Βαρομετρικό υψόμετρο και υψόμετρο ραντάρ...
Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση
- would_love_to_be_a_pilot
Βαρομετρικό υψόμετρο και υψόμετρο ραντάρ...
Ερώτηση...Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί το υψόμετρο ραντάρ να δείχνει μεγαλύτερες ενδείξεις απο τις ενδέιξεις του βαρομετρικού υψομέτρου?
τρεχω στην ταρατσα να δω τα αεροπλανα...
Το Υψομετρικό Radar ή Radar Altitude βρίσκεται κάτω απο τον κώνο του Radar και δουλεύει υπο κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες (bank angle and altitude)
Κατα συνέπεια το Radar Altitude σου δίνει ύψος αναφορικά του άφους και του επιπέδου του οποίου αντανακλάται το σήμα του R.A.
Δηλαδή αν εσύ πετάς υψομετρικά 1000 πόδια απο την επιφάνεια της θάλασσας (κανονικός δείκτης ύψους) αλλά παράλληλα πετάς ξυστά απο κάτι λόφους, το R.A. θα σου δείξει το ύψος που έχεις ώς προς τους λόφους και όχι ως προς το γενικό ώψος σου πάνω απο το επίπεδο της θάλασσας.
Ελπίζω να είμαι μέσα στην ερώτηση σου και να μήν ενοούσες κάτι άλλο....
Κατα συνέπεια το Radar Altitude σου δίνει ύψος αναφορικά του άφους και του επιπέδου του οποίου αντανακλάται το σήμα του R.A.
Δηλαδή αν εσύ πετάς υψομετρικά 1000 πόδια απο την επιφάνεια της θάλασσας (κανονικός δείκτης ύψους) αλλά παράλληλα πετάς ξυστά απο κάτι λόφους, το R.A. θα σου δείξει το ύψος που έχεις ώς προς τους λόφους και όχι ως προς το γενικό ώψος σου πάνω απο το επίπεδο της θάλασσας.
Ελπίζω να είμαι μέσα στην ερώτηση σου και να μήν ενοούσες κάτι άλλο....
e-HAF Admin
Γνωστόν...η απορία μου είναι τι γίνεται όταν το Radar altitude δείχνει μεγαλύτερο ύψος απο το βαρομετρικό...
Για παράδειγμα...όταν όπως λες και εσύ πετάς πάνω απο λόφους και αυτοί οι λόφοι έχουν ύψος 1000ft , το βαρομετρικό θα δείχνει π.χ. 14000ft ενώ το ραντάρ 13000ft...
Τι γίνεται λοιπόν στην αντίθετη περίπτωση, το βαρομετρικό να δείχνει π.χ. 13000ft και το ραντάρ 14000ft?
Και ένα σχετικό βίντεο... http://www.youtube.com/watch?v=qeh-f3fFi3U
Για παράδειγμα...όταν όπως λες και εσύ πετάς πάνω απο λόφους και αυτοί οι λόφοι έχουν ύψος 1000ft , το βαρομετρικό θα δείχνει π.χ. 14000ft ενώ το ραντάρ 13000ft...
Τι γίνεται λοιπόν στην αντίθετη περίπτωση, το βαρομετρικό να δείχνει π.χ. 13000ft και το ραντάρ 14000ft?
Και ένα σχετικό βίντεο... http://www.youtube.com/watch?v=qeh-f3fFi3U
τρεχω στην ταρατσα να δω τα αεροπλανα...
χμμμ....
αν εσύ πετάς ξυστά πάνω απο λόφους θα σου δείξει το ύψος που έχεις εκείνη τη στιγμή πάνω απο τον λόφο που πετάς
Δηλαδή αν το βουνό έχει μια διακύμανση με βαθούλωμα και εσύ πετάς στα 300 πόδια απο πάνω του, δεν θα δείς 1300, αλλα 300. Εν συνεχεία περνώντας απο το βαθούλωμα θα δείς 500 , μέχρι να πιάσεις κάτι σχετικά επίπεδο όπου το κανονικό σου υψόμετρο ΤΟΤΕ μόνο θα έχει περίπου ίσες τιμές με το ΡαδιοΥψόμετρο.
ΥΓ. οι τιμές για τα ύψη είναι ενδεικτικές
ΥΓ2. δεν έχω πρόσβαση στο y.t απο την δουλειά μου
αν εσύ πετάς ξυστά πάνω απο λόφους θα σου δείξει το ύψος που έχεις εκείνη τη στιγμή πάνω απο τον λόφο που πετάς
Δηλαδή αν το βουνό έχει μια διακύμανση με βαθούλωμα και εσύ πετάς στα 300 πόδια απο πάνω του, δεν θα δείς 1300, αλλα 300. Εν συνεχεία περνώντας απο το βαθούλωμα θα δείς 500 , μέχρι να πιάσεις κάτι σχετικά επίπεδο όπου το κανονικό σου υψόμετρο ΤΟΤΕ μόνο θα έχει περίπου ίσες τιμές με το ΡαδιοΥψόμετρο.
ΥΓ. οι τιμές για τα ύψη είναι ενδεικτικές
ΥΓ2. δεν έχω πρόσβαση στο y.t απο την δουλειά μου
e-HAF Admin
Re: Βαρομετρικό υψόμετρο και υψόμετρο ραντάρ...
1)Βλαβη στον υψομετρικο συστημαwould_love_to_be_a_pilot έγραψε:Ερώτηση...Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί το υψόμετρο ραντάρ να δείχνει μεγαλύτερες ενδείξεις απο τις ενδέιξεις του βαρομετρικού υψομέτρου?
2)Οταν βαζεις αλλες τιμες στο υψομετρο βαρομετρικης εκτος απο τις τοπικης, λογικο ειναι να αλλαζει και το σχετικο σου υψος.Γιατι μετα την απογειωση ολοι βαζουν 29.92 που ειναι το στανταρντ.
Ψαξε για τα Transitional levels-alt και θα καταλαβεις ακριβως τι λεω αν δεν εχεις καταλαβει ηδη.

The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
Επειδή δεν ξέρω που φαίνεται στο βιντεάκι αυτό που λες και επειδή μου φαίνεται και λίγο παράξενο ένα ραδιοϋψόμετρο να δείχνει πιο πολύ από ένα βαρομετρικό, (εκτός αν έχεις λάθος βαρομετρική στο όργανο) μπορείς να δώσεις κάποια διευκρίνιση;would_love_to_be_a_pilot έγραψε:η απορία μου είναι τι γίνεται όταν το Radar altitude δείχνει μεγαλύτερο ύψος απο το βαρομετρικό...
Ώραίο θέμα για ανάλυση (τα υψόμετρα)
-=Manwlo=-
Ο "Αγωγιάτης"....που έλεγε και ο Αντώνης....
Μανωλη, οπως κοιτας το βιντεο, θα δεις 2 σκαλες δεξια και αριστερα. Η αριστερη σκαλα ειναι αυτη της ταχυτητας και η δεξια του υψομετρου, αυτη που μας ενδιαφερει.
Το υψομετρο ειναι σε εκατονταδες( 13.5 = 13.500ποδια).
Ακριβως απο κατω θα δεις ενα κουτακι με ενα R. Εκει μεσα θα δεις την τιμη του ραδιουψομετρου.
Οι τιμες διαφορας ανα μεσο ορο ειναι 600 ποδια.
Λογικο ειναι, αεροπλανο ειναι, ελιγμους κανει, αυτα αλλαζουν για λιγο, αλλα οπως ειπα κ πριν η ρυθμιση στο υψομετρο ειναι το πιο βασικο.
Το υψομετρο ειναι σε εκατονταδες( 13.5 = 13.500ποδια).
Ακριβως απο κατω θα δεις ενα κουτακι με ενα R. Εκει μεσα θα δεις την τιμη του ραδιουψομετρου.
Οι τιμες διαφορας ανα μεσο ορο ειναι 600 ποδια.
Λογικο ειναι, αεροπλανο ειναι, ελιγμους κανει, αυτα αλλαζουν για λιγο, αλλα οπως ειπα κ πριν η ρυθμιση στο υψομετρο ειναι το πιο βασικο.

Σχετικα με το σημείο 2: το 29.92 μηπως δεν ειναι σε mmHg( ή hPa) και ειναι σε αλλη μοναδα? γιατι εγω ξέρω οτι συνήθως το βαζουν σε 1013 mmHg που ειναι η τυπικη βαρομετρικη πιεση στο επίπεδο της θαλλασας. μαλλον όμως θα λες σε inHg.LantirN έγραψε:
1)Βλαβη στον υψομετρικο συστημα
2)Οταν βαζεις αλλες τιμες στο υψομετρο βαρομετρικης εκτος απο τις τοπικης, λογικο ειναι να αλλαζει και το σχετικο σου υψος.Γιατι μετα την απογειωση ολοι βαζουν 29.92 που ειναι το στανταρντ.
Ψαξε για τα Transitional levels-alt και θα καταλαβεις ακριβως τι λεω αν δεν εχεις καταλαβει ηδη.
οσο για την αρχικη ερώτηση νομίζω οτι μια περιπτωση ειναι να ειναι η τοπική βαρομετρική πιο χαμηλη απο την τυπικη(αρα το υψόμετρο θα ειναι λάθος ρυθμισμενο) με αποτέλεσμα το βαρομετρικό να δείχνει χαμηλοτερα απο το πραγματικο, και το radar να πιανει το κανονικο. αν και σε εμπλοκη στα 13500 πανω απο το Αιγαιο δεν υπαρχει λογος να κοιταξεις το radar alt.
>>>Proud member of e-HAF <<<
Πολυ ενδιαφερον, ηξερα οτι η πιεση στο Baro-alt ρυθμιζεται αναλογα με το αεροδρομιο, αλλα δεν ειχα ακουσει καθολου για το transition altitude!LantirN έγραψε:1)Βλαβη στον υψομετρικο συστημαwould_love_to_be_a_pilot έγραψε:Ερώτηση...Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί το υψόμετρο ραντάρ να δείχνει μεγαλύτερες ενδείξεις απο τις ενδέιξεις του βαρομετρικού υψομέτρου?
Ψαχνοντας λιγο για το θεμα, μπορω να παραθεσω τα εξης:
1) Ο τυπος για τον υπολογισμο του υψομετρου με Baro-alt δινει αυξηση υψομετρου κατα 27 ποδια ανα 1 milibar μειωσης της πιεσης. Αρα διαφορα 3 milibar δινουν διαφορα υψους ~100 ποδια.
Η standard πιεση μετα το transitional altitude ειναι ~1013 milibar, ενω για παραδειγμα σημερα η πιεση στο Βολο ειναι στα ~1025 milibar. Εχουμε λοιπον διαφορα ~9 milibar ή ~300 ποδια! Προφανως σε διαφορετικες ημερες αλλαζουν περισσοτερο αυτα.
2) Το AN/APN 232 Radar Altimeter του F-16 εχει αποκλιση δοσμενη απο τον κατασκευαστη +/- 1% μετα τα 10000 ποδια. Αρα στα 14000 ποδια, η αποκλιση του RALT ειναι +/- 140 ποδια.
If, for any reason, you don't manage to scissor him through the use of this [last ditch] manoeuvre, and end up still in front with speed brakes out and throttle back, the pilot behind you will solve any other problems you might have.
Μανώλη εμένα ένα με προβληματίζει με σένα....Αφού ξέρεις αρκετά και τα λές-μεταδίδεις ωραία κάνε μας κι εδώ κανά μαθηματάκι ναυτιλίας-υψομέτρων-ραδιοναυτιλίας-προσεγγίσεων-επεξήγηση χαρτών-καιρό... κ.λ.π. Αφού ξέρεις εσύ...Manwlo έγραψε:Επειδή δεν ξέρω που φαίνεται στο βιντεάκι αυτό που λες και επειδή μου φαίνεται και λίγο παράξενο ένα ραδιοϋψόμετρο να δείχνει πιο πολύ από ένα βαρομετρικό, (εκτός αν έχεις λάθος βαρομετρική στο όργανο) μπορείς να δώσεις κάποια διευκρίνιση;would_love_to_be_a_pilot έγραψε:η απορία μου είναι τι γίνεται όταν το Radar altitude δείχνει μεγαλύτερο ύψος απο το βαρομετρικό...
Ώραίο θέμα για ανάλυση (τα υψόμετρα)
-=Manwlo=-
Βέβαια γνωρίζω ότι έχεις τρέξιμο αλλά βρές κι για εδώ μια εκπαιδευτική βραδιά για το TS και να μας λές τέτοια...
Armada ή απλά....Γεώργιος...

Katsogr έγραψε:Σχετικα με το σημείο 2: το 29.92 μηπως δεν ειναι σε mmHg( ή hPa) και ειναι σε αλλη μοναδα? γιατι εγω ξέρω οτι συνήθως το βαζουν σε 1013 mmHg που ειναι η τυπικη βαρομετρικη πιεση στο επίπεδο της θαλλασας. μαλλον όμως θα λες σε inHg.
Το ιδιο πραγμα ειναι βρε.
1013 Hpa για Ευρωπη και 29.92 inHg(ιντσες στηλης υδραργυρου) σε Αμερικη.

Απο το πρωι το εψαχνα αυτο το ποστ.
Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι καινουριοι:
http://www.e-haf.org/forum/viewtopic.php?t=3613

Υ.Γ Τα εχει πει ο Μανωλης απο τοτε που δεν ηξερε κανεις εδω μεσα τι ειναι βαρομετρικη πιεση αυτα Γιωργο!
Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι καινουριοι:
http://www.e-haf.org/forum/viewtopic.php?t=3613
Υ.Γ Τα εχει πει ο Μανωλης απο τοτε που δεν ηξερε κανεις εδω μεσα τι ειναι βαρομετρικη πιεση αυτα Γιωργο!

Ναι, οχι λαθος του πιλοτου ομως.would_love_to_be_a_pilot έγραψε:Οπότε μιλάμε για λάθος ρύθμιση του βαρομετρικού όπως υποψιαζόμουν άλλωστε.
Και γενικα να ξερεις αυτα (ραδιουψ) δεν τα κοιτας με τοση ακριβεια οταν τραβας τοσα φορτια, οταν στρεφεις με τοσες πολλες μοιρες ειτε καθετα ειτε οριζοντια, και αυτο μηχανημα ειναι, οταν κανεις αλλαγες αργει λιγο, οπως επισης και το υψομετρο το ιδιο, αλλαζει με τις πιεσεις. Λιγο αερας παραπανω να φυσηξει θα δεις διαφορες στα υψη ή στη ταχυτητα.
Τελος παντων, η πραγματικοτητα δεν ειναι φαλκον.