Πιάνουμε δουλεια!!!
Lets start!!!
Η ταχύτητα απογείωσης δεν είναι ποτέ σταθερή αλλά συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως βάρος αεροσκάφους (καύσιμα,επιβάτες),
κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία,ατμοσφαιρική πίεση) και καθορίζεται λίγο πριν την απογείωση κατά το pre-flight briefing των πιλότων.
Επίσης σχεδόν ποτέ κατά την απογείωση δεν δουλεύουν οι κινητήρες στο 100% αλλά γύρω στο 95% για λόγους οικονομίας.
Αν δουλεύουν οι δύο από τους τέσσερις όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να τους έχουν στο 100% για να αντισταθμίσουν
την έλλειψη ώσης από τους άλλους δύο κινητήρες κάτι που αποδεικνύεται ζημιογόνο σε βάθος χρόνου για τους κινητήρες...
1)Στο πρωτο μου ποστ ελπιζω να ειδες οτι ειχα γραψει "όλα εκτελουνται βάση των ευκολιών που προσφέρει ο κατασκευαστής ανάλογα τους παράγοντες(Βαρος, διαθεσιμος διαδρομος Α/Γ, θερμοκρασια, άνεμος κτλ)"
Δεν νομιζω να λες κατι διαφορετικο.
2)Την εννοια "μεγιστη ωση" την εγραψα για να τονισω οτι μια απογειωση εχει τη μεγαλυτερη καταναλωση σε σχεση με την υπολοιπη διαρκεια πτησεως. Εξου και το T=m(Vj-Va)
3)Θα σου πω οτι οι κινητηρες δεν λειτουργουν στο 100% για τον λογο που είπες, αλλα για λογους συντηρησης κυριως. Ο κινητηρας στο 100% χανει πολλες ωρες ζωης οπως ειπες κ εσυ.Η διαφορα στη καταναλωση δεν ειναι και τοσο μεγαλη..Δεν ειναι διαφορα MIL με AB..ειναι 95% με 100%.Σκεψου το λιγο αυτο..Εν παση περιπτωση το αποτελεσμα ειναι το ιδιο, η καταναλωση ειναι υψηλη οπως και να το κανουμε, δε θα χαλασουμε τις καρδιες μας για μερικες δεκαδες λιβρες διαφορας καυσιμου.
4)Ειπες οτι θα χρειαστει να βαλεις 100% για να αντισταθμισει. Οχι αυτο δεν ισχυει. Δεν βιαζεσαι να απογειωθεις. Πολυ απλα με 95% οπως ειπες και εσυ θα περιμενεις μεχρι να πιασεις τη ταχυτητα απογειωσης που θελεις.
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις 100% στους αλλους 2, εφοσον ειναι θεμα χρονου να απογειωθει. Ποσο θα κερδισεις με 100% αντι 95%? Αντε να κερδισεις 100ποδια διαδρομο...παραπανω no-way. Οπως ξαναειπα η ωση ειναι αρκετη για απογειωση.
Oπωτε ερχεσαι στα λογια μου παλι.
Βλέπε επάνω επίσης.
Μολις πριν σου απεδειξα, γιατι ισχυει η 1η ερωτηση μου.Δηλαδη ξαναλεω επαρκης ωση.Μα αν είναι δυνατον να μην υπερνικάνε 2 κινητηρες την οπισθελκουσα 2 σβηστων..
Στην απογείωση δεν θέλουμε καθόλου οπισθέλκουσα....
Δεν ειπα εγω οτι θελουμε οπισθελκουσα. Φυσικα και δεν θελουμε.
Δεν ειναι αρκετη ομως για να μας επιβαρυνει την απογειωση.(και το κοστος

)
Εξηγησα το λογο.
Στο flameout επίσης χρειάζεται να κατέβει το αεροσκάφος σε χαμηλό υψόμετρο που υπάρχει πιο πυκνός αέρας ώστε να "ανασάνει" και να ξεκινήσει.
Αυτο τι σχεση εχει με τη συζητηση μας?
Aυτά που περιγράφεις είναι πιο πολύ για μαχητικά.
Στα πολιτικά (με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά) όπου ο κινητήρας είναι εκτεθειμένος απ' ευθείας στον αέρα μέσα στην nacell του
και δεν διοχετεύεται ο αέρας σε αυτόν μέσω αεραγωγού, τα compressor stalls είναι σπάνια.
Δεν πρόκειται να φτάσει το πολιτικό σε γωνία προσβολής 30-40 μοίρες ώστε να μην μπορεί ο κινητήρας να πάρει τον αέρα που χρειάζεται.
Αν γίνει compressor stall θα γίνει πιο πολύ λόγω μηχανικής βλάβης (τροφοδοσία καυσίμου, δυσλειτουργία σε κάποια βαθμίδα του άξονα).
Βρε Manik καθε μερα τα τρωω στη "μαπα" αυτα αν και μου φαινεται οτι αρκετα απο αυτα που ειπα στο συγκεκριμενο κομματι σου ειναι παντελως αγνωστα ή δεν τα καταλαβες οπως θα επρεπε..
1ον εχεις μπερδεψει την εννοια nacelle με την εννοια εισαγωγη.
Το nacelle ειναι το δομικο ατρακτιδιο που κραταει τον κινητηρα στο φτερο, και η εισαγωγη ο "σωληνας" που εισεργεται ο αερας.Επειδη στα μαχητικα ειναι 3 μετρα δεν σημαινει οτι στα πολιτικα πρεπει να ειναι τοσο.Ειναι μισο μετρο στα πολιτικα.Ε και?Εισαγωγη ειναι..

Την ιδια δουλεια κανουν.Στα μαχητικα ειναι τοσο μεγαλη για αλλο λογο.Γιατι πρεπει τη ροη που εισερχεται οταν ειναι υπερηχητικη να γινει υποηχητικη.Μην αλλαζουμε θεμα ομως. Αν θελεις το συζηταμε αλλη ωρα αυτο.
Εγω προσωπικα δεν ξερω αεριοστροβιλο κινητηρα που να μην εχει εισαγωγη παντως..αλλα πιστευω οτι μπερδευτικες
Οι 30-40 μοιρες ΑΟΑ δεν ειναι φαινομενο compressor stall, αλλα inlet buzz, και εχει τεραστια διαφορα το ενα απο το αλλο.Και οπως λες αυτο το φαινομενο ειναι μονο στα μαχητικα.Σωστον...Αλλα το inlet buzz..Το οτι το inlet buzz εμμεσως φερνει compressor stall ειναι παλι αλλο θεμα.
Compressor stalls εμφανιζονται συχνα αλλα αναγνωριζονται απο το FADEC νωρίς και το αποτρεπουν. Ας μην ηταν ο FADEC και θα σου ελεγα εγω, με μαννετα μπρος πισω τι θα γινοταν...
Ειπες κατι για compressor stall απο τροφοδοσια καυσιμου..Eνδιαφερον..Βασικες αρχες λειτουργιας του αεριοστροβιλου λενε οτι το καυσιμο εγχαιεται στο θαλαμο καυσης. Το καυσιμο με το συμπιεστη δεν εχουν καμια σχεση... Να μου πεις στροβιλο με συμπιεστη να σου πω οκ..
Οταν λες αστοχια σε καποια βαθμιδα δωσε μου ενα παραδειγμα σε παρακαλω.Εκτος αν ενοεις βλαβη στις IGV, αλλα σε παρακαλω μην το πας στο bird strike.(δεν εχει βαθμιδες ο αξονας πληροφοριακα, βαθμιδες εχει ο συμπιεστης χαμηλης, υψηλης και ο στροβιλος χαμηλης-υψηλης[παραδειγμα twin spool])
Θελω να τονισω και παλι γιατι ειναι πολυ σημαντικο για τη συζητηση, οτι ενας κινητηρας που εχει απογειωθει σε IDLE και εχει παραμεινει εκει, θα εχει standard compressor stall, αλλα δεν υπαρχει λογος να γινει αυτο γιατι δεν συμφερει την εταιρια οπως ειπαμε.
To αεροσκάφος και κλιματίζεται αλλά και συμπιέζεται από την απογείωση.
Δεν ισχύει αυτό που λες Γρηγόρη.
Και αν έχεις παρατηρήσει κατά την απογείωση κλείνουν κλιματισμός και ηλεκτρικά (φώτα στην καμπίνα) για να έχουν όλη την ώση δική τους οι κινητήρες.
Είναι απλό.
Στο αμάξι θες να κάνεις μια προσπέραση αλλά έχεις το a/c ανοιχτό και δεν "τραβάει" το αμάξι.
Το κλείνεις και αμέσως νιώθεις το κλώτσημα της δύναμης που επανέρχεται στον κινητήρα.
Με βαζεις να γραφω περισσοτερα!

Σωστα, το Α/Φ κλιματιζεται και συμπιεζεται απο την απογειωση. Εχω μια κακη συνηθεια απο το F-16 οταν λεω κλιματισμο να εννοω και συμπιεση μαζι, και να τα εχω σαν ενα πραγμα στο μυαλο μου. Λαθος μου που δεν ξεκαθαρισα.Ουσιαστικα ειναι ενα το συστημα ομως.
Ηθελα να πω οτι συμπιεση δεν χρειαζεται κατω απο τα 6000FT.
Ο 1 κινητηρας παρεχει παντα bleed air επαρκη για την συμπιεση ομως, οπως και καθε αεροσκαφος για λογους backup. Με 2 εισαι υπερκαλυμενος να συμπιεσεις την καμπινα πριν την απογειωση.
Αυτο που λες για τα φωτα, δεν εχει να κανει με το κινητηρα και ειναι ασχετο με την απογειωση.Οι κινητηρες δεν καινε ρευμα, αλλα καυσιμο ως γνωστον.
Για τα φωτα της καμπινας, θα σου πω οτι η FAA έχει κανονισμους στο πως θα πρεπει να φαινονται τα αφη κατω απο ενα συγκεκριμενο υψομετρο (dim lights-anticollision κτλπ). Εαν εχει ανοιχτα τα φωτα της καμπινας θα υπαρχει προβλημα στην αναγνωριση το πως βρισκεται το αφος(απο πυργο και αλλα αφη).
Επισης θα σου πω οτι τα φωτα δεν ειναι τοσο ζωτικης σημασιας για τον πιλοτο, αφου η αεροσυνοδος τα κλεινει!
Εξου και το περιφημο "Cabin lights off" που λεει στο intercom.
Για να το επιβεβαιωσουν οι πιλοτοι.Ειναι στανταρντ διαδικασια αυτη.
Κουφαθηκες με την αεροσυνοδο ε?
Δεν καταλαβαινω γιατι ομως δεν το πιστευεις το γενικο γεγονος και εισαι τοσο δυσκολοπιστος. Μου εχει φυγει η πιστη να σου εξηγησω βασικα πραγματα για τον κινητηρα και δεν με πιστευεις.Ο raptor επιβεβαιωνει το γεγονος.
Γνωριζεις οτι ενα πολιτικο πεταει και με εναν κινητηρα ετσι?
Ας τα πιασουμε ομως καθαρα και ας κοιταξουμε τα συμπερασματα της συζητησης.
Συνοπτικα λεω οτι
1)Αποκλειεται να εχει IDLE τους 2 και μετα να ανεβασει στοιχεια λογω compressor stall.
2)Aρα οι κινητηρες ειναι σβηστοι μεχρι τοτε.
Αρα αυτο που ακουμε εγω με τον raptor ειναι σιγουρη επαννεκινηση και οχι ανεβασμα στοιχειων.
Κατι που ξεχασα, οταν παιρνει μπροστα ο στροβιλος μολις πιασει IDLE εκτοξευει κατι μαυρα καυσαερια που θελει προσοχη για να τα δεις.
Δεν ξερω ποσοι απο εδω μεσα το εχουν δει αυτο, παντως εγω το ειδα και στον αερα.