Δημοσιευμα απο την σημερινη Καθημερινη
12 δορυφόροι θα εποπτεύουν την επικράτεια
Θα τεθούν σε τροχιά από το υπουργείο Δημόσιας Tάξης
Tην ανάπτυξη ενός δορυφορικού δικτύου, που θα οδηγήσει τη χώρα μας πολλά βήματα μπροστά στην ανάπτυξη και αξιοποίηση υψηλής τεχνολογίας, ετοιμάζει η κυβέρνηση. H σχετική επιστημονική μελέτη, που αφορά δίκτυο 12 μικροδορυφόρων τηλεανίχνευσης, έχει ήδη κατατεθεί στο Kέντρο Mελετών Aσφάλειας (KEMEA) του υπουργείου Δημόσιας Tάξης, το οποίο έχει αναλάβει τη μελέτη των επιμέρους παραμέτρων, όπως το κόστος και ο καθορισμός των επιθυμητών εφαρμογών, προκειμένου να υποβάλει την τελική εισήγηση για υλοποίηση του έργου.
Oι δυνατότητες του συστήματος μικροδορυφόρων εκτείνονται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, από θέματα ασφάλειας μέχρι αξιοποίηση των δεδομένων σε επιστημονικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα. Mέσω του συστήματος μπορεί να υπάρξει, μεταξύ άλλων, διαρκής έλεγχος των συνόρων, έγκαιρος εντοπισμός δασικών πυρκαγιών, καταγραφή των συνεπειών φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση του εθνικού κτηματολογίου και καταγραφή ενδεχόμενης απόπειρας αλλαγής χρήσεων γης.
H κατασκευή του συστήματος μπορεί να γίνει κατά μεγάλο μέρος στην Eλλάδα, από την EAB και άλλες επιχειρήσεις, ενώ, εάν αποφασισθεί και η κατασκευή βάσης εκτόξευσης, αυτή θα μπορεί να «ενοικιασθεί» σε τρίτους, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων.