Γενιές αεροσκαφών - Aircraft Generations

Κεντρικό σημείο επικοινωνίας μελών

Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση

Απάντηση
Jojo
320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot

Γενιές αεροσκαφών - Aircraft Generations

Δημοσίευση από Jojo »

Βρήκα αυτό το πολύ ενδιαφέρον γράφημα στο defencenet.
Εικόνα

Σίγουρα αυτή η διάταξη είναι η αμερικάνικη.
Θεωρούν 4ης γενιάς τα αναβαθμισμένα F-16 και Μ2000 καθώς και το Gripen και 5ης γενιάς F-22, F-35, F-18E...
Οι Ευρωπαίοι τα υπολογίζουν αλλιώς αν δεν κάνω λάθος... αναβαθμισμένα F-16 και Μ2000 3.5ης και Typhoon T2 και Rafale F2 4ης, Typhoon T3 και Rafale F3, F-35 4.5ης και το F-22 4.5+.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη διάταξη το Typhoon T3 με το CAESAR δεν θα έπρεπε να θεωρείται 5ης;

Έχετε ιδέες, αντιρήσεις, απόψεις σχετικά με το θέμα;
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

το F-18E πέμπτης γενιάς ; Γιατί ;
e-HAF Admin
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

Έτσι δείχνει το γράφημα

Γενικά δεν έχω καταλάβει τι προυποθέσεις και τι ικανότητες για να είναι 5ης... AESA Radar και αναεπτυγμένα ηλεκτρονικά λογικά...
Γιώργος
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

Π@π@ριές marketing..
Εικόνα
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

raptor έγραψε:Π@π@ριές marketing..
Συμφωνώ!
για πες την άποψη σου για τις γενιές
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

εγώ θα θεωρούσα ως 5η γενιά ότι κατασκευάζεται τώρα

πχ F-35 / EF2000 / Rafale etc
e-HAF Admin
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

Anzac έγραψε:εγώ θα θεωρούσα ως 5η γενιά ότι κατασκευάζεται τώρα

πχ F-35 / EF2000 / Rafale etc
Μα οι γενιές δεν πάνε με την χρονολογία ή την δεκαετία κατασκευής... Με τα avionics πάνε! Γιαυτό δεν έχω καταλάβει γιατί βάζουν το F-35 στην 5η ενώ το Typhoon που έχει ίδια ηλεκτρονικά 4.5ης... Αυτό που λέει ο Πάνος: για marketing!
Γιώργος
Sierraxray

Δημοσίευση από Sierraxray »

To Jas39 Gripen είναι 5ης γενεάς, και άν δεν είναι αμιγώς θα γίνει με αυτά που θα φορέσει στο άμεσο μέλλον. (και το Rafale το ίδιο)
Το F/A-18E θεωρήθηκε από την αρχή του σχεδιασμού ως 4ης με 5η γενεά. Αυτός ο χαρακτηρισμός (4-5 γενεά) χρησιμοποιήθηκε αρχικά για πολλά υπερβελτιωμένα αεροσκάφη (F-16Block52+, M2k-5) όταν έβγαιναν σε παραγωγή, και τα αμιγώς 5ης γενειάς ήταν ακόμα σε πρωτότυπα ή δοκιμαστικές μοίρες, και χωρίς Full Extra. Οπότε ήταν καθαρά διαφημιστικό κόλπο όπως λέτε παραπάνω, και τώρα πια δεν χρησιμοποιείται γιατί τα καθαρής 5ης γενιάς έχουν δείξει τη διαφορά τους σε δυνατότητες στις δοκιμές. Το μόνο παλαιάς σχολής αεροσκάφος που ακόμα από πολλούς εντάσσεται στα 5ης γενεάς (σχεδόν σαν καθαρόαιμο) είναι το SU35.

Επίσης ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί για να χαρίζουν τον τίτλο της 5ης γενιάς είναι τα έστω και λίγα χαρακτηριστικά Stealth. Το F/A-18E έχει επανασχεδιασμένες εισαγωγές με τρόπο που να μειώνουν τις αντανακλάσεις αλλά αυτό δεν κάνει το αεροπλάνο Stealth. Στην πραγματικότητα μόνο το F117 είναι Stealth και άντε και το F22. Τα άλλα απλά έχουν βελτιώσεις (σε υλικά, επικάλυψη, σχεδιασμό των πάνελ με δόντια, φόρμες με ακμές και όχι καμπύλες, συστήματα παρεμβολών) αλλά ούτε είναι σε όλη την επιφάνεια του αεροσκάφους, ούτε του εξασφαλίζουν τόσο μικρό στίγμα. Στοιχειά σχεδιασμού Stealth έχει και το F18E και το Gripen (το Rafale δεν ξέρω) το EF2000 σίγουρα και περισσότερα από όσα φαίνεται να έχει, το F35 περισσότερα ακόμα και το F22 τα περισσότερα, αλλά είναι υπερβολή να χαρακτηριστούν Stealth, αφού το κύριο λόγο σε ένα τέτοιο χαρακτηρισμό τον έχει η αποτελεσματικότητα του εξωτερικού σχεδιασμού απέναντι σε ισχυρά radar εδάφους.
Εικόνα
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

Άρα και εσύ συμφωνείς ότι είναι διαφημιστικές μακακίες της LM και της Boeing!
Γιώργος
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

Και όχι μόνο.. ΉΜΑΡΤΟΝ που λέει και ο άλλος...

F-4 & Mig-23 που τα έχει 3ης γενειάς είναι 2ης.. Αλλιώς ποιαστήκα-νε πάρα πολλοι και -με κορόϊδα τις προηγούμενες δεκαετίες..

3ης είναι τα F-16, F-18, Mirage 2000, Mig-29, Su-27.

Όλα τα απο εκεί και πέρα είναι 4ης: F-22, F-35, Typhoon, Rafale, Gripen. Το αν οι Αμερικανοί θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο μπροστά απο το υπόλοιπο διαπλανητικό σύστημα που αυτό δικαιολογεί το να μεταπηδούν έτσι γενιές για λόγους marketing και προβολής ισχύος προβλημά τους.. (εδώ κατατρόπωσαν πόσα εκκατομύρια εξωγήινους στο Independence Day με μερικά.. F-18..) Τα βαφτίζουν λοιπόν 5ης..

Τα "ενδιάμεσα", πχ F-16 Block 52+ Adv, Block 60, F-18E, Mirage 2000 -5 Mk II/9 ++ (άλλες π@π@ρομαρκετινίστικες πατέντες των Γάλλων), είναι απλές αναβαθμίσεις παλιότερων σχεδιάσεων, δεν δικαιολογούν μεταπήδηση γενιάς. Κάποιοι ποιό ρεαλιστές τα αναφέρουν σαν 3,5 γενιάς, αλλά όχι και 5ης το F-18E/F!! Εμ πώς θα τα πάρει το USN και στα νούμερα που τα θέλει.. Αλλά εδώ τα Αμερικανάκια χάψανε την 11η Σεπτεμβρίου, αυτά θα πιάσουνε..?!

Το "τρίκ" που χρησιμοποιούν τα σαϊνια είναι οτι αναφέρονται στη γενιά σε σχέση με το πόσο προηγμένα είναι τα ηλεκτρονικά του α/φους, και αφήνουν τη σχεδίαση απ'έξω.. Δηλαδή αν πάρουμε τα Block 30 μας που τα θεωρούμε ξοφλημένα χωρίς πλεόν ιδιαίτερες δυνατότητες και τους βάλουμε AESA, IRST και όλα τα καλούδια και τα βαφτήσουμε (ο κατασκευαστής) Block 70 είναι και αυτά 5ης γενιάς?? Ή το F-18E που ακόμα και τώρα δεν κατόρθωσε να φτάσει σε επιδόσεις αποστολής το F-15E (καϊμό το είχαν οι σχεδιαστές.. και θα παραμείνει..) αλλά δεν πρέπει να φανεί αυτό.. Ή δεν κοιτάζει ο Γάλλος το οτι αν μείνει απο μπαταρία το -5 Mk ΧΧΧΧΧ του πάει για υδροβιότοπος, 4ης γενιάς τον μάρανε να το βαφτίζει στα shows που πάει (πχ Defendory 08)..

PS 1:
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά κάποιοι θεωρούν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές σχεδόν ανύπαρκτους.. :lol:

PS 2:
Άααα, και πού είναι το αναβαθμισμένο Su-35 στην παραπάνω λίστα?? Ναί ναί αυτό το κουκλί με τις 2 οθόνες μέσα?? http://www.paralay.com/bm/35701.jpg

http://www.paralay.com/bm/35702.jpg

http://www.paralay.com/bm/35700.jpg

Αυτό που στο παραπάνω link λέει κάτι για 30 μπούφους TWS και 8 simultaneous attack.. Και εντοπισμό στόχου με RCS 3m2 και γραφικό του F-22 στα πόσα μίλια???

8)
Εικόνα
Sierraxray

Δημοσίευση από Sierraxray »

Μπορεί όντως όπως λέει ο Raptor να έχουν έτσι οι γενιές (δηλαδή όλα τα αεροσκάφη μια γενιά κάτω από αυτή που αναφέρω εγώ, άρα μέχρι 4η). Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έτσι τις είχα μάθει, δηλαδή χωρίς την 5 γενιά. Γενικά είναι όμως δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα γιατί ο καθορισμός των γενεών πρέπει να ξεκίνησε από τους Αμερικανούς επί εποχής F16 προκειμένου να διαχωριστεί από τα προηγούμενα. Αν αναλογιστούμε ότι το F16 σχεδιάστηκε βάσει γνώσεων Χ γενιάς, βγήκε σε παραγωγή με τεχνολογία Χ+1 γενιάς και εξελίσσεται με τεχνολογία Χ+2 γενιάς καταλαβαίνουμε πόσο ρευστός είναι ο πίνακας, από τη στιγμή που το αεροσκάφος "μέτρο σύγκρισης" ζεί 2 με 3 γενιές....
Επειδή μοιραία (αλλά αυθαίρετα) η αρχοντιά του F16 θα έφτανε στην 4 γενιά όπου ήταν τοποθετημένα τα ΕF2k, αλλά ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ήθελαν να κρατούν σε ξεχωριστή θέση τις εξελιγμένες εκδόσεις του, νομίζω ότι δημιουργήθηκε η 5 γενιά, όπου σύρανε όλα τα "εν εξελίξει" αεροσκάφη προκειμένου να τα διαχωρίσουν από την μεγάλη εξελικτική πορεία των αμερικανικών μαχητικών (F16, F18).

Ο διαχωρισμός με τις γενιές, αν τελικά τον καθιέρωσαν οι Αμερικανοί, είναι λίγο ανακριβής από μόνος του, πόσο μάλλον σ' αυτή την version που δείχνεις (@Jojo) παραπάνω, που είναι ακόμα πιο αυθαίρετη από αυτή που έχει επισημοποιηθεί διεθνώς ως διαφημιστικό βοήθημα.
Εικόνα
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

raptor έγραψε:Και όχι μόνο.. ΉΜΑΡΤΟΝ που λέει και ο άλλος...

F-4 & Mig-23 που τα έχει 3ης γενειάς είναι 2ης.. Αλλιώς ποιαστήκα-νε πάρα πολλοι και -με κορόϊδα τις προηγούμενες δεκαετίες..
Συμφωνώ απόλυτα... Γιατί δεν μπορεί το F-104 να είναι 2ης... Εδώ θεωρούν το F-86 και το MiG-15 1ης... Ούτε ηλεκτρονικά δεν είχαν!
raptor έγραψε:3ης είναι τα F-16, F-18, Mirage 2000, Mig-29, Su-27.
Και το F-15C εδώ είναι... Και το F-14D...
raptor έγραψε:Τα "ενδιάμεσα", πχ F-16 Block 52+ Adv, Block 60, F-18E, Mirage 2000 -5 Mk II/9 ++ (άλλες π@π@ρομαρκετινίστικες πατέντες των Γάλλων), είναι απλές αναβαθμίσεις παλιότερων σχεδιάσεων, δεν δικαιολογούν μεταπήδηση γενιάς. Κάποιοι ποιό ρεαλιστές τα αναφέρουν σαν 3,5 γενιάς, αλλά όχι και 5ης το F-18E/F!!
Το F-15E με το AESA εδώ είναι; Το Block 60 με το AESA; Είναι στην ίδια γενιά με το Block 52+; Θα μου πείς μόνο το radar αλλάξανε!
raptor έγραψε:Όλα τα απο εκεί και πέρα είναι 4ης: F-22, F-35, Typhoon, Rafale, Gripen.
Εννοείς το Typhoon T2/3, Rafale F2/3 και Gripen NG... Γιατί το Gripen C/D αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε Typhoon Τ2 ούτε Rafale F2...
Επίσης διαφωνώ για το F-22... Είναι 4.5 γενιά...

raptor έγραψε:Το αν οι Αμερικανοί θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο μπροστά απο το υπόλοιπο διαπλανητικό σύστημα που αυτό δικαιολογεί το να μεταπηδούν έτσι γενιές για λόγους marketing και προβολής ισχύος προβλημά τους.. Τα βαφτίζουν λοιπόν 5ης..
Ναι βαφτίζουν το F-35 5ης ενώ ταυτόχρονα θεωρούν το Typhoon 4.5!

raptor έγραψε:PS 1:
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά κάποιοι θεωρούν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές σχεδόν ανύπαρκτους.. :lol:
Απλά δείχνει αμερικάνικα με τους αντίστοιχους ρώσικους αντιπάλους τους...
raptor έγραψε:PS 2:
Άααα, και πού είναι το αναβαθμισμένο Su-35 στην παραπάνω λίστα??
Αυτό που ... λέει κάτι για 30 μπούφους TWS και 8 simultaneous attack.. Και εντοπισμό στόχου με RCS 3m2 και γραφικό του F-22 στα πόσα μίλια???

Εννοείς το ΒΜ! Άλλο αεροπλάνο αυτό! :twisted: Είναι 4ης με 4.5... Οι Ρώσοι το λένε 4++ :wink:
Γιώργος
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

Sierraxray έγραψε:Ο διαχωρισμός με τις γενιές, αν τελικά τον καθιέρωσαν οι Αμερικανοί, είναι λίγο ανακριβής από μόνος του, πόσο μάλλον σ' αυτή την version που δείχνεις (@Jojo) παραπάνω, που είναι ακόμα πιο αυθαίρετη από αυτή που έχει επισημοποιηθεί διεθνώς ως διαφημιστικό βοήθημα.
Το ξέρω ότι είναι χάλια... Γιαυτό την έδωσα, για σχολιασμό. Δεν θα μας τρελάνουν κιόλας!
Γιώργος
kongrigo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από kongrigo »

Άντε να πω και εγώ την δική μου γενιά

2η F4, F14, viggen, F15C (δεν έχει FBW)
3η F16 (1ο με FBW), M2000, Tornado, ,F18, grippen, Mig-29, Su-27, F15E (ΑΛΛΟ !!! αεροπλάνο και έχει FBW)
4η Ef2000, rafale (λόγω μη σχεδίασης γύρω από stealth τεχνολογια)
5η f22, F35 (Λόγω stealth και ηλεκτρονικών)
...είμαι και μιραζάκιας...
Η ΦΥΣΙΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΓΝΩΣΙΝ
Ως ηγήτορες των ιδεών μας, οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις των ιδανικών μας...Εικόνα
Jojo

Δημοσίευση από Jojo »

kongrigo έγραψε:Άντε να πω και εγώ την δική μου γενιά

2η F4, F14, viggen, F15C (δεν έχει FBW)
3η F16 (1ο με FBW), M2000, Tornado, ,F18, grippen, Mig-29, Su-27, F15E (ΑΛΛΟ !!! αεροπλάνο και έχει FBW)
4η Ef2000, rafale (λόγω μη σχεδίασης γύρω από stealth τεχνολογια)
5η f22, F35 (Λόγω stealth και ηλεκτρονικών)
Δεν μπορείς να βάζεις το F35 μαζί με F22 γιατί αδικείς το δεύτερο... Στο κάτω κάτω σιγά το stealth... Καμμία σχέση με το F22. Και το Typhoon έχει χαρακτηριστικά stealth. Και ραντάρ καλύτερο από του F35. Γιατί να μην είναι στην ίδια γενιά; Αυτό δεν έχω καταλάβει!
Γιώργος
Απάντηση