Ρεαλισμός στην προσγείωση...OF ή ΑΦ

Γενικά θέματα για το Falcon 4.0

Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση

Απάντηση
Gabri

Δημοσίευση από Gabri »

Όντως το συγκεκριμένο tutorial είναι φοβερά χρήσιμο και ακολουθεί μια πολύ ευκολότερη προσέγγιση για την προσγείωση. Το θέμα είναι ότι ασχολείται με την διαδικασία αφού έχουμε ευθυγραμμιστεί με τον διάδρομο. Αν ερχόμαστε κάθετα π.χ. είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρουμε από την αρχή. Και μιας που μιλάμε για προσγειώσεις.
Εαν βάλουμε το ILS έχω παρατηρήσει ότι σε καθοδηγεί σε πορεία παράλληλα με τον διάδρομο και το μόνο που μένει είναι να κάνεις την τελευταία στροφή για να ευθυγραμμιστείς. Είναι όντως έτσι ή έχει να κάνει με την απόσταση στην οποία το έχεις ενεργοποιήσει.
Εικόνα
Sugarmate
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Sugarmate »

Gabri έγραψε:Αν ερχόμαστε κάθετα π.χ. είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρουμε από την αρχή.
Ίσα ίσα που έτσι γίνεται ακόμα πιο εύκολο, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αφού στρίψεις και το ευθυγραμμίσεις στο περίπου με το διάδρομο, ακόμα και σε πολύ μικρή απόσταση, "συντονίζεις" το FPM, τη γραμμή 2,5ο και το ΑΟΑ bracket με την άκρη του διαδρόμου και είσαι κομπλέ. (πολύ συνοπτικά - εννοείται ελέγχεις airspeed, κανεις flare κλπ)

Επίσης αυτό που βοηθάει απίστευτα (τουλάχιστον εμένα) στην πλήρη ευθυγράμμιση με το διάδρομο (αυτό κατάλαβα ότι είναι το κυρίως πρόβλημά σου) είναι η χρήση rudder. Φυσικά γίνεται και χωρίς, αλλά με rudder η διαδικασία απλοποιείται κατά πολύ.
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

σε overhead pattern δεν κοιτάς μόνο μπροστά σου

πρέπει να κοιτάς και αριστερά σου τον διάδρομο αφού κάνεις brake αριστερά 180

υπάρχουν κανα δυο κολπάκια που θα στα γράψω εδώ

αφού κάνεις break 180 και πας παράλληλα με τον διάδρομο, και αν έχεις κάνει την διαδικασία σωστά, όπως αναφέρεται στην φώτο στην ενότητα
Manuals tutorials - F-16 Default Landing Pattern, τότε:

* η αριστερή σου πτέρυγα θα "γλείφει" την εξωτερική γραμμή του διαδρόμου.
Οσο ποιο μακρυά είσαι απο αυτή τη γραμμή τόσο ποιο ανοιχτά έκανες το break σου
Αντιθέτως όσο ποιο μέσα είσαι στον διάδρομο , τόσο ποιο κλειστά πήρες την στροφή σου κατα το break

* αντίστοιχα και με λιγάκι εμπειρία, μπορείς να καταλάβεις εάν είσαι ψηλά ή χαμηλά κατα το downwind

* η τελική στροφή σου για το "on final" πρέπει να ξεκινήσει όταν η άκρη της αριστερής σου πτέρυγας φύγει απο το τέλος του διαδρόμου (thresold)

αυτά :D
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Anzac την 17 Νοέμ 2008, 16:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
e-HAF Admin
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

στην προσγείωση με ILS, βοηθάει τρομερά και το "σπέρμα".

το καλούμενο ως "σπέρμα" είναι το κυκλάκι που συνήθως μας δίνει την σωστή πορεία στα waypoint μας.

στην περίπτωση της προσγείωσης όμως, αν ενεργοποιήσουμε το ILS, ενεργοποιούμε και το command steering (cmd strg) το οποίο σε βγάζει καρφί στον διάδρομο, σίγουρα και με zero visibility
e-HAF Admin
Gabri

Δημοσίευση από Gabri »

Λοιπόν, χρήσιμα όλα αυτά απλά 1-2 ερωτήσεις για να καταλάβω κάτι καλύτερα.

1. Όταν είναι να προσγειωθούμε ξέρουμε το νούμερο του διαδρόμου. Αυτο εαν δεν κάνω λάθος δηλώνει την πορεία που πρέπει να έχουμε. Οπότε θεωρητικά αν το ακολουθήσουμε μας βγάζει καρφί επάνω του. πχ. Εαν ο διάδρομος είναι ο 05 τότε πάμε με πορεία 50, αν είναι ο 16 τότε πάμε με 160. Σωστά ?

2. Το "σπέρμα" σε ποιά περίπτωση χρειάζεται ?

3. Το cmd strg πως ενεργοποιείται ?

Thanks
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

1. σωστά, πρέπει να ξέρεις σε ποιόν διάδρομο πρόκειται να προσγειωθείς γιατί πρέπει να περάσεις και τα στοιχεία αυτά σε ICP και HSI αν θες να βλέπεις και μέσω οργάνων τι παίζει

2. στην φάση της προσγείωσης , το command steering ενεργοποιημένο, υπολογίζει ανέμους και την ταχύτητα σου και σου δίνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις
όπως και στα waypoints , για να πας σωστά, βάζεις αυτό το "σπέρμα" Μέσα στο flight path marker σου, το αεροπλανάκι δηλαδή στο κέντρο του hud σου

3. απο το ICP
e-HAF Admin
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

...και για να μην σε μπερδεύω με την ονομασία "σπέρμα", το κυκλάκι ονομάζεται Tadpole
e-HAF Admin
Lorimer

Δημοσίευση από Lorimer »

Χα, χα, άκου "σπέρμα"...Καλό...βέβαια μοιάζει με σπερματοζωάριο είναι η αλήθεια αλλά πρέπει να υπακούει και στους κανόνες του brevity.
Μέχρι να βρω ότι σημαίνει γυρίνος, είδα κι έπαθα..
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

έτσι το λένε "μέσα" ,αν με πιάνεις ;) ...

tadpole είναι η κανονική του ονομασία

γυρίνος όμως πρώτη φορά το ακούω
e-HAF Admin
Quixote

Δημοσίευση από Quixote »

εμένα γιατί με τα ποδωστήρια με δυσκολεύει περισσότερο η προσγείωση.. πρίν που δεν τα είχα τα κατάφερνα καλύτερα. Όταν πάω να ευθυγραμμιστώ χρησιμοποιώντας τα δεν υπολογίζω σωστά με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να προσπαθώ να κάνω διορθώσεις στην πορεία και να χάνω την AoA. τελικά σκάω κάτω σα καρπούζι..!

Εντάξει για το φρένο, πάω πάσο. Έχει άλλη αίσθηση.
sparta έγραψε:Νομίζω το OF αλλά εξαρτάται και από τα χειριστήρια που έχεις.

Εγώ προτιμώ το OF γιατί με τα ποδοστήρια που έχω η εξομοίωση είναι τέλεια γιατί εκτός από ουραίο και πρόσθιο τροχό έχω και (δε) (αρ) φρένο όπως στη πραγματικότητα ενώ στο AF για φρένα έχεις το Κ στο πληκτρολόγιο.
The only time you have too much fuel is when you're on fire
Άβαταρ μέλους
Anzac
Administrator
Administrator
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anzac »

με τα ποδοστήρια όταν πετάς δουλεύεις το Rudder

όταν έχεις αρκετό άνεμο είναι χρήσιμο

όταν δεν έχεις ποιό εύκολα το πας μόνο με το χειριστήριο

κατα το touch όμως πάλι η χρήση του είναι αρκετά βολική για ευθύγραμμη τροχοδρόμιση και να μην πιάσεις κανένα χωράφι

ΥΓ. κάποιοι άλλοι το ξεσκίζουν και στα DF's :twisted:
e-HAF Admin
Sugarmate
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Sugarmate »

Εγώ πάλι, βρήκα τα ποδωστήρια (καλά, εγώ έχω Χ52, οπότε δεν είναι ποδό- ) φοβερά χρήσιμα για μικροδιορθώσεις στην ευθγράμμιση με το διάδρομο, χωρίς να χρειαστεί να πειράξω glidepath και bank.
Quixote έγραψε: τελευταία στιγμή να προσπαθώ να κάνω διορθώσεις στην πορεία και να χάνω την AoA.
Γι αυτό χάνεις ΑοΑ... τελευταία στιγμή δεν κάνουμε major διορθώσεις, μικρές μόνο, γιατί η ταχύτητα είναι χαμηλή - στα όρια στολαρίσματος.
chrico68

Δημοσίευση από chrico68 »

Νομιζω ότι το Landing tutorial που δίνει ο Anzac στην αρχή του θέματος είναι η βίβλος της καλής προσγείωσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη φάση του final approach γιατί με τα τρία βασικά σημεία που δίνει "συμμαζεύει" ΟΛΕΣ τις παραμέτρους για σωστή προσγείωση σε 3 σημεία:
1. Glidescope στις 2.5 μοίρες στην αρχή του διαδρόμου
2. FPM στις 2.5 μοίρες
3. ΑοΑ 11 μοίρες
Αυτός ο συνδυασμός (ή η προσπάθεια να τον πετύχει και να το διατηρεί κανείς) αυτομάτως καθορίζει τα πάντα (ταχύτητα καθόδου, κλίση, σωστή ΑοΑ).

Από τότε που το διάβασα οι προσγειώσεις μου έχουν γίνει piece of cake, ανεξάρτητα σε ποια πλατφρομα πετάω και ανεξάρτητα αν γνωρίζω ή όχι το αεροδρόμιο.

Μάλιστα κάθε προσπάθεια τήρησης (ή επίτευξης) των 3 αυτών σημείων στο final approach διορθώνει και πιθανούς χοντροκομμένους χειρισμούς στις προηγτούμενες φάσεις της προσγείωσης.
LantirN

Δημοσίευση από LantirN »

Δεν ειναι αναγκη να μπερδευονται οι IFR καθοδοι (ILS approaches) με το πως θα πρεπει να κινηθει το αεροπλανο στη τελικη. Το τι εννοω θα το εξηγησω στο τελος.

Με priority:
1)2.5 Degrees στις ασπρες γραμμες του διαδρομου. (Ποσο ψηλα ή χαμηλα ειμαι?)
2)FPM στις 2.5 μοιρες και στο backround οι ασπρες γραμμες του διαδρομου (κατεβαινω με τη σωστη γωνια?)
3)FPM στην πανω ακρη του AOA bracket (Ειναι σωστη η ταχυτητα μου και η μαννετα μου?)

Τι εννουσα στην αρχη τωρα.
Εγω μπορει να κατεβαινω σε μια διαδικασια ILS, η οποια εχει καθοδο Glideslope 3.5 μοιρες, λογω ορεινων περιοχων. Οσο θα ειμαι στο ILS θα φροντισω να κεντραρω τις μπαρες του ILS στο κεντρο εαν πεταω με βαση το Indication, ενω θα ακολουθω το "σπερμα" οταν θα πεταω με βαση το Director. Μπορει εκεινη τη στιγμη να πεταω με πολυ λιγοτερο απο 11 μοιρες, δεν ειμαι λαθος ομως, γιατι ειμαι στο σωστο path. Βεβαια καλο ειναι να ειμαστε stabillized απο πριν, για να μην ξαφνιαστουμε να το μαζεψουμε στη τελικη. Εμενα με νοιαζει οτι οταν θα δω το διαδρομο στα 500 ποδια για παραδειγμα, θα πρεπει να ολα αυτα που ειπα παραπανω να τα εφαρμοσω γρηγορα. Να το κανω απο πριν, σε μερικες περιπτωσεις ΔΕΝ γινεται, λογω μεγαλυτερης κλισης του ILS. Αρα θα περιμενω να μπω αρκετα μεσα, και να κανω την προσγειωση οπως την εκανα παντα, με τις 2.5 μοιρουλες μου και τα λοιπα.

Aυτο θελει εξασκηση ομως, και πολλες προσγειωσεις στο F-16. Το να βγω απο τα συνεφα στα 500 ποδια και να δω kinder εκπληξη τον διαδρομο εκει που δεν τον περιμενα, θελει εμπειρια να το μαζεψεις για προσγειωση. Απο την αλλη, το να διπλωνω και να ξεδιπλωνω τις πτερυγες δεξια αριστερα στ τελευταιο μιλι, καλυτερα go-around.

3P's (Practice, Practice, Practice) :D :lol:
Εικόνα
The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
Απάντηση