ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1
---------------
Στις αρχες τις δεκαετίας του '80, ο μικρός τότε mimis32, μαθητής δημοτικού, βρέθηκε να ζεί σε μια μακρυνή και μάλλον παράξενη χώρα που λεγότανε Σαουδική Αραβία. Η δουλεια του πατέρα του οδήγησε τον μικρό Mimis32 αρχικά στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο μικρός Mimis32 δεν ήξερε και πολλά πολλά απο αεροπλάνα αλλά του άρεσε να βλέπει στην τελεόραση το Columbia να απογειόνεται...
Ολα αυτά άλλαξαν απότομα ενα καλοκαιρινό απόγευμα, όταν στην πόλη άρχησαν να χτυπανε οι σειρήνες και να βροντάνε τα τηλέφωνα και οι γονείς να μαζεύονται αλόφρονες σε σκότεινα δωματια και να μιλάνε και να καπνιζουνε ακατάπαυστα, και οι τηλεοράσεις έδειχναν και ξαναέδειχναν κάτι αεροπλάνα που ρίχνανε βόμβες και ρουκέτες και ναπαλμ και άλλα τέτοια πολλά.
Ο μικρός τότε Mimis32 δεν πολυκαταλαβαινε τι γινότανε αλλα όταν η μάνα του μπηκε φουριόζα στο δωμάτιο του και άρχησε να μαζεύει βαλίτσες και διαβατηρια, τοτε την ψηλιάστικε οτι κάτι κακό είχε συμβει...
- Που πάμε ωρε Μάνα...
- Στην πατρίδα γιέ μου...
- Γιατι ωρε μάνα φευγουμε μέσα στην νύχτα;
- Οι Εβραίοι γιε μου. Οι εβραίοι...
- Αυριο εχω σχολείο ωρε μάνα...
- Κλείσαν τα σχολεία γιέ μου...
- Μα τί έγινε και φεύγουμε έτσι νύχτα ωρε μάνα;
- Μη ρωτάς γιε μου, μη ρωτάς...
Φυσικά μια πιο ολοκληρωμένη απαντηση θα ήτανε κάτι του στύλ
' Γιε μου το απόγευμα πέταξαν δυο τετράδες απο Ισραηλινα F-16 μέσα απο την ερημο της Σαουδικής Αραβίας και μπήκαν στο Ιρακ και χτύπησαν ένα εργοστάσιο Πυρινικής Ενέργειας και τώρα οι άραβες θα κάνουν αντίποινα και εμείς οι ξένοι πρέπει να τηνε κοπανήσουμε μην μας βρει κανας μπελάς...' αλλά η μάνα μου δεν έπαιζε Falcon 4 και δεν ήξερε τι είναι Nap of the Earth flight......
Τελικά δεν έγινε τίποτα και μετά απο μια δυο μέρες όλα επανήλθαν στα φυσιολογικά.
Οσον αφορά την επιχείρηση Opera και επειδή έτυχε να είμαι εκεί κοντά
(και έχασα και κανα δυο μέρες σχολείο God bless the IAF) εχω να δηλώσω το εξής:
Ολοι ξερανε οτι το Ιρακ ετοιμαζε πυρινικό εργοστάσιο αλλα κανείς δεν ήξερε αν ειχε αρχίσει η λειτουργία του ή όχι.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν κυρίως γιατι οι τηλεοράσεις λέγανε
(σε τρελλό ράδιο αρβύλα) οτι οι Ισραηλινοι χτύπησαν το εργοστάσιο με πυρινικά, άλλοι λεγανε οτι ραδιενέργεια ξεχύθηκε απο το εργοστάσιο και θα καούμε όλοι ζωντανοι (κατι που τελικα το ζήσαμε με το Chernobil το ΄86) άλλοι λέγανε οτι επειδή οι τετράδες των F-16 μπήκανε απο νότια στο Ιρακ άρα ήτανε και η Αραβες στο κόλπο, αλλα κυρίως όλοι φοβότανε μια γενίκευση του (πραγματικα παλαβού) πολέμου που μαινότανε στα βόρεια μεταξύ Irak και Ιραν...
Πολλα χρόνια μετά και ενω έχουμε πλέον γυρήσει στην Ελλάδα συζητάμε καμια φορα με τον πατέρα μου για εκείνες τις μέρες και πάντα μου λέει το ίδιο πράγμα.
Ευτυχώς που οι Ισραηλινοι χτυπήσανε εκείνο το εργοστάσιο τότε.
Αν το Ιρακ είχε φτιάξει πυρινική βόμβα, το ίδιο απόγευμα θα την έριχνε στο Τελ Αβιβ. Και τότε τα Ισραηλινα F-16 δεν θα μπορούσαν να κανουν και πολλά.......
Η συνέχεια σε επόμενη δημοσίευση... :