Anzac έγραψε:! Μεταξύ αστείου και σοβαρού, Μύρωνα έχεις υπόψιν καμιά αντίστοιχη περίπτωση εν Ελλάδι ?
Γενικά σε αυτό το υπο διάλυση κράτος έχουμε χάσει το τόπι όλοι μας. Εδώ οι μαύροι πουλάνε CD έξω απο την Βουλή, τους χρήστες του Internet θα κυνηγήσουν? Για τα γέλια.....
αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα δεν ξέρω.
Μέχρι στιγμής από ότι έχω ακούσει, κυνηγάνε (η εκάστοτε ελληνική αντιπροσωπεία) μόνο αυτούς που χρησιμοποιούν "μάυρο" λογισμικό για επαγγελματικούς σκοπούς (π.χ. εταιρεία που χρησιμοποιεί το MS Office ή το AutoCAD χωρίς να το έχει αγοράσει).
Μια εποχή είχαν πιάσει αρκετούς, αλλά οι περισσότεροι "συμβιβάστηκαν" εξωδικάστικά, πληρώνοντας για τις άδειες χρήσης. (υπήρχαν και ορισμένα παρατράγουδα, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις που το ίδιο λογισμικό προσφερόταν δωρεάν στο εξωτερικό (ως παλιότερη έκδοση), αλλα η εδώ αντιπροσωπεία ζήταγε να πληρώσεις για την άδεια χρήσης σαν να το είχες αγοράσει από αυτήν, αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση παραπέρα από όσο γνωρίζω, γιατί καμία εταιρεία δεν το ρισκάρισε να βρεθεί μέχρι να βγει η απόφαση χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα)
Για απλούς χρήστες (home users) τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, εν μέρει λόγω του διαφορετικού νομικού πλαισίου (στην Αμερική, συγγνώμη για την έκφραση, οι νόμοι και τα δικαστήρια είναι ελαφρώς μπουρδέλο και κάνουν ότι θέλουν, αντίθετα στην ηπειρωτική Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και δεν έχουμε τρελές αποζημιώσεις) και γιατί από έναν απλό χρήστη δεν μπορείς απαραιτητα να ζητήσεις πληρη αποζημίωση, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα αγόραζε το τραγούδι που κατέβασε από το internet). Επίσης στην Ευρώπη είναι πιο αυστηροί σε θέματα προσωπικού απορρήτου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται στο ποιός είναι πίσω από κάθε ΙΡ
Οι περισσότερες σχετικές αποφάσεις κατά απλών χρηστών έχουν βγει στην Αμερική, στην Ευρώπη έχουν βγει (απ' όσο ξέρω) μόνο αποφάσεις για αυτούς που πούλαγαν τραγούδια, ταινίες, προγράμματα κλπ. ή που είχαν κνετρικούς servers για filesharing (οι οποίοι δεν είναι πλεον "απλοί χρήστες").
Εκτίμηση μου είναι, ότι οι σχετικές εταιρείες "φοβούνται" να δοκιμάσουν στα ευρωπαικά δικαστήρια τις "απαιτήσεις" τους, γιατί δεν αποκλείεται να τις χάσουν, οπότε προς το παρόν "αρκούνται" στο να τρομάζουν από καιρό σε καιρό τους χρήστες.
Δεν αποκλείεται όμως να το δοκιμάσουν στο μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις.
Όσο για το κράτος, αυτό δεν εμπλέκεται απαραίτητα. Άλλο το ποινικό κομμάτι (=κράτος) για το ότι πουλάς (οι μαύροι) κάτι παράνομα ή το ότι το μοιράζεις (filesharing) και αντιμετωπίζεις κάποια ποινή (πρόστιμο ή φυλάκιση), και άλλο πράγμα αυτός που έχει τα πνευματικά δικαιώματα (=ιδιώτης), που σου ζητάει αποζημίωση.
Τα παραπάνω γράφτηκαν συνοπτικά και από μνήμης λόγω πίεσης χρόνου, οπότε ενδέχεται να υπάρχουν κάποια λάθη