3η και η καλύτερη πτήση!!

Θέματα που δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Διαχείριση

raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

manik έγραψε:
LantirN έγραψε:Α καλά!!

Το παλικαρι ειπε, οι πρωτες 2 με ****** και ολυμπιακη!

O.T. Το ξερετε οτι η ****** απογειωνεται με 2 κινητήρες αντι 4 που εχουν τα ΒΑΕ A/Φ τους για λόγους οικονομίας ? Οι αλλοι 2 "αναβουν" λιγο πριν το level-off. Το έχω παρατηρησει σε πανω απο 10 πτησεις. Δεν ειναι κατι παράνομο, όλα εκτελουνται βάση των ευκολιών που προσφέρει ο κατασκευαστής ανάλογα τους παράγοντες(Βαρος, διαθεσιμος διαδρομος Α/Γ, θερμοκρασια, άνεμος κτλ)
Δεν υπάρχει περίπτωση....
Αν κρατήσει ο ένας κινητήρας πότε θα προλάβουν να ανάψουν τους άλλους οι πιλότοι;
Nα μου πεις ότι σβήνουν τους δύο κινητήρες από το level-off και κατά την κάθοδο να πω εντάξει αλλά κατά την απογείωση, χλωμό Γρηγόρη.
Αν πέσει ένα αεροσκάφος (χτύπα ξύλο) και αποδειχτεί ότι δεν λειτουργούσαν οι δύο από τους τέσσερεις κινητήρες θα γίνει χαμός.
Εγώ όποτε είχα ταξιδέψει με RJ-100 όλοι οι κινητήρες ήταν on.

Και όμως παιδιά στην 1η μου πτήση με ****** με Avro 4κινητήριο απο Βενιζέλο στην Κέρκυρα ακριβώς αυτό έγινε!!! Απογειωθήκαμε με τους 2 μόνο, γιατί άκουσα να ανάβουν και οι άλλοι δύο μετά απο κανα λεπτό απο την απογείωση! :shock: :? Αλλά εως τώρα έλεγα όχι ρε δεν μπορεί αυτά που άκουγα να είναι αυτά που νομίζω, και το θέμα ξεχάστηκε και δεν το ειχα αναφέρει καν !! Αλλά μόλις επιβαιβεώθηκε!! Και οκ, μπορεί να μην το κάνουν για οικονομία καυσίμου αλλά δεν ξέρω γιατί.. ίσως το Avro να έχει επαρκή ώση για ασφαλή απογείωση, αλλά σαν διαδικασία μου φαίνεται λάθος γιατί άν κάποιος κινητήρας αστοχίσει για κάποιο λόγο στην απογείωση, μέχρι να προλάβουν να βάλουν μπροστά τον άλλο (περίπου 30 δευτερόλεπτα αν θυμάμε καλά) θα πέσουν σε ανεξέλενκτη πτήση λόγο ασυμετρίας ώσης..

Η γνώμη κσι γνώσεις του κου Manwlo είναι ευπρόσδεκτες στο θέμα μας.. BTW διαβάσες το PM που σου έστειλα?????????? Έεε???? 8)
Εικόνα
manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

Anzac έγραψε:δηλαδη στα 2κινητηρια ειναι με το ενα ποδι στο χωμα αν κρατησει ενας εκ των 2?
Oι κινητήρες των δικηνητήριων π.χ. Βoeing 737, έχουν πιο πολλά κιλά ώσης από ότι ο ένας από τους τέσσερις των RJ-100 Τίμο.
Εγώ μίλησα για την φάση της απογείωσης.
Η απογείωση και προσγείωση είναι οι πιο επικίνδυνες φάσεις της πτήσης ενός αεροσκάφους γιατί αν κάτι πάει στραβά έχεις τον λιγότερο χρόνο να αντιδράσεις.
Αν χάσεις τον ένα κινητήρα σε δικινητήριο ενώ είσαι στο αέρα τότε το φέρνεις πίσω με ασφάλεια τις περισσότερες φορές.
:m2k: Eίμαι μόνο Μιραζάκιας :m2k:

Saitek X-52 HOTAS
Saitek Pro Flight Rudder Pedals.
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

thanks
e-HAF Admin
pilot747
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από pilot747 »

Να πω και εγώ την απορία μου?

Όταν λέμε κλειστούς εννοούμε τελείως κλειστούς???

Αν ήταν όλοι οι κινητήρες σε λειτουργία και μετά την απογείωση και το level -off έδινε ώση και στους άλλους 2 σπρώχνοντας απλά τις μανέτες ισχύος δεν θα ακουγόταν λόγικό??? :?
Start with doing what is nescessary, then what is possible, and all of a sudden you manage what is impossible.
Frans of Assisi
Εικόνα
manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

pilot747 έγραψε:Να πω και εγώ την απορία μου?

Όταν λέμε κλειστούς εννοούμε τελείως κλειστούς???

Αν ήταν όλοι οι κινητήρες σε λειτουργία και μετά την απογείωση και το level -off έδινε ώση και στους άλλους 2 σπρώχνοντας απλά τις μανέτες ισχύος δεν θα ακουγόταν λόγικό??? :?
Σωστό είναι αυτό που λες Μιχάλη.
Αλλά δεν έχει νόημα να δωθεί ισχύς στους κινητήρες στο level-off και μετά κατά την κάθοδο
καθώς ούτως η άλλως οι μανέτες των κινητήρων είναι πίσω με λιγότερα στοιχεία στους κινητήρες.

Το flightplan στις πολιτικές πτήσεις όπως συνήθως γίνονται (αλλά όχι και απαραίτητα) είναι:
Σταδιακή άνοδος σε κάποιο ύψος που αυτό συνήθως είναι η μέση της διαδρομής και ακολούθως κάθοδος από κει και μετά για την προσγείωση.
Επίσης επειδή από τους κινητήρες παίρνουν ισχύ κάποια συστήματα του αεροσκάφους όπως ο κλιματισμός
και απορροφάται ενέργεια από τους κινητήρες δεν γίνεται να λειτουργούν οι μισοί και οι άλλοι μισοί να είναι εντελώς κλειστοί.

Saitek X-52 HOTAS
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

ΔΕΝ απαγορεύεται. Τέτοια δεν κάνουν στη "τύχη".Ο κατασκευαστής το αφήνει υπο προυποθέσεις.

Εαν η κανονικη απογείωση με 4 κινητηρες γινεται στους 150 για παράδειγμα, αυτοι το κάνουν στα 170 εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτητα που χρειάζεται, ετσι ωστε αν πάθει κράτηση ο ενας κινητήρας ο άλλος να εχει αρκετη ωση για να κρατήσει το αφος σε πτήση, αλλα και να προλαβουν να παρουν οι αλλοι 2.

Δεν ειναι κατι τραγικο παιδια..δεν ειναι χαζοι 1ον γιατι ο επιβατης που ειναι στο χωρο καταλαβαινει την εκκινηση στον αερα, και 2ον δε ρισκαρουν τοσο πολυ τη πτηση.

Ολα ειναι βαση του κατασκευαστη.

Pilot 747 αυτο που λες δεν ισχυει και θα σου πω το λογο.
Εαν ασχολεισαι θα εχεις δει οτι η μεγιστη ωση παντα επιτυγχάνεται στην απογειωση.( T=m(Vj-Va) )
Αυτο συνεπαγεται και μεγαλυτερη καταναλωση.
Απο οτι θα εχεις δει στα simulators η καταναλωση ειναι τραγικα μεγαλυτερη!
Στην ναυτιλια η καταναλωση ειναι ποοοολυ μικροτερη!

1 ερωτηση: Τι ειναι οικονομικότερο απογειωση με μεγιστη καταναλωση απο 4 κινητηρες ή απο 2? Η απάντηση ειναι απο 2. Εφοσον η ωση ειναι επαρκης, δεν μας νοιαζει καθολου και λογικο.

2 ερωτηση:Τι ειναι οικονομικότερο στη ναυτιλια 4 ανοιχτοι ή 2 ανοιχτοι?
Οι 4 ανοιχτοι φυσικα...Γιατι?
Γιατι η οπισθελκουσα που δημιουργουν οι 2 σβηστοι κινητηρες είναι πολύ μεγαλη!!
Μεγαλη οπισθέλκουσα σε 2 απο τους κινητήρες σημαίνει οτι χρειαζεται να ανεβάσουμε στοιχεια στους 2 ανοιχτους ετσι ωστε η συνολικη ώση να είναι ίση η μεγαλύτερη της συνολικής οπισθέλκουσας.Αρα παλι εχουμε μεγαλυτερη κατανάλωση αφου δινουμε παραπάνω στοιχεία στους 2 ανοιχτους!!!
Αρα τι κανουμε? Αναβουμε και τους 4.Η κατανάλωση παλι έχει πέσει στα επιθυμητά επίπεδα, έχοντας γλυτώσει την μεγάλη κατανάλωση της απογείωσης.

Θα μου πει τωρα καποιος , μα και στην απογείωση οι 2 σβηστοι κινητήρες δεν έχουν οπισθέλκουσα που εμποδιζει το αφος να αυξήσει τη ταχυτητά του?
Σωστο αυτο...Η οπισθέλκουσα ομως που παράγει ενας σβηστος κινητήρας πολλαπλασιάζεται οταν αυξάνεται η ταχυτητα!!!
Στις ταχυτητες 0-200 περιπου η οπισθέλκουσα δεν ειναι τοσο καταστροφικη!
Στις ταχυτητες 250 και παραπανω η οπισθελκουσα ειναι "ενοχλητικη" για πτηση!!
Αυτο επισης γινεται αντιληπτο, εαν σκευτουμε οτι σε διαδικασιες Flameout η ταχυτητα που προτεινει ο κατασκευαστης για glide, ειναι παντα χαμηλη..και συνηθως κοντα στο 200!
Ενας σημαντικος παραγοντας που βγαζει αυτην τη ταχυτητα ειναι η οπισθελκουσα του σβηστου κινητηρα!

3ον εχω να πω οτι ο κινητηρας ο οποιος ειναι ΙDLE κρατημενος απο την απογειωση, και επειδη κραταει χαμηλα τις στροφες μονος του( πιο κατω απο οτι ενας σβηστος ισως εφοσον οι αλλοι 2 δινουν ωση σε μεγαλες ταχυτητες ), οταν θα παει ο πιλοτος να ανεβασει τις στροφες θα φερει τον κινητηρα σε surge ( εαν δεν ειναι ηδη ). Στην καθομιλουμενη compressor stall. Το οτι η εισαγωγη δεν αποροφα οσο αερα δεχεται και τον διωχνει παλι απο μπροστα, σημαινει οτι στο συμπιεστη δεν εχουμε στρωτη ροη αλλα τυρβωδη. Αρα τουλαχιστον στις 3-4 πρωτες βαθμιδες θα εχουμε stall.
Κατι τετοιο θα εφερνε καταστροφη στην εταιρια 1ον γιατι με το θορυβο οι επιβατες θα τα εκαναν πανω τους και 2ον γιατι τα ρουλεμαν του αξονα θα ηταν για πεταμα εαν σε καθε πτηση ειχαν και απο ενα compressor stall.
Ενω η επανεκινηση ειναι εντελως ανωδινη. Ο κινητηρας λογω αδρανειας και μονο εχει τις στροφες που του δινει ο αερας και με στρωτη ροη και οχι τυρβωδη απο εξαναγκασμο να κρατηθουν οι χαμηλες στροφες.

Eπισης Manik:
Κλιματισμο και συμπιεση δε χρειαζεται το αφος κατω απο τα 6000FT.
Στο εδαφος ο κλιματισμος παρεχεται απο το APU και επαρκει μεχρι την απογειωση.

Kαι μια υποσημειωση:Ο σβηστος κινητηρας με τον κινητηρα που ειναι IDLE δεν έχει τεραστια διαφορα στον αριθμο της οπισθελκουσας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LantirN την 18 Δεκ 2006, 18:57, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Εικόνα
The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
PREDATOR

Δημοσίευση από PREDATOR »

:shock: :shock: :D
Αναλυτικότατος όπως πάντα! Thanks για τις πληροφορίες Γρηγόρη! :wink:
''TRAIN AS YOU WILL FIGHT''
HAF
manik
Moderator
Moderator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manik »

LantirN έγραψε: Εαν η κανονικη απογείωση με 4 κινητηρες γινεται στους 150 για παράδειγμα, αυτοι το κάνουν στα 170 εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτητα που χρειάζεται, ετσι ωστε αν πάθει κράτηση ο ενας κινητήρας ο άλλος να εχει αρκετη ωση για να κρατήσει το αφος σε πτήση, αλλα και να προλαβουν να παρουν οι αλλοι 2.
Η ταχύτητα απογείωσης δεν είναι ποτέ σταθερή αλλά συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως βάρος αεροσκάφους (καύσιμα,επιβάτες),
κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία,ατμοσφαιρική πίεση) και καθορίζεται λίγο πριν την απογείωση κατά το pre-flight briefing των πιλότων.
Επίσης σχεδόν ποτέ κατά την απογείωση δεν δουλεύουν οι κινητήρες στο 100% αλλά γύρω στο 95% για λόγους οικονομίας.
Αν δουλεύουν οι δύο από τους τέσσερις όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να τους έχουν στο 100% για να αντισταθμίσουν
την έλλειψη ώσης από τους άλλους δύο κινητήρες κάτι που αποδεικνύεται ζημιογόνο σε βάθος χρόνου για τους κινητήρες...
1 ερωτηση: Τι ειναι οικονομικότερο απογειωση με μεγιστη καταναλωση απο 4 κινητηρες ή απο 2? Η απάντηση ειναι απο 2. Εφοσον η ωση ειναι επαρκης, δεν μας νοιαζει καθολου και λογικο.
Βλέπε επάνω επίσης.
2 ερωτηση:Τι ειναι οικονομικότερο στη ναυτιλια 4 ανοιχτοι ή 2 ανοιχτοι?
Οι 4 ανοιχτοι φυσικα...Γιατι?
Γιατι η οπισθελκουσα που δημιουργουν οι 2 σβηστοι κινητηρες είναι πολύ μεγαλη!!
Μεγαλη οπισθέλκουσα σε 2 απο τους κινητήρες σημαίνει οτι χρειαζεται να ανεβάσουμε στοιχεια στους 2 ανοιχτους ετσι ωστε η συνολικη ώση να είναι ίση η μεγαλύτερη της συνολικής οπισθέλκουσας.Αρα παλι εχουμε μεγαλυτερη κατανάλωση αφου δινουμε παραπάνω στοιχεία στους 2 ανοιχτους!!!
Αρα τι κανουμε? Αναβουμε και τους 4.Η κατανάλωση παλι έχει πέσει στα επιθυμητά επίπεδα, έχοντας γλυτώσει την μεγάλη κατανάλωση της απογείωσης.
Aυτό σωστό.
Θα μου πει τωρα καποιος , μα και στην απογείωση οι 2 σβηστοι κινητήρες δεν έχουν οπισθέλκουσα που εμποδιζει το αφος να αυξήσει τη ταχυτητά του?
Σωστο αυτο...Η οπισθέλκουσα ομως που παράγει ενας σβηστος κινητήρας πολλαπλασιάζεται οταν αυξάνεται η ταχυτητα!!!
Στις ταχυτητες 0-200 περιπου η οπισθέλκουσα δεν ειναι τοσο καταστροφικη!
Στις ταχυτητες 250 και παραπανω η οπισθελκουσα ειναι "ενοχλητικη" για πτηση!!
Στην απογείωση δεν θέλουμε καθόλου οπισθέλκουσα....
Αυτο επισης γινεται αντιληπτο, εαν σκευτουμε οτι σε διαδικασιες Flameout η ταχυτητα που προτεινει ο κατασκευαστης για glide, ειναι παντα χαμηλη..και συνηθως κοντα στο 200!
Ενας σημαντικος παραγοντας που βγαζει αυτην τη ταχυτητα ειναι η οπισθελκουσα του σβηστου κινητηρα!
Στο flameout επίσης χρειάζεται να κατέβει το αεροσκάφος σε χαμηλό υψόμετρο που υπάρχει πιο πυκνός αέρας ώστε να "ανασάνει" και να ξεκινήσει.
3ον εχω να πω οτι ο κινητηρας ο οποιος ειναι ΙDLE κρατημενος απο την απογειωση, και επειδη κραταει χαμηλα τις στροφες μονος του( πιο κατω απο οτι ενας σβηστος ισως εφοσον οι αλλοι 2 δινουν ωση σε μεγαλες ταχυτητες ), οταν θα παει ο πιλοτος να ανεβασει τις στροφες θα φερει τον κινητηρα σε surge ( εαν δεν ειναι ηδη ). Στην καθομιλουμενη compressor stall. Το οτι η εισαγωγη δεν αποροφα οσο αερα δεχεται και τον διωχνει παλι απο μπροστα, σημαινει οτι στο συμπιεστη δεν εχουμε στρωτη ροη αλλα τυρβωδη. Αρα τουλαχιστον στις 3-4 πρωτες βαθμιδες θα εχουμε stall.
Κατι τετοιο θα εφερνε καταστροφη στην εταιρια 1ον γιατι με το θορυβο οι επιβατες θα τα εκαναν πανω τους και 2ον γιατι τα ρουλεμαν του αξονα θα ηταν για πεταμα εαν σε καθε πτηση ειχαν και απο ενα compressor stall.
Ενω η επανεκινηση ειναι εντελως ανωδινη. Ο κινητηρας λογω αδρανειας και μονο εχει τις στροφες που του δινει ο αερας και με στρωτη ροη και οχι τυρβωδη απο εξαναγκασμο να κρατηθουν οι χαμηλες στροφες.
Aυτά που περιγράφεις είναι πιο πολύ για μαχητικά.
Στα πολιτικά (με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά) όπου ο κινητήρας είναι εκτεθειμένος απ' ευθείας στον αέρα μέσα στην nacell του
και δεν διοχετεύεται ο αέρας σε αυτόν μέσω αεραγωγού, τα compressor stalls είναι σπάνια.
Δεν πρόκειται να φτάσει το πολιτικό σε γωνία προσβολής 30-40 μοίρες ώστε να μην μπορεί ο κινητήρας να πάρει τον αέρα που χρειάζεται.
Αν γίνει compressor stall θα γίνει πιο πολύ λόγω μηχανικής βλάβης (τροφοδοσία καυσίμου, δυσλειτουργία σε κάποια βαθμίδα του άξονα).
Eπισης Manik:
Κλιματισμο και συμπιεση δε χρειαζεται το αφος κατω απο τα 6000FT.
Στο εδαφος ο κλιματισμος παρεχεται απο το APU και επαρκει μεχρι την απογειωση.
To αεροσκάφος και κλιματίζεται αλλά και συμπιέζεται από την απογείωση.
Δεν ισχύει αυτό που λες Γρηγόρη.
Και αν έχεις παρατηρήσει κατά την απογείωση κλείνουν κλιματισμός και ηλεκτρικά (φώτα στην καμπίνα) για να έχουν όλη την ώση δική τους οι κινητήρες.
Είναι απλό.
Στο αμάξι θες να κάνεις μια προσπέραση αλλά έχεις το a/c ανοιχτό και δεν "τραβάει" το αμάξι.
Το κλείνεις και αμέσως νιώθεις το κλώτσημα της δύναμης που επανέρχεται στον κινητήρα.

Saitek X-52 HOTAS
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Πιάνουμε δουλεια!!! :D :D :D

Lets start!!!

:shock: :shock:
Η ταχύτητα απογείωσης δεν είναι ποτέ σταθερή αλλά συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως βάρος αεροσκάφους (καύσιμα,επιβάτες),
κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία,ατμοσφαιρική πίεση) και καθορίζεται λίγο πριν την απογείωση κατά το pre-flight briefing των πιλότων.
Επίσης σχεδόν ποτέ κατά την απογείωση δεν δουλεύουν οι κινητήρες στο 100% αλλά γύρω στο 95% για λόγους οικονομίας.
Αν δουλεύουν οι δύο από τους τέσσερις όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να τους έχουν στο 100% για να αντισταθμίσουν
την έλλειψη ώσης από τους άλλους δύο κινητήρες κάτι που αποδεικνύεται ζημιογόνο σε βάθος χρόνου για τους κινητήρες...
1)Στο πρωτο μου ποστ ελπιζω να ειδες οτι ειχα γραψει "όλα εκτελουνται βάση των ευκολιών που προσφέρει ο κατασκευαστής ανάλογα τους παράγοντες(Βαρος, διαθεσιμος διαδρομος Α/Γ, θερμοκρασια, άνεμος κτλ)"
Δεν νομιζω να λες κατι διαφορετικο.
2)Την εννοια "μεγιστη ωση" την εγραψα για να τονισω οτι μια απογειωση εχει τη μεγαλυτερη καταναλωση σε σχεση με την υπολοιπη διαρκεια πτησεως. Εξου και το T=m(Vj-Va)
3)Θα σου πω οτι οι κινητηρες δεν λειτουργουν στο 100% για τον λογο που είπες, αλλα για λογους συντηρησης κυριως. Ο κινητηρας στο 100% χανει πολλες ωρες ζωης οπως ειπες κ εσυ.Η διαφορα στη καταναλωση δεν ειναι και τοσο μεγαλη..Δεν ειναι διαφορα MIL με AB..ειναι 95% με 100%.Σκεψου το λιγο αυτο..Εν παση περιπτωση το αποτελεσμα ειναι το ιδιο, η καταναλωση ειναι υψηλη οπως και να το κανουμε, δε θα χαλασουμε τις καρδιες μας για μερικες δεκαδες λιβρες διαφορας καυσιμου.
4)Ειπες οτι θα χρειαστει να βαλεις 100% για να αντισταθμισει. Οχι αυτο δεν ισχυει. Δεν βιαζεσαι να απογειωθεις. Πολυ απλα με 95% οπως ειπες και εσυ θα περιμενεις μεχρι να πιασεις τη ταχυτητα απογειωσης που θελεις.
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις 100% στους αλλους 2, εφοσον ειναι θεμα χρονου να απογειωθει. Ποσο θα κερδισεις με 100% αντι 95%? Αντε να κερδισεις 100ποδια διαδρομο...παραπανω no-way. Οπως ξαναειπα η ωση ειναι αρκετη για απογειωση.
Oπωτε ερχεσαι στα λογια μου παλι.
Βλέπε επάνω επίσης.
Μολις πριν σου απεδειξα, γιατι ισχυει η 1η ερωτηση μου.Δηλαδη ξαναλεω επαρκης ωση.Μα αν είναι δυνατον να μην υπερνικάνε 2 κινητηρες την οπισθελκουσα 2 σβηστων..
Στην απογείωση δεν θέλουμε καθόλου οπισθέλκουσα....
Δεν ειπα εγω οτι θελουμε οπισθελκουσα. Φυσικα και δεν θελουμε.
Δεν ειναι αρκετη ομως για να μας επιβαρυνει την απογειωση.(και το κοστος :lol: )
Εξηγησα το λογο.
Στο flameout επίσης χρειάζεται να κατέβει το αεροσκάφος σε χαμηλό υψόμετρο που υπάρχει πιο πυκνός αέρας ώστε να "ανασάνει" και να ξεκινήσει.
Αυτο τι σχεση εχει με τη συζητηση μας?
Aυτά που περιγράφεις είναι πιο πολύ για μαχητικά.
Στα πολιτικά (με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά) όπου ο κινητήρας είναι εκτεθειμένος απ' ευθείας στον αέρα μέσα στην nacell του
και δεν διοχετεύεται ο αέρας σε αυτόν μέσω αεραγωγού, τα compressor stalls είναι σπάνια.
Δεν πρόκειται να φτάσει το πολιτικό σε γωνία προσβολής 30-40 μοίρες ώστε να μην μπορεί ο κινητήρας να πάρει τον αέρα που χρειάζεται.
Αν γίνει compressor stall θα γίνει πιο πολύ λόγω μηχανικής βλάβης (τροφοδοσία καυσίμου, δυσλειτουργία σε κάποια βαθμίδα του άξονα).
Βρε Manik καθε μερα τα τρωω στη "μαπα" αυτα αν και μου φαινεται οτι αρκετα απο αυτα που ειπα στο συγκεκριμενο κομματι σου ειναι παντελως αγνωστα ή δεν τα καταλαβες οπως θα επρεπε..
1ον εχεις μπερδεψει την εννοια nacelle με την εννοια εισαγωγη.
Το nacelle ειναι το δομικο ατρακτιδιο που κραταει τον κινητηρα στο φτερο, και η εισαγωγη ο "σωληνας" που εισεργεται ο αερας.Επειδη στα μαχητικα ειναι 3 μετρα δεν σημαινει οτι στα πολιτικα πρεπει να ειναι τοσο.Ειναι μισο μετρο στα πολιτικα.Ε και?Εισαγωγη ειναι.. :) Την ιδια δουλεια κανουν.Στα μαχητικα ειναι τοσο μεγαλη για αλλο λογο.Γιατι πρεπει τη ροη που εισερχεται οταν ειναι υπερηχητικη να γινει υποηχητικη.Μην αλλαζουμε θεμα ομως. Αν θελεις το συζηταμε αλλη ωρα αυτο.
Εγω προσωπικα δεν ξερω αεριοστροβιλο κινητηρα που να μην εχει εισαγωγη παντως..αλλα πιστευω οτι μπερδευτικες :wink:
Οι 30-40 μοιρες ΑΟΑ δεν ειναι φαινομενο compressor stall, αλλα inlet buzz, και εχει τεραστια διαφορα το ενα απο το αλλο.Και οπως λες αυτο το φαινομενο ειναι μονο στα μαχητικα.Σωστον...Αλλα το inlet buzz..Το οτι το inlet buzz εμμεσως φερνει compressor stall ειναι παλι αλλο θεμα.

Compressor stalls εμφανιζονται συχνα αλλα αναγνωριζονται απο το FADEC νωρίς και το αποτρεπουν. Ας μην ηταν ο FADEC και θα σου ελεγα εγω, με μαννετα μπρος πισω τι θα γινοταν...
Ειπες κατι για compressor stall απο τροφοδοσια καυσιμου..Eνδιαφερον..Βασικες αρχες λειτουργιας του αεριοστροβιλου λενε οτι το καυσιμο εγχαιεται στο θαλαμο καυσης. Το καυσιμο με το συμπιεστη δεν εχουν καμια σχεση... Να μου πεις στροβιλο με συμπιεστη να σου πω οκ.. :?
Οταν λες αστοχια σε καποια βαθμιδα δωσε μου ενα παραδειγμα σε παρακαλω.Εκτος αν ενοεις βλαβη στις IGV, αλλα σε παρακαλω μην το πας στο bird strike.(δεν εχει βαθμιδες ο αξονας πληροφοριακα, βαθμιδες εχει ο συμπιεστης χαμηλης, υψηλης και ο στροβιλος χαμηλης-υψηλης[παραδειγμα twin spool])
:wink:
Θελω να τονισω και παλι γιατι ειναι πολυ σημαντικο για τη συζητηση, οτι ενας κινητηρας που εχει απογειωθει σε IDLE και εχει παραμεινει εκει, θα εχει standard compressor stall, αλλα δεν υπαρχει λογος να γινει αυτο γιατι δεν συμφερει την εταιρια οπως ειπαμε.
To αεροσκάφος και κλιματίζεται αλλά και συμπιέζεται από την απογείωση.
Δεν ισχύει αυτό που λες Γρηγόρη.
Και αν έχεις παρατηρήσει κατά την απογείωση κλείνουν κλιματισμός και ηλεκτρικά (φώτα στην καμπίνα) για να έχουν όλη την ώση δική τους οι κινητήρες.
Είναι απλό.
Στο αμάξι θες να κάνεις μια προσπέραση αλλά έχεις το a/c ανοιχτό και δεν "τραβάει" το αμάξι.
Το κλείνεις και αμέσως νιώθεις το κλώτσημα της δύναμης που επανέρχεται στον κινητήρα.
Με βαζεις να γραφω περισσοτερα!
:) Σωστα, το Α/Φ κλιματιζεται και συμπιεζεται απο την απογειωση. Εχω μια κακη συνηθεια απο το F-16 οταν λεω κλιματισμο να εννοω και συμπιεση μαζι, και να τα εχω σαν ενα πραγμα στο μυαλο μου. Λαθος μου που δεν ξεκαθαρισα.Ουσιαστικα ειναι ενα το συστημα ομως.
Ηθελα να πω οτι συμπιεση δεν χρειαζεται κατω απο τα 6000FT.
Ο 1 κινητηρας παρεχει παντα bleed air επαρκη για την συμπιεση ομως, οπως και καθε αεροσκαφος για λογους backup. Με 2 εισαι υπερκαλυμενος να συμπιεσεις την καμπινα πριν την απογειωση.
Αυτο που λες για τα φωτα, δεν εχει να κανει με το κινητηρα και ειναι ασχετο με την απογειωση.Οι κινητηρες δεν καινε ρευμα, αλλα καυσιμο ως γνωστον.
Για τα φωτα της καμπινας, θα σου πω οτι η FAA έχει κανονισμους στο πως θα πρεπει να φαινονται τα αφη κατω απο ενα συγκεκριμενο υψομετρο (dim lights-anticollision κτλπ). Εαν εχει ανοιχτα τα φωτα της καμπινας θα υπαρχει προβλημα στην αναγνωριση το πως βρισκεται το αφος(απο πυργο και αλλα αφη).
Επισης θα σου πω οτι τα φωτα δεν ειναι τοσο ζωτικης σημασιας για τον πιλοτο, αφου η αεροσυνοδος τα κλεινει!
Εξου και το περιφημο "Cabin lights off" που λεει στο intercom.
Για να το επιβεβαιωσουν οι πιλοτοι.Ειναι στανταρντ διαδικασια αυτη.
Κουφαθηκες με την αεροσυνοδο ε? :lol: :lol:

Δεν καταλαβαινω γιατι ομως δεν το πιστευεις το γενικο γεγονος και εισαι τοσο δυσκολοπιστος. Μου εχει φυγει η πιστη να σου εξηγησω βασικα πραγματα για τον κινητηρα και δεν με πιστευεις.Ο raptor επιβεβαιωνει το γεγονος.
Γνωριζεις οτι ενα πολιτικο πεταει και με εναν κινητηρα ετσι?

Ας τα πιασουμε ομως καθαρα και ας κοιταξουμε τα συμπερασματα της συζητησης.

Συνοπτικα λεω οτι
1)Αποκλειεται να εχει IDLE τους 2 και μετα να ανεβασει στοιχεια λογω compressor stall.
2)Aρα οι κινητηρες ειναι σβηστοι μεχρι τοτε.

Αρα αυτο που ακουμε εγω με τον raptor ειναι σιγουρη επαννεκινηση και οχι ανεβασμα στοιχειων.

Κατι που ξεχασα, οταν παιρνει μπροστα ο στροβιλος μολις πιασει IDLE εκτοξευει κατι μαυρα καυσαερια που θελει προσοχη για να τα δεις.
Δεν ξερω ποσοι απο εδω μεσα το εχουν δει αυτο, παντως εγω το ειδα και στον αερα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LantirN την 18 Δεκ 2006, 15:10, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Εικόνα
The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

LantirN έγραψε: ...Εχω μια κακη συνηθεια απο το F-16 οταν λεω...

OT: Αυτό σημαίνει 2η φύση.. :wink:

Σωστός ο Γρηγόρης. Να πώ ακόμα μια φορά οτι ΣΙΓΟΥΡΑ οι κινητήρες ξεκίνησαν απο OFF και όχι απο IDLE.. Και ενας άσχετος θα το καταλάβαινε. Εξάλλου 30 δευτερόλεπτα για να πάει απο IDLE σε πχ 80-90% που είναι οι απαραίτητες rpm για το travel δεν είχαν ούτε τα πρώτα jet της Γερμανίας στον Β'ΠΠ!!

Την επόμενη φορά θα φρονίσω να στήσω την κάμερα στο cockpit!! 8)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

καποιο μελος μας ειναι τεχνικος ή ηταν τεχνικος σε καποιες αερογραμμες

αν μπορει να μας διαφωτισει ??!?!?!?!?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Anzac την 18 Δεκ 2006, 18:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
e-HAF Admin
raptor
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από raptor »

Το θέμα παρατράβηξε και σε άλλο επίπεδο και επειδή δεν γουστάρω να με αμφισβητεί κανείς σε αυτά που λέω και επειδή είμαι και λίγο ξεχασιάρης, μόλις βρήκα στα backup του pcού μου το video που είχα τραβήξει όλη την πτήση απο Ελ. Βενιζ. στην Κέρκυρα με την κάμερα μου, και το έχω σε mpg και το βλέπω αυτή τη στιγμή..

1.5 λεπτό μετά την απογείωση/rotation και ενώ το α/φος έχει πάρει ύψος και αρχίζει να αφήνει στεριά και να κινείται πάνω απο θάλασσα (για όσους έχουν τους χάρτες και ξέρουν τα routes εξόδων προς την Κέρκυρα), ακούγεται πεντακάθαρα να παίρνουν μπροστά 2 κινητήρες διαδοχικά.. Το α/φος είναι ενα Avro 4ακινητήριο και κάθομαι δίπλα στον αριστερό κινητήρα (λογικά τον νο2).

Any questions??? 8)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

παρακαλω να μην αναφερετε ονομα της εταιριας παλι
e-HAF Admin
raptor
Επικοινωνία:

Re: 3η και η καλύτερη πτήση!!

Δημοσίευση από raptor »

raptor έγραψε: ...Άν οι 2 πρώτες μου πτήσεις με Ολυμπιακή και ****** ήταν καλές...

Θέλω να μου πείς ρε τσακάλι πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να καταλάβει ή και να βρεί ποιά άραγε να είναι η "****** Airlines".. Πόσες άραγε έχουν Avro και πόσοι που διαβάζουν αυτό το forum έχουν διαβάσει το παλιότερο μου post για τότε στην Κέρκυρα.. Anyway, όσο έχεις υλικό, μη φοβάσαι.. :twisted: Do you understand me???

8)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

με τρεχετε σαν τον ΒΕΓΓΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ BIP
e-HAF Admin
Απάντηση