djohn έγραψε:
Το Halon 1301 είναι επίσης πολύ βλαβερό, χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, επιδρά στο νευρικό μας σύσρημα. Το 1301 χρησιμοποείται στις δεξαμενες καυσιμων του F16.
Γι'αυτό και δεν αγοράστηκε ποτέ απο την Ελλάδα για τα F-16 μας.
Anzac έγραψε:Πάντως ο αριθμός των επιζώντων θα αυξανόταν σημαντικά εάν δεν προέκυπτε φωτιά στα καύσιμα μετά απο την σύγκρουση.
Αλήθεια, έχουν κάνει πειράματα για να βρούν καμιά φόρμουλα σε αυτό το πρόβλημα ;
Είχα παρακολουθήσει ένα ντοκυμανταίρ που προσπαθούσαν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα με διάφορους τρόπους όπως ελαστικές δεξαμενές καυσίμων και τέτοια.... Τελικά δε θυμάμαι σε τι κατέληξαν.
Όσο για το halon τα δικά μας F-16 το έχουν απόσο ξέρω αλλά χρησιμοποιείται μόνο σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων.
Μιας και πιάσαμε τα καύσιμα του F-16, κάπου είχε πάρει το αυτί μου ότι οι Αμερικάνοι δεν χρησιμοποιούν το αρκετά εύλεκτο JP-8 αλλά κάτι ποιό ασφαλές. Ισχύει ;
Δεν ξέρω τι οικονομικό κόστος έχει το halon, το σίγουρο είναι ότι σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις μπορείς να γλιτώσεις την φωτιά απο εχθρικές σφαίρες που χτύπησαν το αεροσκάφος σου.
Το halon είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα καύσιμα και η μόνη χρησιμότητα του είναι αυτή και για τον συγκεκριμένο σκοπό.