Greeklish vs Ελληνικά
Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση
Greeklish vs Ελληνικά
Εξομολόγηση: Όταν έιδα ότι δεν μπορούμε πια να γράφουμε greeklish τα πήρα λίγο, αλλά συνιδητοποιώ ότι το forum αυτό είναι το μόνο μέρος που γράφω Ελληνικά για οποιονδήποτε λόγο τους τελευταίους μήνες.. Με ενοχλεί λίγο που κάθε τόσο αλλάζω keyboard για κάποιον αγγλικό όρο αλλά ΟΚ...
Το e-haf forum βελτιώνει την ικανότητα μου να γράφω Ελληνικά στο PC..
THANKS!!
Αλλά, για να διευρύνω λίγο το θέμα..:
Γενικά είμαι κάτά της χρήσης ελληνικών σε aerospace θέματα γιατί μας αποξενώνει και στο κάτω κάτω δεν εφέυραμε εμείς την ορολογία, ούτε έχουμε καμιά σοβαρή αγορά. Έγραψα διπλωματική στα Ελληνικά επί του θέματος και το θεωρώ απαράδεκτο ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν δέχονται αγγλικές διπλωματικές...
Feedback για το θέμα ευπρόσδεκτο από όλους..
THANKS!!
Αλλά, για να διευρύνω λίγο το θέμα..:
Γενικά είμαι κάτά της χρήσης ελληνικών σε aerospace θέματα γιατί μας αποξενώνει και στο κάτω κάτω δεν εφέυραμε εμείς την ορολογία, ούτε έχουμε καμιά σοβαρή αγορά. Έγραψα διπλωματική στα Ελληνικά επί του θέματος και το θεωρώ απαράδεκτο ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν δέχονται αγγλικές διπλωματικές...
Feedback για το θέμα ευπρόσδεκτο από όλους..
Dimi, I love flying bars ... why am building TVs??
-
anka
- 320 ΠΜ Ίκαρος/ 320FW Pilot

Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου Dimi. Δεν λέω να χρησιμοποιούμε π.χ. αντί της λέξης SLAR το ελληνικό Πλευρικής Κάλυψης Αερομεταφερόμενο Ραντάρ (που να χρησιμοποιούσαμε και το Αποστασιομέτρηση και Ανίχνευση με Ραδιοσυχνότητες - RADAR)Γενικά είμαι κάτά της χρήσης ελληνικών σε aerospace θέματα γιατί μας αποξενώνει και στο κάτω κάτω δεν εφέυραμε εμείς την ορολογία, ούτε έχουμε καμιά σοβαρή αγορά. Έγραψα διπλωματική στα Ελληνικά επί του θέματος και το θεωρώ απαράδεκτο ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν δέχονται αγγλικές διπλωματικές...
Σχετικά με το θέμα της χρήσης της γλώσσας μας στις διπλωματικές που υποβάλλουμε στα πολυτεχνεία της πατρίδας μας (στα πανεπιστήμια οι φοιτητές υποβάλλουν πτυχιακές). Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Έστω ότι είμαστε φοιτητές ιατρικής ή των οικονομικών επί πτυχίω σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τόσο η ιατρική όσο και τα οικονομικά είναι επιστημονικοί κλάδοι που η χρησιμοποιούμενη ορολογία είναι καθαρά ελληνική. Δεν νομίζω ότι κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα δεχόταν την πτυχιακή από έναν Έλληνα φοιτητή ιατρικής / οικονομικών στα ελληνικά, μόνο και μόνο επειδή η ορολογία των επιστημών αυτών προέρχεται από τα ελληνικά.
Τελικά δεν είναι δυνατόν σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο οι όποιες εργασίες παραδίδονται από τους φοιτητές να είναι γραμμένες σε άλλη γλώσσα πέραν της επίσημης γλώσσας του κράτους
ΥΓ. Φαντάζομαι ότι είναι γνωστό πως ο πρώην Πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας σε δύο ομιλίες του σχετικά με τα οικονομικά ενώπιον πολλών ξένων οικονομολόγων, πολιτικών, δημοσιογράφων, μιλούσε στα Αγγλικά μεν, αλλά κατά βάση ακόμα και ένας Έλληνας που δεν γνώριζε αγγλικά μπορούσε πολύ άνετα να τον καταλάβει. Περισσότερα σχετικά με αυτό στο ακόλουθο link http://abnet.agrino.org/htmls/E/E015.html
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος anka την 11 Μαρ 2007, 16:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
FLY LOW - HIT HARD
Οσον αφορα στα Greeklish, θα συμφωνησω πως ειναι σαφως καλυτερο και ομορφοτερο να γραφουμε με Ελληνικους χαρακτηρες. Ειναι σιγουρα πιο ευαναγνωστο το κειμενο και χαλαλι τα alt-shift που χρειαζονται....
Τωρα για τα Αγγλικα στα Ελληνικα πανεπιστημια, θα συμφωνησω με τον anka, δε νομιζω οτι χρειαζεται να το φτασουμε στο σημειο του να πουμε οτι δεχομαστε ολοκληρες τις πτυχιακες/διπλωματικες στα Αγγλικα! Σιγουρα ομως θα πρεπει να ειναι αποδεκτη η παραθεση ορολογιας στα Αγγλικα μεσα σε προτασεις στα Ελληνικα. Ειδικα στους υπολογιστες, εμενα προσωπικα δε μ' αρεσει η λογικη του "τα μεταφραζω ολα", κι ας μπορουν να βρεθουν λεξεις αντιστοιχες. Για καποιον που μεγαλωσε με Αγγλικα menu (οχι, δε θα γραψω επιλολογια....) και ορολογια οπως εγω, αυτα φαινονται ολιγον τι...ατυχη!
Και στο κατω κατω, να μην μας πιανει και υστερια με τη γλωσσα! Δεν γυρισε ποτε κανενας αγγλοφωνος να πει ν' αλλαξουν πισω πισω το 'cardiology' σε 'heartology', επειδη η καρδια λεγεται heart στα Αγγλικα!
Τωρα για τα Αγγλικα στα Ελληνικα πανεπιστημια, θα συμφωνησω με τον anka, δε νομιζω οτι χρειαζεται να το φτασουμε στο σημειο του να πουμε οτι δεχομαστε ολοκληρες τις πτυχιακες/διπλωματικες στα Αγγλικα! Σιγουρα ομως θα πρεπει να ειναι αποδεκτη η παραθεση ορολογιας στα Αγγλικα μεσα σε προτασεις στα Ελληνικα. Ειδικα στους υπολογιστες, εμενα προσωπικα δε μ' αρεσει η λογικη του "τα μεταφραζω ολα", κι ας μπορουν να βρεθουν λεξεις αντιστοιχες. Για καποιον που μεγαλωσε με Αγγλικα menu (οχι, δε θα γραψω επιλολογια....) και ορολογια οπως εγω, αυτα φαινονται ολιγον τι...ατυχη!
Και στο κατω κατω, να μην μας πιανει και υστερια με τη γλωσσα! Δεν γυρισε ποτε κανενας αγγλοφωνος να πει ν' αλλαξουν πισω πισω το 'cardiology' σε 'heartology', επειδη η καρδια λεγεται heart στα Αγγλικα!
Re: Greeklish vs Ελληνικά
Επειδή όταν κάποιος ζητάει κάτι, πρώτος και καλύτερος πρέπει να δώσει αυτός το καλό παράδειγμα.yak167 έγραψε:Εξομολόγηση: Όταν έιδα ότι δεν μπορούμε πια να γράφουμε greeklish τα πήρα λίγο, αλλά συνιδητοποιώ ότι το forum αυτό είναι το μόνο μέρος που γράφω Ελληνικά για οποιονδήποτε λόγο τους τελευταίους μήνες.. Με ενοχλεί λίγο που κάθε τόσο αλλάζω keyboard για κάποιον αγγλικό όρο αλλά ΟΚ...
THANKS!!
Όταν ξεκίνησε η e-HAF δεν υπήρχε καμία δέσμευση για αυτό το πράγμα και στην πορεία είδα ότι φαίνεται πολύ άσχημο. Και θυμίζω ότι και εγώ βολευόμουν αρκετά τα greeklish πολύ περισσότερο απο κάποιους άλλους γιατί σαν Admin πρέπει να απαντάω και σε πολλά PMs. Όταν όμως είπα στον εαυτό μου greeklish ΤΕΛΟΣ, το έπραξα εκτός της e-HAF και σε άλλα forums που ήμουν γραμμένος. Έγραφα όμως σκέτα Ελληνικά χωρίς τονισμούς.
Νομίζω σήμερα πως ο ποιό βασικός λόγος για κάποιον να χρησιμοποιεί greeklish είναι η έλλειψη ορθογραφίας, κάτι το οποίο επίσης χτυπά άσχημα απο αυτούς που διαβάζουν κείμενο γεμάτο μαργαριτάρια.....
Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία να αποσύρουμε την καλή μας Γλώσσα, όταν τρίτοι επιβουλεύονται πνευματικά στοιχεία της Ελλάδας απο την Αρχαιότητα έως και σήμερα (Βλέπε ονομασία Μακεδονία κλπ κλπ).
Έτσι όταν μπήκε το 2007 έλαβα την μεγάλη απόφαση για την ομάδα μας να τελειώσουν οριστικά τα Greeklish και είμαι ΚΑΘΕΤΟΣ μέχρι αηδίας σε αυτό.
Όποιος μπορεί να βάζει και τόνους ας το κάνει, όποιος δεν γνωρίζει καλή ορθογραφία, ας προσπαθήσει.....και τονίζω και πάλι 1ος και καλύτερος προσπάθησα να αλλάξω εγώ και το καταφέρνω μιά χαρά, άσχετα αν τα δάχτυλα μου μπουρδουκλώνονται στο Alt-Shift.......
Τέλος ήθελα να πω πως χρήση Ελληνικών με Αγγλικά επιτρέπεται αρκεί να βγαίνει σωστό νόημα και οχι να γράφουμε τα μισά Ελληνικά και τα μισά Αγγλικά σε κείμενο που δεν φαίνεται να ταιριάζει.
Δηλαδή Ελληνικά με Αγγλικές ορολογίες είναι σαφώς επιθυμητό. Γιατί αν αλλάζεις ορολογίες στα Ελληνικά μετά το σκέφτεσε αν ο άλλος το κατάλαβε......
Αυτά είχα να πώ, για τα πανεπιστήμια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη
e-HAF Admin
-
Kovamaniac
- Επικοινωνία:
Καποιοι αγγλικοι οροι αν μεταφραστουν πληρως στα ελληνικα γινονται αστειοι,γιατι αλλιως χρησιμοποιουμε εμεις καποιες λεξεις και αλλιως εξω.
Δειτε το στα βιβλια(τεχνικα κυριως) που αποτελουν απολυτη μεταφραση των αγγλικων:Δραμα.
Θυμαμαι στις Πανελληνιες,μου ελεγε η φιλολογος να γραφω τις αγγλικες λεξεις με ελληνικα και να βαζω την αγγλικη σε παρενθεση, πχ κοντρολλερ(controller).
Τελος,οσον αφορα τις διπλωματικες ειμαι υπερ της χρησης αγγλικης για τον εξης απλο λογο:πολλες φορες θα σου ζητηθει να στειλεις τη διπλωματικη σου στο εξωτερικο,προφανως μαζι με το βιογραφικο σου.Επομενως την εχεις ετοιμη και δεν την ξαναγραφεις.Το να την αξιολογησει ο καθηγητης ειναι πολυ ευκολο.Επισης,οταν καποιος θα ειναι σε θεση να αξιολογει το περιεχομενο της διπλωματικης,σιγουρα θα μπορει καλυτερα την αγγλικη.Επιπλεον και πιο σημαντικο, η βιβλιογραφια που χρησιμοποιεις ειναι κατα 90% στα αγγλικα.Πολλες φορες μια ανεπιτυχης μεταφραση μπορει να αλλοιωσει και το αποτελεσμα.Κακα τα ψεμματα ζουμε στην εποχη της Παγκοσμιοποιησης και πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να αντιμετωπισουμε ολες τις προκλησεις.Κι αυτο μια προκληση ειναι.
Δειτε το στα βιβλια(τεχνικα κυριως) που αποτελουν απολυτη μεταφραση των αγγλικων:Δραμα.
Θυμαμαι στις Πανελληνιες,μου ελεγε η φιλολογος να γραφω τις αγγλικες λεξεις με ελληνικα και να βαζω την αγγλικη σε παρενθεση, πχ κοντρολλερ(controller).
Τελος,οσον αφορα τις διπλωματικες ειμαι υπερ της χρησης αγγλικης για τον εξης απλο λογο:πολλες φορες θα σου ζητηθει να στειλεις τη διπλωματικη σου στο εξωτερικο,προφανως μαζι με το βιογραφικο σου.Επομενως την εχεις ετοιμη και δεν την ξαναγραφεις.Το να την αξιολογησει ο καθηγητης ειναι πολυ ευκολο.Επισης,οταν καποιος θα ειναι σε θεση να αξιολογει το περιεχομενο της διπλωματικης,σιγουρα θα μπορει καλυτερα την αγγλικη.Επιπλεον και πιο σημαντικο, η βιβλιογραφια που χρησιμοποιεις ειναι κατα 90% στα αγγλικα.Πολλες φορες μια ανεπιτυχης μεταφραση μπορει να αλλοιωσει και το αποτελεσμα.Κακα τα ψεμματα ζουμε στην εποχη της Παγκοσμιοποιησης και πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να αντιμετωπισουμε ολες τις προκλησεις.Κι αυτο μια προκληση ειναι.

Ειρωνεύτηκες τη γκαρσόνα??? Την έβαψες.........
Όσον αφορά στα greeklish, χαίρομαι πολύ που οι κανόνες του forum τα απαγορεύουν. Αφ' ενός είναι δυσανάγνωστα και ακαλαίσθητα (καλά, ίσως οι σημερινοί έφηβοι να τα διαβάζουν πιο εύκολα από τα ελληνικά). Εγώ απλά παρακάμπτω post σε greeklish, όπου τα συναντώ.
Κυρίως όμως η χρήση τους οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση της ελληνικής γλώσσας. Αν το πρόβλημα είναι η ορθογραφία, υπάρχουν και plug-in ορθογράφοι για το Firefox. Αλλά αν υπάρχει κάτι που μας προσδιορίζει σαν Έλληνες, είναι ο πολιτισμός μας (και μέρος αυτού είναι η ελληνική γλώσσα). Και μην μου πει κανείς ότι είναι η θρησκεία, γιατί τότε τι μας ξεχωρίζει από τους Σέρβους; Ή κάποιος άθεος δεν μπορεί να είναι Έλληνας; Ούτε είναι ο χώρος που ζούμε, γιατί τότε οι λαθρομετανάστες είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες της διασποράς!
Μου κάνει εντύπωση πόσοι γράφουν με πάθος για τα εθνικά θέματα, έχοντας όμως ήδη απεμπολήσει την ελληνική γλώσσα. Και για αυτούς που μιλάνε για αρχαία Ελλάδα και μεγαλεία, το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ήταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός της. Αν χάσουμε την επαφή με αυτά δεν αξίζουμε να λεγόμαστε απόγονοί τους.
(Πω, πω, σαν παππούς ακούγομαι...!
)
Όσο για την χρήση αγγλικής (η γενικά ξενόγλωσσης, π.χ. Λατινικής) ορολογίας, σίγουρα συμφωνώ, και βρίσκω γελοίες μεταφορές / μεταφράσεις του τύπου "φαξ" ή "ραβδοκρυπτοσφαίριση"!!
Νικόλας
Κυρίως όμως η χρήση τους οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση της ελληνικής γλώσσας. Αν το πρόβλημα είναι η ορθογραφία, υπάρχουν και plug-in ορθογράφοι για το Firefox. Αλλά αν υπάρχει κάτι που μας προσδιορίζει σαν Έλληνες, είναι ο πολιτισμός μας (και μέρος αυτού είναι η ελληνική γλώσσα). Και μην μου πει κανείς ότι είναι η θρησκεία, γιατί τότε τι μας ξεχωρίζει από τους Σέρβους; Ή κάποιος άθεος δεν μπορεί να είναι Έλληνας; Ούτε είναι ο χώρος που ζούμε, γιατί τότε οι λαθρομετανάστες είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες της διασποράς!
Μου κάνει εντύπωση πόσοι γράφουν με πάθος για τα εθνικά θέματα, έχοντας όμως ήδη απεμπολήσει την ελληνική γλώσσα. Και για αυτούς που μιλάνε για αρχαία Ελλάδα και μεγαλεία, το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ήταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός της. Αν χάσουμε την επαφή με αυτά δεν αξίζουμε να λεγόμαστε απόγονοί τους.
(Πω, πω, σαν παππούς ακούγομαι...!
Όσο για την χρήση αγγλικής (η γενικά ξενόγλωσσης, π.χ. Λατινικής) ορολογίας, σίγουρα συμφωνώ, και βρίσκω γελοίες μεταφορές / μεταφράσεις του τύπου "φαξ" ή "ραβδοκρυπτοσφαίριση"!!
Νικόλας
Πράγματι τα νέα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τα Αγγλικά παρά τα Ελληνικά καθώς επίσης γράφουν και ομιλούν(!
) greeklish. Αν καταντήσουμε να ξεχάσουμε και τη γλώσσα μας, μαύρο φίδι που μας έφαγε.
Πάντως δεν θα έριχνα το φταίξιμο στους νέους, αλλά και στους σαχλαμαράκηδες που τρώμε στη μάπα κάθε μέρα από την τηλεόραση. Όταν ο μεγαλοδημοσιογράφος Α (που θεωρείται και σοβαρός) λέει "πήγε με την οικογένειά του για το weekend", μετά βγαίνει ο δημοσιογραφίσκος Β για το ρεπορτάζ και δεν ξέρει να μιλήσει και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πέφτει η λεζάντα με το ορθογραφικό λάθος, τότε τι Ελληνικά περιμένεις να μιλήσει η νεολαία;
Όχι πως εγώ είμαι ο Μπαμπινιώτης, αλλά ακόμα και άτομα της ηλικίας μου (30 και άνω) κάνουν τρελά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη στα forum. Υπάρχουν plugin για τον Firefox ή μπορεί κάποιος πριν δημοσιεύσει να κάνει μια επικόλληση στο word για έναν γρήγορο ορθογραφικό έλεγχο. Προσοχή όμως γιατί ακόμη και τα εργαλεία ορθογραφικού ελέγχου δεν είναι τέλεια.
Χίλιες φορές πάντως να διαβάζω ελληνικό κείμενο κι ας έχει μερικά ορθογραφικά, παρά greeklish. Προσωπικά ποτέ δεν έγραψα greeklish (απ' ότι θυμάμαι τουλάχιστον ) σε forum και τις δημοσιεύσεις με λατινικούς χαρακτήρες δεν τις διαβάζω (χρονοβόρο και κουραστικό).
Όσο για τους τόνους, μη μιλάτε καθόλου! Μια χαρά είμαστε... έχει δοκιμάσει κανείς να γράψει πολυτονικό; Εκεί να δείτε τρελούς συνδυασμούς πλήκτρων!
Οι Αγγλικοί όροι με Ελληνικούς χαρακτήρες δεν με ενοχλούν καθόλου για να μην πω πως τους προτιμώ. Οι ξένοι δηλαδή τους Ελληνικούς όρους τους γράφουν στα Ελληνικά; Μας έχουν βγάλει το μάτι με τα Αϊφιτζινάια και τα Σπαϊρέιντον. Χρησιμοποιώ όμως Αγγλικά για να μην με κράξετε.
Τέλος για την περαιτέρω βελτίωση του forum θα ήθελα να προτείνω να επιτρέπονται επισημάνσεις ορθογραφικών από άλλους χρήστες, οι οποίες όμως θα διαγράφονται όταν γίνει η διόρθωση του λάθους.
Δηλαδή αν κάνω εγώ κάποιο λάθος και το δει κάποιος, μπορεί να το αναφέρει σε μια δημοσίευσή του. Όταν το λάθος διορθωθεί από εμένα ή κάποιον συντονιστή τότε θα διαγραφεί και το σχόλιο της επισήμανσης.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή!
Πάντως δεν θα έριχνα το φταίξιμο στους νέους, αλλά και στους σαχλαμαράκηδες που τρώμε στη μάπα κάθε μέρα από την τηλεόραση. Όταν ο μεγαλοδημοσιογράφος Α (που θεωρείται και σοβαρός) λέει "πήγε με την οικογένειά του για το weekend", μετά βγαίνει ο δημοσιογραφίσκος Β για το ρεπορτάζ και δεν ξέρει να μιλήσει και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πέφτει η λεζάντα με το ορθογραφικό λάθος, τότε τι Ελληνικά περιμένεις να μιλήσει η νεολαία;
Όχι πως εγώ είμαι ο Μπαμπινιώτης, αλλά ακόμα και άτομα της ηλικίας μου (30 και άνω) κάνουν τρελά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη στα forum. Υπάρχουν plugin για τον Firefox ή μπορεί κάποιος πριν δημοσιεύσει να κάνει μια επικόλληση στο word για έναν γρήγορο ορθογραφικό έλεγχο. Προσοχή όμως γιατί ακόμη και τα εργαλεία ορθογραφικού ελέγχου δεν είναι τέλεια.
Χίλιες φορές πάντως να διαβάζω ελληνικό κείμενο κι ας έχει μερικά ορθογραφικά, παρά greeklish. Προσωπικά ποτέ δεν έγραψα greeklish (απ' ότι θυμάμαι τουλάχιστον ) σε forum και τις δημοσιεύσεις με λατινικούς χαρακτήρες δεν τις διαβάζω (χρονοβόρο και κουραστικό).
Όσο για τους τόνους, μη μιλάτε καθόλου! Μια χαρά είμαστε... έχει δοκιμάσει κανείς να γράψει πολυτονικό; Εκεί να δείτε τρελούς συνδυασμούς πλήκτρων!
Οι Αγγλικοί όροι με Ελληνικούς χαρακτήρες δεν με ενοχλούν καθόλου για να μην πω πως τους προτιμώ. Οι ξένοι δηλαδή τους Ελληνικούς όρους τους γράφουν στα Ελληνικά; Μας έχουν βγάλει το μάτι με τα Αϊφιτζινάια και τα Σπαϊρέιντον. Χρησιμοποιώ όμως Αγγλικά για να μην με κράξετε.
Τέλος για την περαιτέρω βελτίωση του forum θα ήθελα να προτείνω να επιτρέπονται επισημάνσεις ορθογραφικών από άλλους χρήστες, οι οποίες όμως θα διαγράφονται όταν γίνει η διόρθωση του λάθους.
Δηλαδή αν κάνω εγώ κάποιο λάθος και το δει κάποιος, μπορεί να το αναφέρει σε μια δημοσίευσή του. Όταν το λάθος διορθωθεί από εμένα ή κάποιον συντονιστή τότε θα διαγραφεί και το σχόλιο της επισήμανσης.
Αυτό μπορεί να γίνει και με pm για να μην φέρεις τον άλλο σε δύσκολη θέση. Όσο για τους δημοσιογράφους, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έμαθα όμως πρόσφατα τις συνθήκες εργασίας τους και τελευταία δείχνω μια (μικρή) επιείκεια. Πέρα από τα μεγάλα ονόματα, αυτοί που κάνουν ρεπορτάζ στο δρόμο πληρώνονται με το ρεπορτάζ, χωρίς μισθό! Άρα ποιος θα κάτσει να κάνει αυτήν τη δουλειά; Σίγουρα όχι το PhD...Pacman έγραψε: Τέλος για την περαιτέρω βελτίωση του forum θα ήθελα να προτείνω να επιτρέπονται επισημάνσεις ορθογραφικών από άλλους χρήστες, οι οποίες όμως θα διαγράφονται όταν γίνει η διόρθωση του λάθους.
Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, σίγουρα. Δεν βλάπτει όμως να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο και να "γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι" ή έστω να προσπαθούμε.
Νικόλας
Pacman εγραψε
Ολες οι θεσεις κατα τον greklish με καλυπτουν πληρως και ειμαι υπερμαχος της προσπαθειας αλλα καλυτερα να μην ανοιξει κυκλος στην λεω για τον τονο μου τη λες για το κομα στην ξαναλεω για κατι αλλο κτλ γιατι ειναι ασχημο.Μην ξεχνας οτι πολλοι εδω δεν ειναι και πολυ φιλοι με το πληκτρολογιο.Στην τελικη καποιος ισως να μην ξερει καλη ορθογραφια.Τι δουλεια εχει ο καθενας (πλην admin)να ασχολειτε με τα ποστ τον αλλων εφοσον δεν ειναι greeklish.Αυτο ειναι ουτε γατα ουτε ζημια φιλε μου

Ολες οι θεσεις κατα τον greklish με καλυπτουν πληρως και ειμαι υπερμαχος της προσπαθειας αλλα καλυτερα να μην ανοιξει κυκλος στην λεω για τον τονο μου τη λες για το κομα στην ξαναλεω για κατι αλλο κτλ γιατι ειναι ασχημο.Μην ξεχνας οτι πολλοι εδω δεν ειναι και πολυ φιλοι με το πληκτρολογιο.Στην τελικη καποιος ισως να μην ξερει καλη ορθογραφια.Τι δουλεια εχει ο καθενας (πλην admin)να ασχολειτε με τα ποστ τον αλλων εφοσον δεν ειναι greeklish.Αυτο ειναι ουτε γατα ουτε ζημια φιλε μου
Αν κάποιος κάνει διόρθωση δεν σημαίνει πως σου τη λέει! Πρέπει να ρίξουν λίγο τον εγωισμό τους μερικοί. Αφού και το post της διόρθωσης θα διαγράφεται, θα μένει μόνο το αρχικό χωρίς λάθη. Πόσοι θα προλάβουν να διαβάσουν την παρατήρηση; Το λάθος που μένει όμως το διαβάζουν όλοι.
Βέβαια πράγματι μερικοί μπορεί να αρχίσουν τα "επ! σου ξέφυγε ένα κόμμα" κτλ, ή να έχουμε διαμάχες του τύπου Μικρούτσικου - Μαστωράκη με παραπομπές σε λεξικά και βιβλία γραμματικής. Αλλά δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις.
Μάλλον το προσωπικό μήνυμα είναι η καλύτερη λύση, αλλά κι εκεί ίσως να υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Τώρα παρατήρησα και κάτι σχόλια περί αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τα σχετικά. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την δήλωση πως οι Έλληνες ήταν γνωστοί για τον πολιτισμό τους. Αν θέλεις να πεις κάτι άλλο και να λάβεις απάντηση θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος και...όποιον πάρει ο Χάρος!
Βέβαια πράγματι μερικοί μπορεί να αρχίσουν τα "επ! σου ξέφυγε ένα κόμμα" κτλ, ή να έχουμε διαμάχες του τύπου Μικρούτσικου - Μαστωράκη με παραπομπές σε λεξικά και βιβλία γραμματικής. Αλλά δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις.
Μάλλον το προσωπικό μήνυμα είναι η καλύτερη λύση, αλλά κι εκεί ίσως να υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Τώρα παρατήρησα και κάτι σχόλια περί αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τα σχετικά. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την δήλωση πως οι Έλληνες ήταν γνωστοί για τον πολιτισμό τους. Αν θέλεις να πεις κάτι άλλο και να λάβεις απάντηση θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος και...όποιον πάρει ο Χάρος!
Δεν θέλω να πω κάτι άλλο από αυτό που είπα. Ότι δηλαδή η ελληνική γλώσσα είναι μέρος του πολιτισμού μας, ορίζει την εθνική μας ταυτότητα και μας συνδέει με το παρελθόν μας. Μέσα από την εξέλιξή της, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ακόμα αρχαία ελληνικά. Γι αυτό δεν πρέπει να την καταργούμε έτσι εύκολα με δικαιολογίες του τύπου "που να βάζεις τόνους τώρα...", "δεν έχω ελληνική γραμματοσειρά" κλπ.Pacman έγραψε: Τώρα παρατήρησα και κάτι σχόλια περί αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τα σχετικά. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την δήλωση πως οι Έλληνες ήταν γνωστοί για τον πολιτισμό τους. Αν θέλεις να πεις κάτι άλλο και να λάβεις απάντηση θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος και...όποιον πάρει ο Χάρος!
Νικόλας
Μαζι με το λαθος που μενει και το βλεπουν ολοι βλεπεις και το ονομα αυτου που το κανει.
Δε χρειαζετε να ενοχλει κανεις τους αλλους ειτε με πμ ειτε δημοσια.
Αφου τα greeklish σταματησαν τι ψαχνετε να βρειτε.
Μη ξεχναμε οτι εδω ειμαστε για να κανουμε αλλα πραγματα.
Το forum φιλολογιας και ορθογραφιας ειναι σε αλλη σελιδα.
Δε χρειαζετε να ενοχλει κανεις τους αλλους ειτε με πμ ειτε δημοσια.
Αφου τα greeklish σταματησαν τι ψαχνετε να βρειτε.
Μη ξεχναμε οτι εδω ειμαστε για να κανουμε αλλα πραγματα.
Το forum φιλολογιας και ορθογραφιας ειναι σε αλλη σελιδα.
Σωστά Ελληνικά γράφονται μόνο στα forum φιλολογικής θεματολογίας δηλαδή; ΟΚ
Τέλος πάντων, για το θέμα της ορθογραφίας η πιο απλή λύση είναι ο ορθογραφικός έλεγχος πριν τη δημοσίευση.
Μια δεύτερη λύση είναι αυτή που πρότεινα, που μας επιβαρύνει όμως όλους.
Μια τρίτη λύση είναι να διορθώνουν τα λάθη που εντοπίζουν οι συντονιστές, χωρίς πολλά πάρε δώσε. Αυτό όμως επιβαρύνει τους τελευταίους κι εφόσον εγώ δεν θα μπορούσα να αναλάβω κάτι τέτοιο λόγω έλλειψης χρόνου (στην τελική εμένα φαίνεται να καίει το θέμα) δεν το πρότεινα.
Πάντως πράγματι χωρίς τα greeklish είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, όπως έχει χιλιοειπωθεί.
Τέλος πάντων, για το θέμα της ορθογραφίας η πιο απλή λύση είναι ο ορθογραφικός έλεγχος πριν τη δημοσίευση.
Μια δεύτερη λύση είναι αυτή που πρότεινα, που μας επιβαρύνει όμως όλους.
Μια τρίτη λύση είναι να διορθώνουν τα λάθη που εντοπίζουν οι συντονιστές, χωρίς πολλά πάρε δώσε. Αυτό όμως επιβαρύνει τους τελευταίους κι εφόσον εγώ δεν θα μπορούσα να αναλάβω κάτι τέτοιο λόγω έλλειψης χρόνου (στην τελική εμένα φαίνεται να καίει το θέμα) δεν το πρότεινα.
Πάντως πράγματι χωρίς τα greeklish είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, όπως έχει χιλιοειπωθεί.
Ελληνικά ΝΑΙ και καλά κάνει ο Τίμος και φωνάζει.
Όχι στις επισημάνσεις λαθών από τα μέλη.Τα μέλη δεν είναι για να επισημαίνουν / διορθώνουν ορθογραφικά λάθη μελών.
Πέρα από αυτό να το παίξω εγώ διορθωτής ορθογραφίας άλλου μέλους;Εμένα αυτό δε μου αρέσει γιατί & εγώ κάνω ορθογραφικά σφάλματα.
Όυτε εγώ είμαι καλός με την ελληνική γλώσσα και ούτε τη γνωρίζω καλά.
Θα το παίξω δήθεν γνωρίζω ποιό πολλά στο άλλο μέλος διορθώνοντάς τον επειδή τυχαίνει να ξέρω αυτή τη λέξη σωστά αλλά παράλληλα να έχω γράψει άλλες δέκα λέξεις λάθος;;; Ε όχι !!!
Και θα αρχίσουμε να γράφουμε δημοσιεύσεις διορθώσεων ; Και μετά να διαγράφονται οι δημοσιεύσεις με λάθη ; Μετά να μένει η αρχική δημοσίευση χωρίς τα λάθη ;
Ξαναδιαβάστε τι γράφει ο Τίμος στην αρχή και το ζόρι που τραβάει.
Ομοίως και οι άλλοι διαχειριστές.Επιπλέον είναι και εργαζόμενοι έτσι ; Όπως και τα μέλη φυσικά.
Ε καλά τώρα , μου θυμίζει μια αποστολή που μας ζητάγανε κάποιοι , πέρα από τον ΑΝΣΚ-->Oca Strike , να κάνουμε και Sead Strike και Sweep και και και ........τούμπες όλη η 4άδα
Forum ορθογραφίας δεν είμαστε αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα σφάζουμε ;;
Καλύτερα είναι αν δεν ξέρουμε ή αν δεν είμαστε σίγουροι για την ορθογραφία λέξης/εων να έχουμε ένα λεξικό δίπλα μας και να το συμβουλευόμαστε. Τόσο δύσκολο είναι ποιά;
Όυτε δημοσιεύσεις διορθώσεων /παρατηρήσεων , ούτε διαγραφές δημοσιεύσεων , ΟΥΤΕ τυχόν παρεξηγήσεις.
Άπλα πράγματα.
Αφήστε τα add-ons (επιπρόσθετα) και άλλα παρόμοια εργαλεία ευκολίας (τεμπελιάς) να υπάρχουν.
Αυτά μόνο κακό κάνουν όπως οι αριθμομηχανές πράξεων που από τη χρήση τους δεν μαθαίνεις να κάνεις πράξεις στο χαρτί.
Ξύλα απελέκητα θα παραμένουμε όσο τα χρησιμοποιούμε.
Όχι στις επισημάνσεις λαθών από τα μέλη.Τα μέλη δεν είναι για να επισημαίνουν / διορθώνουν ορθογραφικά λάθη μελών.
Πέρα από αυτό να το παίξω εγώ διορθωτής ορθογραφίας άλλου μέλους;Εμένα αυτό δε μου αρέσει γιατί & εγώ κάνω ορθογραφικά σφάλματα.
Όυτε εγώ είμαι καλός με την ελληνική γλώσσα και ούτε τη γνωρίζω καλά.
Θα το παίξω δήθεν γνωρίζω ποιό πολλά στο άλλο μέλος διορθώνοντάς τον επειδή τυχαίνει να ξέρω αυτή τη λέξη σωστά αλλά παράλληλα να έχω γράψει άλλες δέκα λέξεις λάθος;;; Ε όχι !!!
Και θα αρχίσουμε να γράφουμε δημοσιεύσεις διορθώσεων ; Και μετά να διαγράφονται οι δημοσιεύσεις με λάθη ; Μετά να μένει η αρχική δημοσίευση χωρίς τα λάθη ;
Ξαναδιαβάστε τι γράφει ο Τίμος στην αρχή και το ζόρι που τραβάει.
Ομοίως και οι άλλοι διαχειριστές.Επιπλέον είναι και εργαζόμενοι έτσι ; Όπως και τα μέλη φυσικά.
Ε καλά τώρα , μου θυμίζει μια αποστολή που μας ζητάγανε κάποιοι , πέρα από τον ΑΝΣΚ-->Oca Strike , να κάνουμε και Sead Strike και Sweep και και και ........τούμπες όλη η 4άδα
Forum ορθογραφίας δεν είμαστε αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα σφάζουμε ;;
Καλύτερα είναι αν δεν ξέρουμε ή αν δεν είμαστε σίγουροι για την ορθογραφία λέξης/εων να έχουμε ένα λεξικό δίπλα μας και να το συμβουλευόμαστε. Τόσο δύσκολο είναι ποιά;
Όυτε δημοσιεύσεις διορθώσεων /παρατηρήσεων , ούτε διαγραφές δημοσιεύσεων , ΟΥΤΕ τυχόν παρεξηγήσεις.
Άπλα πράγματα.
Αφήστε τα add-ons (επιπρόσθετα) και άλλα παρόμοια εργαλεία ευκολίας (τεμπελιάς) να υπάρχουν.
Αυτά μόνο κακό κάνουν όπως οι αριθμομηχανές πράξεων που από τη χρήση τους δεν μαθαίνεις να κάνεις πράξεις στο χαρτί.
Ξύλα απελέκητα θα παραμένουμε όσο τα χρησιμοποιούμε.