκο.

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι όπως τα λές (δηλ. δεν επιτρέπεται να διαθέτεις ομοειδή πράγματα με παρόμοια ονομασία, αλλά επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις παρόμοια ονομασία για διαφορετικά πρόϊόντα), ΑΛΛΑ

α) υπάρχει η πιθανότητα μία εταιρεία να έχει κατοχυρώσει την ονομασία και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, με σκοπό να επεκταθεί αργότερα, χωρίς όμως να διαθέτει αυτή την στιγμή προιόντα στην δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται για συνήθη πρακτική εταιρειών, ειδικά για ομοειδή προϊόντα. Στο παράδειγμα σου, ο "Παπαδόπουλος" εκτός από τα μπισκότα, μπορεί να έχει ήδη κατοχυρώσει το ίδιο όνομα και σε άλλα είδη τροφίμων (π.χ. κρουασάν) ή ειδών διατροφής, οπότε εσύ δεν μπορείς να πουλήσεις κρουασάν Παπαδόπουλου, μπορείς όμως π.χ. να πουλήσεις παπούτσια ή υπολογιστές.
(το παράδειγμα είναι λίγο απλοϊκό και όχι απόλυτα σωστό, αλλά πιστεύω ότι αρκεί σαν απλή εξήγηση).
β) τα πράγματα περιπλέκονται, επειδή η ονομασία μπορεί να κατοχυρώθηκε σε ξένο κράτος (Κατοχυρωμένες ονομασίες του εξωτερικού ισχύουν (υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες δεν θα υπεισέλθω) και στην Ελλάδα), όπου ίσως ισχύουν διαφορετικές κατηγορίες ή δεν υπάρχουν κατηγορίες ή .... ή ....
γ) επίσης, τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με το αν η ονομασία είναι κοινή ή αφορά αποκλειστικά ένα προϊον ή αν η ονομασία είναι μεν κοινή, αλλά έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη εταιρεία (π.χ. Ferrari, είναι μεν ένα όνομα, αλλά έχει συνδεθεί με την αντίστοιχη εταιρεία). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να απαγορευτεί η κυκλοφορία ενός ασχέτου προϊόντος , αν θεωρηθεί οτι οφελείται από το πολύ γνωστό όνομα του άλλου. Από την άλλη, η κυκλοφορία μπορεί όμως να επιτραπεί, αν κριθεί ότι το όνομα δεν επηρεάζει την κυκλοφορία του προϊόντος (επειδή στην συγκεκριμένη αγορά το όνομα είναι άγνωστο ή επειδή το όνομα δεν φαίνεται). Π.χ. αν ένα καπέλλο ή μία μπλούζα γράφει Ferrari (σε σημείο που να φαίνεται), τότε θα απαγορευτεί η κυκλοφορία του, ενώ αν ένα ρούχο γράφει στην ετικέτα (η οποία δεν φαίνεται) Ferrari, το οποίο μπορεί να είναι το όνομα του σχεδιαστή, τότε μπορεί να μην έχει πρόβλημα

Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες (δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε αυτό τον τομέα άλλωστε, και αν μπω σε λεπτομέρειες το πιθανότερο είναι να κάνω λάθος)

Αυτά στην θεωρία και σε ότι αφορά ονομασίες προϊόντων

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που, υπήρξε η αφορμή για την ερώτηση, τα πράγματα διαφοροποιούνται επειδή δεν μιλάμε για ονόματα προϊόντων, αλλά για ονόματα ιστοσελίδων.
Η επιλογή ενός ονόματος για μια ιστοσελίδα είναι κατ' αρχήν ελεύθερη και ισχύει η προτεραιότητα. Αλλά αν κάποιος έχει προλάβει domain με ονόματα με τα οποία δεν έχει κάποια εμφανή σχέση και εμφανιστεί κάποιος άλλος που έχει σχέση με το όνομα αυτό, τότε μπορεί υπό προϋποθέσεις ο πρώτος να υποχρεωθεί να δώσει το domain στον δεύτερο. Π.χ. αν εγώ (που δεν έχω σχέση με τον ΟΤΕ) είχα προλάβει το www.ote.gr, τότε ο ΟΤΕ μπορεί να μου το ζητήσει, αν όμως με λέγανε Καραμολέγκο και είχα το www.karamolegkos.gr (όπου έβαζα φωτογραφίες της οικογένειας μου και πληροφορίες για το γενεαλογικό μου δέντρο), τότε η εταιρεία Καραμολέγκος (που φτιάχνει τα ψωμιά για τοστ) δεν μπορεί με την ίδια ευκολία να μου το πάρει. Τα πράγματα μπερδεύονται σε περιπτώσεις "τεχνητών" ονομάτων (π.χ. εταιρείες, συλλόγους, ομοσπονδίες, ενώσεις), τα οποία μπορεί, σκόπιμα ή όχι, να μοιάζουν (ειδικά αν πρόκειται για αρχικά) με γνωστά ονόματα, όπου πλέον παίζουν ρόλο και άλλα στοιχεία, όπως αν η σελίδα είναι ενεργή ή όχι, πόσο καιρό υπάρχει το όνομα και αν χρησιμοποιείται κλπ.

Στην συγκεκριμένη περίτπωση, το γράμμα της LM μου μοιάζει αφενός υπερβολικό και κάποια σημεία του που παρατίθενται μου θυμίζουν μπλόφα, αλλά δεν ξέρω πως θα αποφάσιζε ένα δικαστήριο.

Στο ερωτημα που θέτεις στο τέλος, υπεισέρχεται ένας ακόμη παράγοντας, αν και κατά πόσο χρησιμοποίησες στοιχεία από το αρχικό προϊόν για να φτιάξεις το δικό σου. Αν π.χ. για να κάνεις το πλαστικό μοντέλο χρησιμοποίησες τα πρωτότυπα σχέδια του αεροσκάφους κάνοντας τους σμίκρυνση ή αν χρησιμοποίησες κομμάτα από το λογισμικό του F-16 για να κάνεις τον προσομειωτή (ο οποίος προορίζεται ειδικά για εκπαίδευση πιλότων στο F-16 και όχι για εκπαίδευση πιλότων γενικά), τότε μπορεί η LM να έχει αξιώσεις.

Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σου. Αν έχεις μείνει κάποιο σημείο αδιευκρίνηστο, μην διστάσεις να ρωτήσεις.

Και πάλι συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Μύρων

ΥΓ: Αν τυχόν διαβάζει το θέμα κάποιος που έχει ειδικές γνώσεις επί του θέματος, τον παρακαλώ να με διορθώσει όπου τυχόν έχω κάνει λάθος.
mpampis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mpampis »

Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

και η αγαπητή Καλομοίρα είχε προβεί σε δικαστική αγωγή γιατί κάποιος είχε πάρει το kalomoira.gr
e-HAF Admin
sjmygian

Τέτοιες αγωγές ήταν αρκετό συχνό φαινόμενο μία εποχή, γιατί όταν άρχισαν να γίνονται μόδα οι διευθύνσεις internet, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι με διάφορους σκοπούς στο μυαλό τους, άρχισαν να "κλείνουν" ομαδικά διάφορες διευθύνσεις, συνήθως με ονόματα γνωστών εταιρειών ή οργανισμών κλπ., τα οποία προσφέρονταν προς πώληση σε υπέρογκες τιμές (από τους λιγότερο καλοπροαίρετους).
e-ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ
Nikolas_A

Ευχαριστώ, Μύρωνα, πράγματι μπλεγμένο το θέμα.

Όσο για τις κατοχυρώσεις domain names, υπάρχουν και οι ... καλοπροαίρετες (γκουχ-γκουχ) :roll:
sjmygian

Χάρος έγραψε:Ευχαριστώ, Μύρωνα, πράγματι μπλεγμένο το θέμα.

Όσο για τις κατοχυρώσεις domain names, υπάρχουν και οι ... καλοπροαίρετες (γκουχ-γκουχ) :roll:
:lol:
Έχω ακούσει για παρόμοια, αλλά και για πολύ χειρότερα :D
Απάντηση